Rea wint kletsnatte uitgestelde WorldSBK race 2 in Indonesië, van der Mark derde

6313
Michael van der Mark - Pertamina Mandalika International Street Circuit | foto© BMW Motorrad Motorsport

Jonathan Rea heeft zondag de tweede World Superbike race op een kletsnat Pertamina Mandalika International Street Circuit gewonnen. De laatste race van het jaar was kort maar zat vol met spektakel waarbij Rea de zege in de laatste bocht behaalde voor Scott Redding en Michael van der Mark.

Het leek wel déjà vu toen het zondag om 14:45 uur lokale tijd, 07:45 uur Nederlandse tijd wederom heel hard begon te regenen op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Op zaterdagmiddag zorgde een gigantische regenbui ervoor dat er niet meer geracet kon worden omdat er simpelweg teveel water op de baan stond. Zondagochtend voorafgaand aan race 1 viel er ook even een flinke stortbui en werd de start uitgesteld, gelukkig kon die race uiteindelijk wel gewoon doorgaan en reden de coureurs zelfs weer op slicks.

Voor de start van race 2 begon het dus andermaal hard te regenen en zat er voor Race Direction niets anders op dan de start uit te stellen. Uiteindelijk met een vertraging van zo’n anderhalf uur kon de laatste race van het seizoen toch van start gaan, ook al regende het nog steeds en was de baan voorzien van een flinke laag water.

Polesitter Toprak Razgatlioglu startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor Scott Redding en Andrea Locatelli. Jonathan Rea nam de vierde plaats in handen voor Axel Bassani, Tati Mercado, Michael van der Mark, Tom Sykes, Michael Rinaldi en Kohta Nozane in de top tien.

Rea kwam al gauw naar voren en nam de tweede plaats over. Ook Bassani was goed in deze omstandigheden en schoof op naar de derde plaats. Aan het eind van de eerste ronde ging Rea voorbij aan Razgatlioglu en nam hij de leiding over.

De kersverse wereldkampioen liet zich niet zomaar aan de kant zetten. In de tweede ronde nam hij de koppositie weer kortstond over van Rea maar de Kawasaki coureur sloeg meteen weer terug. Samen met Redding, Bassani en Van der Mark vormden ze een kopgroep van vijf coureurs en was het meteen een spannende strijd.

In de derde ronde was het Redding die de aanval inzette en op zijn beurt de leiding overnam. Iets verder daarachter kwam Tati Mercado ten val, de Argentijn reed veruit zijn beste race van het jaar maar deze kwam dus al vroegtijdig ten einde.

Rea was vastberaden om nog een overwinning te pakken nadat hij in race 1 zijn status als wereldkampioen na zes jaar moest inleveren. De Kawasaki coureur ging op indrukwekkende wijze voorbij aan Redding en reed weer aan de leiding. Van der Mark probeerde voorbij te gaan aan Bassani maar de Italiaan wilde op zijn beurt voorbij aan Razgatlioglu.

Dat ging aan het eind van de vierde ronde volledig mis, Razgatlioglu en Bassani raakten elkaar waardoor de Italiaan wijd ging. Vervolgens probeerde Van der Mark te profiteren waarbij hij ook contact maakte met Bassani, de Ducati coureur ging onderuit en was furieus. Het incident zou later onderzocht worden door de FIM WorldSBK Stewards, deze besloten dat het een race incident was en Van der Mark zou er geen penalty voor krijgen.

Dit betekende dat de kopgroep nog uit vier coureurs bestond: Rea, Redding, Razgatlioglu en Van der Mark. De Nederlander wilde graag een goed resultaat halen in de laatste race van het jaar, in het land waar hij een speciale band mee heeft. Hij wist Razgatlioglu te passeren in de vijfde ronde en schoof op naar de derde plaats. De Turkse coureur kwam nog even terug maar Van der Mark eiste de derde plaats meteen weer op. Door deze positiewisselingen had hij nu een achterstand van zo’n 2,5 seconden richting Redding en Rea.

Van der Mark kon niet afrekenen met Razgatlioglu, de Yamaha coureur wist telkens weer ergens een plek te vinden om zijn YZF-R1 naast de M 1000 RR te zetten. Dit betekende dat hun onderlinge duel alleen nog voor de derde plaats zou zijn, Rea en Redding hadden inmiddels al een marge van ruim zes seconden.

Bij het ingaan van de laatste ronde viel Redding aan en ging hij op het rechte stuk voorbij aan Rea. De zesvoudig wereldkampioen dook meteen in zijn slipstream om terug te kunnen slaan. Dit gebeurde bij het ingaan van bocht 10, met een zeer late uitremactie zette hij zijn ZX-10RR naast de Panigale V4R waarbij het tweetal elkaar raakte. Dit tot grote frustratie van Redding maar Rea had de leiding overgenomen.

Redding probeerde het nog één laatste keer in de voorlaatste bocht, maar hij ging wijd waardoor Rea meteen weer kon counteren. De nu voormalig wereldkampioen kwam als winnaar over de finish waarmee hij het seizoen alsnog goed afsloot. Redding werd tweede in zijn laatste race voor het Aruba.it Ducati team maar was hier niet bepaald blij mee. Zeven seconden daarachter kwam Michael van der Mark als derde over de streep, opnieuw een uitstekend resultaat voor de Nederlander in zeer natte omstandigheden.

De 2021 WorldSBK kampioen Razgatlioglu werd vierde voor Tom Sykes, die zijn laatste race voor BMW reed. Garrett Gerloff kwam daarachter als zesde over de finish en werd daarmee de beste ‘Independent Team’ coureur van 2021. Verder eindigden Kohta Nozane, Andrea Locatelli, Isaac Viñales en Álvaro Bautista in de top tien. In de laatste race van zijn carrière kwam Chaz Davies als twaalfde over de finish.

Daarmee komt het 2021 World Superbike seizoen ten einde. Met 564 punten is Toprak Razgatlioglu de nieuwe wereldkampioen voor Jonathan Rea en Scott Redding. Michael van der Mark sluit het jaar af als zesde met 262 punten. De kalender voor 2022 is nog niet bekend maar deze zal zeer binnenkort verschijnen.

Handige links Pirelli Indonesian Round:

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?