Rob Hartog toont zich sterk in thuisrace

259
hartog
Rob Hartog | foto© Erik de Ruijter

Tijdens de Nederlandse ronde van de World Superbike heeft Rob Hartog zijn tweede race gereden in de World Supersport klasse met de Jenik Performance Kawasaki ZX-6R met Front Row Components – K-Tech vering. Hartog toonde zich het gehele weekend sterk door in alle trainingssessies binnen de top-15 te eindigen met als hoogtepunt een 10e plaats in de race en een 1e plaats in het Europese klassement!

Op vrijdag werd het weekend afgetrapt met twee vrije trainingen. In de beginfase van de eerste vrije training werd duidelijk dat Hartog goed de weg wist te vinden op het TT Circuit in Assen. De coureur uit Abbekerk was lange tijd te vinden in de top-5 met een snelste tijd van 1’41.086. In de slotfase wisten veel andere coureurs hun tijd nog te verbeteren wat betekende dat Hartog terugzakte naar een 15e plaats. In de tweede vrije training wist Hartog zijn rondetijd met bijna een seconde te verbeteren naar 1’40.186, het gat naar de kopman werd hierdoor verkleind naar 1.2 seconde. De onderlinge verschillen zijn zoals altijd erg klein, zo was de verbetering in positie minder groot; plaats 14 was het resultaat van deze rondetijd. De achterstand op bijvoorbeeld de nummer 6 was slechts 3 tienden van een seconde.Op zaterdagochtend vond er nog een derde en laatste vrije training plaats, welke niet meer mee telt voor de Superpole. Rob liet zien goed wakker te zijn door al in zijn tweede ronde zijn tijd van vrijdag te verbeteren, en de 1’40 barriere te doorbreken. Een snelste tijd van 1’39.929 was goed voor een 7e positie. Omdat Rob zich niet in de top-10 wist te mengen in de gecombineerde uitslag van dag 1, moest worden gestart in Superpole 1. De snelste 10 van vrijdag mogen starten in Superpole 2, en daar komen de snelste twee coureurs van Superpole 1 nog bij. Dit was dan ook het doel, omdat een start op de voorste vier startrijen dan werd gerealiseerd (top-12). Het lukte Rob niet om zijn tijd ten opzichte van FP3 nog aan te scherpen. Een vijfde positie was het resultaat met een rondetijd van 1’39.937, wat in de totaaluitslag van de kwalificatie een 15e plaats op de startgrid betekende.

Met deze plaats op de startgrid was er van alles mogelijk. Dit was al een verbetering van 8 posities ten opzichte van de eerste race in Aragon. De World Supersport race ging om klokslag 11:30 uur van start als eerste race van de dag. Na een goede start op de Ninja ZX-6R wist Hartog direct wat posities te winnen. Wat daarna volgde was een spannende race in gevecht om een top-10 klassering.

Rob licht toe: “Ik dook goed de Haarbocht in wat ervoor zorgde dat ik op plaats 11 of 12 kwam te rijden. Vervolgens kreeg ik een beuk in de Strubben van Niki Tuuli waardoor ik helaas drie posities verloor. Daarna herpakte ik gelukkig en wist ik weer naar voren te rijden. Een strijd ontstond met Tuuli, Hannes Soomer, Kyle Smith en Kyle Ryde. In het midden van de race raakte ik even uit mijn ritme waardoor ik weer wat terugzakte. Ik had tot dusver op plaats 11 t/m 14 gelegen. Gelukkig lukte het om het tempo weer op te pakken en een sterke slotfase te rijden. Hierdoor wist ik zelfs Kyle Ryde nog te pakken welke in de groep voor ons reed en in de laatste ronde tevens Kyle Smith. In de Geert Timmer bocht was ik van plan Christian Gamarino op plaats 9 er nog uit te remmen, maar dit bleek niet haalbaar. Een 10e plaats op 0.1 sec van P9 was het resultaat! Helemaal super en hiervoor wil ik mijn crew wederom bedanken. Om weer 6 WK punten te scoren en een overwinning in de FIM Europe Supersport Cup is fantastisch, helemaal voor ons thuispubliek en alle mensen die zijn afgereisd om onze race bij te wonen!”

Het WorldSBK weekend in Assen trok met totaal 54.000 toeschouwers 4.000 mensen meer dan vorig jaar. Daarnaast was het gezellig druk in de hospitality van Team Hartog – Jenik – Against Cancer. Vele sponsors, fans en belangstellenden waren getuige van de puike prestatie. We willen iedereen bedanken voor de hartverwarmende reacties en support! Zaterdag 6 mei zal Rob weer deelnemen aan de OW Cuprace op het TT Circuit in Assen, iedereen is hierbij van harte welkom met een gratis toegankelijk paddock.

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag