Ryde en Irwin verdelen British Superbike zeges op zondag in Knockhill

699
Kyle Ryde aan de leiding in Race 2 terwijl Glenn Irwin achter hem onderuitgaat - Knockhill | © Bennetts British Superbike Championship

Kyle Ryde en Glenn Irwin hebben op zondag de twee British Superbike races gewonnen op Knockhill. Ryde won Race 2 voor Tommy Bridewell en Ryan Vickers terwijl Irwin daarin ten val kwam, later op de dag sloeg Irwin terug met een overwinning voor teamgenoot Bridewell en Vickers.

Na een spannende eerste British Superbike race van het weekend op zaterdagmiddag stonden er zondag nog eens twee op het programma op Knockhill in Schotland.

Race 2
Polesitter Jason O’Halloran startte goed en nam de leiding in handen maar Kyle Ryde ging passeerde hem in bocht 3. Aan het eind van de openingsronde was het Ryde die leidde voor O’Halloran met daarachter Ryan Vickers, Glenn Irwin, Josh Brookes en Lee Jackson.

Irwin verwees Vickers naar de vierde plaats terwijl Christian Iddon zowel Brookes als Jackson voorbij ging. Op dat moment vielen Josh Owens en Max Cook allebei uit in afzonderlijk incidenten.

In de vijfde ronde had Ryde 0,3 seconde voorsprong op O’Halloran met Irwin op een vergelijkbare afstand terwijl Bridewell langzaam dichterbij kwam na zich naar de zevende plaats te hebben geknokt. Dat werd de zesde positie in de zesde ronde toen hij Brookes voorbijging. Danny Kent was op dat moment de volgende rijder die uitviel.

Ryde en O’Halloran hadden een kleine voorsprong op Irwin die steeds meer onder druk kwam te staan van Vickers, maar met behulp van de snelste ronde van de race had Bridewell de kopgroep achterhaald om er een gevecht van zes ronden van te maken. Charlie Nesbitt werd de volgende uitvaller nadat hij zaterdagmiddag in Race 1 ook al ten val kwam.

Op de helft van de race bedroeg het verschil tussen de leidende zes rijders slechts anderhalve seconde en ze hadden nu bijna vier seconden voorsprong op Jackson, rijdend op de zevende positie. Ryde bleef echter de leiding houden en inhaalmogelijkheden tussen de voorste zes waren schaars omdat ze allemaal in een gelijk tempo reden, hoewel de voorste twee Ryde en O’Halloran iets begonnen uit te lopen.

Bridwell passeerde Iddon in ronde 16 en deed hetzelfde bij Vickers. In ronde 20 lukte dat, maar Ryde’s voorsprong op O’Halloran bleef rond de 0,3 seconde zweven met Irwin nog een halve seconde achterstand. Bridewell had nog een seconde goed te maken op zijn teamgenoot.

O’Halloran zat kort achter Ryde en voerde de druk hevig op. Vervolgens ging de Australiër wijd en op start / finish kwam Irwin aan allebei voorbij om voor het eerst aan de leiding te gaan. Bridwell en Vickers waren nog steeds in duel terwijl Iddon nu was teruggevallen.

O’Halloran kwam terug voor Ryde bij de hairpin met nog vijf ronden te gaan maar ging wijd waardoor Bridewell de derde plaats kon pakken, maar het drama kwam aan het eind van ronde 27 toen Irwin onderuitging in de hairpin. Dat gaf Ryde de leiding, hij keek niet meer achterom en won met 0,903 seconde voorsprong op Bridewell en O’Halloran.

Race 3
Het was Jason O’Halloran die het beste startte en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Christian Iddon en Tommy Bridewell. Glenn Irwin was goed gestart en reed op de vierde positie voor Kyle Ryde en Danny Buchan.

Iddon probeerde aan het eind van de openingsronde aan te vallen maar O’Halloran counterde waarna Iddon aan de kant werd gezet. Dit gaf Bridewell de kans om ook voorbij te gaan aan Iddon.

In de tweede ronde ging het echter mis voor O’Halloran. De Australiër had de kerbstone aan de binnenkant geraakt en verloor daardoor de voorkant, hij schoof met behoorlijke snelheid onderuit vanuit leidende positie waardoor zijn race ten einde kwam.

Bridewell nam hierdoor de koppositie over maar hij werd flink onder druk gezet door Ryde, Iddon, Glenn Irwin en Vickers die in een groepje achter hem reden. Een halve seconde daarachter reed Leon Haslam met de BMW op de zesde plaats voor merkgenoten Danny Buchan en Josh Brookes.

Na een goede openingsfase zorgde een technisch probleem voor teleurstellend einde aan het weekend van Buchan.

Nadat hij al had afgerekend met Iddon wist Irwin in de tiende ronde voorbij te gaan aan Ryde waardoor hij de tweede plaats overnam achter BeerMonster Ducati teamgenoot Bridewell. De eerste zes coureurs reden nog steeds binnen één seconde van elkaar.

In de zeventiende ronde maakte Iddon er een Ducati 1-2-3 van door voorbij te gaan aan Ryde. Vervolgens besloot Irwin voor het eerst in deze race aan zijn teamgenoot aan te vallen en nam hij de leiding over van Bridewell.

Terwijl Iddon steeds dichterbij Irwin en Bridewell kwam maakte hij in de twintigste ronde een fout bij het aanremmen voor de laatste bocht, een scherpe hairpin. De Oxford Products Ducati coureur schoot rechtdoor en kwam in de grindbak terecht waardoor hij veel tijd en posities verloor.

In de 24e ronde kwam Charlie Nesbitt opnieuw ten val, het was zijn derde crash in drie races.

Uiteindelijk hield Irwin de koppositie vast en wist hij net als op zaterdagmiddag als winnaar over de finish te komen. Bridewell maakte er een 1-2 van voor het BeerMonster Ducati team met Ryan Vickers daarachter op de derde plaats.

Uitslag Race 3:

1. Glenn Irwin – Ducati
  2. Tommy Bridewell – Ducati | +0,879
  3. Ryan Vickers – Yamaha | 3,137
  4. Kyle Ryde – Yamaha | +7,483
  5. Lee Jackson – Kawasaki | +9,675

In het kampioenschap is Bridewell nu de leider met 147 punten voor Ryde (143) en Irwin (134).

Nederlanders
In de British Supersport klasse kwam Jaimie van Sikkelerus zondagmiddag als zevende over de finish nadat hij zaterdagmiddag in Race 1 in de laatste ronde nog aan de kant werd gezet. In het kampioenschap staat hij nu zesde met een totaal van 97 punten, 34 minder dan Luke Stapleford. Jorel Boerboom kwam zondag niet in actie in de National Superstock 1000 klasse na een flinke crash in de eerste race waarbij zijn Kawasaki ZX-10RR veel schade had opgelopen. Floris Schipper werd zondagmiddag 27e in de tweede British Junior Supersport race.

De volgende ronde van het British Superbike kampioenschap vindt plaats in het weekend van 7 t/m 9 juli op Snetterton.