Glenn Irwin behaalt soevereine overwinning in eerste British Superbike race op Knockhill

550
Glenn Irwin op kop voor Jason O'Halloran en Kyle Ryde - Knockhill | © Bennetts British Superbike Championship

Glenn Irwin heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race gewonnen op Knockhill. De Noord-Ier nam al vroeg in de wedstrijd de leiding over en gaf deze niet meer uit handen, hij behaalde zijn derde zege van het seizoen voor Kyle Ryde en Jason O’Halloran.

Dit weekend wordt de vierde ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Knockhill in Schotland. Na de eerste twee ronden op respectievelijk Silverstone en Oulton Park was er een onderbreking halverwege mei voor de North West 200 waar veel coureurs uit de British Superbike paddock aan deelnamen. Vervolgens werd het derde raceweekend verreden op Donington Park waarna er wederom een onderbreking in de BSB-kalender was voor de Isle of Man TT.

Die is inmiddels ook voorbij dus is het dit weekend tijd voor het vierde British Superbike raceweekend van 2023 op Knockhill. Het korte circuit van slechts 1,2669 mijl / 2,038 kilometer lang ligt tussen de heuvels in Schotland waar er vaak nog wel eens regen wil vallen. Dit weekend is daar tot dusver echter geen sprake van en heeft de zon tot dusver fel geschenen.

In de kwalificatie was het Glenn Irwin op de Ducati Panigale V4 R die met een rondetijd van 47,158 pole position greep voor Ryan Vickers en Jason O’Halloran. Kyle Ryde maakte er drie Yamaha’s in de top vier van met daarachter de verrassende Charlie Nesbitt voor de 40-jarige Leon Haslam en Josh Brookes.

Race 1
Het was Jason O’Halloran die het beste startte en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Glenn Irwin en Kyle Ryde. Ryan Vikers reed op de vierde positie voor Leon Haslam en Storm Stacey.

Bij het ingaan van de tweede ronde viel Irwin aan en nam hij de leiding van O’Halloran over in bocht 1. De Noord-Ier voerde het tempo meteen op en probeerde een gaatje te slaan terwijl Ryde daarachter ook voorbijging aan O’Halloran.

De top drie reed langzaam maar zeker weg van Haslam op de vierde plaats die achter zich Stacey, Tommy Bridewell, Josh Brookes, Charlie Nesbitt en Ryan Vickers had zitten die een flinke strijd voerden.

Halverwege de race was nog steeds Glenn Irwin aan de leiding voor Ryde en O’Halloran. Ruim twee seconden daarachter was Bridewll inmiddels opgeklommen naar de vierde positie ten koste van Haslam met daarachter Stacey, Iddon en Vickers. Charlie Nesbitt ging in de negende ronde onderuit terwijl hij zich in de groep had genesteld die streed voor P4.

Glenn Irwin reed uiteindelijk een foutloze race en kwam als winnaar over de streep. Het was zijn derde overwinning van het seizoen en daarmee nam hij ook de leiding in het kampioenschap over van BeerMonster Ducati teamgenoot Tommy Bridewell. Kyle Ryde werd tweede met Jason O’Halloran op de derde plaats.

Een flinke crash was er nog voor Bradley Perie, de Engelsman schoof onderuit in de laatste bocht waarbij zijn Kawasaki ZX-10RR bovenop de bandenstapel terechtkwam. Nadat hij werd bijgestaan door de medici werd hij ter controle naar het medical center gebracht.

Uitslag British Superbike race 1:

1. Glenn Irwin – Ducati
  2. Kyle Ryde – Yamaha | +0,606
  3. Jason O’Halloran – Yamaha | +1,851
  4. Tommy Bridewell – Ducati | +5,140
  5. Christian Iddon – Ducati | +9,353

In het kampioenschap is nu het Glenn Irwin met 134 punten voor Tommy Bridewell (131) en Kyle Ryde (125).

Nederlanders
Ook komen er dit weekend Nederlanders in actie op Knockhill. Jaimie van Sikkelerus kwalificeerde zich als achtste in de British Supersport klasse en kwam in Race 1 als tiende over de finish. In de National Superstsock 1000 categorie kwalificeerde Jorel Boerboom zich als 25e maar viel hij helaas in de eerste race één ronde voor het einde uit. In de Junior Supersport 300 klasse was Floris Schipper de enige Nederlandse vertegenwoordiger, hij wist na een 26e tijd in de kwalificatie niet aan de finish te komen in de eerste race.

Op zondag wordt er weer een bomvol programma afgewerkt op Knockhill met onder andere twee British Superbike races