‘Slechtste eerste ronde ooit’ en 1000 euro boete voor Fabio Quartararo in Sepang

7166
Fabio Quartararo tijdens de Sprint race - Sepang International Circuit | © Yamaha Racing

Fabio Quartararo had zaterdag op het Sepang International Circuit niet echt zijn dag. De Fransman kwalificeerde zich ‘s ochtends op de achtste plaats maar gooide een goed resultaat in de Sprint race meteen weg in de openingsronde. Vervolgens kreeg hij ook nog een boete van 1000 euro vanwege het te vroeg losmaken van zijn helm.

De zaterdag op het Sepang International Circuit begon veelbelovend voor Fabio Quartararo. Samen met Monster Energy Yamaha teamgenoot Franco Morbidelli voerde hij ‘s ochtends de tweede vrije training aan, het tweetal liet een indrukwekkend tempo zien. De Fransman werd door sommigen zelfs getipt voor een overwinning als hij zich van een goede startplaats kon voorzien.

Dat lukte enigszins maar hij was niet opgewassen tegen het Ducati geweld. De Italiaanse fabrikant bezette de eerste zes posities op de startgrid met KTM coureur Brad Binder daarachter op de zevende plaats en Fabio Quartararo op de achtste positie. Geen geweldig resultaat maar ook zeker niet slecht, en gezien zijn racetempo zou er van alles mogelijk zijn. Zo werd de wereldkampioen van 2021 vorig jaar nog derde in de MotoGP race op het Maleisische circuit aachter Pecco Bagnaia en Enea Bastianini die destijds voor de overwinning streden.

Het viel echter allemaal meteen in het water voor Quartararo door een dramatische openingsronde. In zijn media debrief vertelde hij erover.

Fabio Quartararo: “Die eerste ronde was de slechtste die ik ooit heb gereden. Het ‘holeshot-device’ bleef vastzitten, ik remde niet hard genoeg en raakte in de eerste ronde een andere rijder. Vanaf dat moment werd de druk in de voorband superhoog en dat maakte het lastig om in te halen. Maar het is een goede ervaring voor morgen. Nu weten we precies wat we niet moeten doen in de eerste ronde.

Ik wilde naar de buitenkant gaan in bocht 1 en snelheid maken. Vervolgens kon ik het startmechanisme aan de voorkant niet loskrijgen en raakte ik Luca Marini in bocht 2. In bocht 3 kon ik vanwege het vastzittende ‘holeshot-device’ geen bochtsnelheid maken en toen Marc Márquez me in bocht 5 raakte ging ik heel wijd. Het waren de slechtste vijf bochten uit mijn carrière! Vanaf dat punt ging de bandenspanning aan de voorkant als een raket omhoog en dat maakte het lastig om in te halen.

Vanochtend had ik echt een goed tempo dus morgenochtend proberen we eerst het gevoel van deze ochtend terug te krijgen en dan denk ik dat we de top 6 kunnen halen. Eenzelfde soort race als in Thailand.”

Na afloop van de race, waarin hij dus geen punten scoorde, ontving hij ook nog een document van het FIM MotoGP Stewards Panel. Hierin werd hij beboet met €1000,- doordat hij aan het einde van de tweede vrije training een overtreding had begaan. Bij het binnenrijden van de pits had Quartararo namelijk zijn helm al losgemaakt (waarschijnlijk vanwege de hitte) waardoor hij met een losse helm door de pitstraat reed. In de reglementen staat dat coureurs altijd hun beschermende kleding deugdelijk en goed vastgemaakt moeten dragen waardoor hij voor deze actie op de bon geslingerd werd.

Klik hier om het officiële document te bekijken

Fabio Quartararo met een open kinband van zijn helm | © motogp.com

 

De MotoGP coureurs komen zondagochtend om 10:40 uur lokale tijd, 03:40 uur Nederlandse tijd eerst nog in actie voor de tien minuten durende warm-up sessie op het Sepang International Circuit. De Grand Prix race over 20 ronden gaat om 15:00 uur lokale tijd, 08:00 uur Nederlandse tijd van start.
Handige links Petronas Grand Prix of Malaysia:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende. 

                         Vrijwillige bijdrage                     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’ of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’