Solide World Supersport optreden voor Vasco van der Valk

223
valk
Vasco van der Valk | foto© Racesport.nl - Jan Timmerman

Het afgelopen weekend reed Vasco van der Valk met een wildcard in het Wereldkampioenschap Supersport op het TT-Circuit in Assen. Het doel was vooral “meters maken”, maar ook leren van de coureurs op het hoogst mogelijke niveau.

Qua timing was het evenement niet ideaal, het IDM-seizoen is immers nog niet begonnen en Vasco had dus nog nooit een race op de nieuwe Yamaha YZF-R6 gereden. Kwam bij dat zijn R6 voldoet aan het Duitse “superstock” reglement, waarin veel minder tuning is toegestaan dan in het World Supersport kampioenschap.Op vrijdag waren er gelijk twee trainingen van een heel uur, veel rijtijd dus. Vasco reed steeds weer snellere rondetijden maar kwam aan het einde van de tweede training onschuldig ten val. Op zaterdag was er veel minder rijtijd, twee keer een kwartier maar, waarin gelijk ook de kwalificatie zit. Dat zorgde voor een prima tijd van 1.41,8, goed voor een 28e startplaats op de grid. Daarna werd er met het team nog flink aan de set-up gewerkt, het hele weekend was de samenwerking tussen rijder en crew erg goed.

Op de racedag was het enorm druk in de SWPN teamunit, veel sponsoren en gasten hadden de weg naar de paddock gevonden, net als een flink aantal journalisten die Vasco vaak wisten te vinden voor een interview of foto. Om 11:30 uur startte de race, met een prima start voor nr. 62, die gelijk een aantal plaatsen won. Die raakte hij ook weer kwijt toen een Italiaan vlak voor zijn neus viel en Vasco zelfs zijn achterband raakte, maar gelukkig kon hij toch door, al was hij het groepje waarin hij zat grotendeels kwijt. Vasco haalde toch weer een aantal rijders terug, waarbij er vooral achter hem ook nog wat rijders ten val kwamen. Hierdoor werd het aan het einde een eenzame race maar wel met prima rondetijden die niet alleen snel maar ook heel erg stabiel waren. Dit was uiteindelijk goed voor een 22e plaats; een meer dan prima resultaat gezien zijn ervaring en de uitdagingen van dit weekend.

 

Handige links Acerbis Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Foto’s donderdag
Foto’s vrijdag
Foto’s zaterdag
Foto’s zondag