Sterk debuut Ryan van de Lagemaat in het WK Junior Wereld Moto3

326
lagemaat
Ryan van de Lagemaat | foto© Ad van de Graaf

Ryan van de Lagemaat kan, ondanks een onschuldig schuivertje in de race, met een tevreden gevoel terug kijken op zijn debuut in het Junior WK Moto3. Vooraf wist de 17-jarige KTM coureur dat het zeker niet gemakkelijk zou gaan worden in deze competitieve wegraceklasse.

“Dit is gewoon dikke pech. Ik had een matige start en wilde op een gegeven moment niet iets teveel waardoor ik op de curbes kwam. De motorfiets schoof van achteren weg en voordat ik het wist lag ik naast de baan. Maar het positieve is wel dat de rondetijden goed waren ik heb laten zien dat er meer in zit. Het is pas de eerste wedstrijd en ik heb enorm veel geleerd. Racen op dit niveau is toch wel iets anders als wat ik de laatste jaren heb gedaan. Ik kijk nu al naar de volgende race”.De voorbereiding waren voor Van de Lagemaat anders dan normaal. De jonge coureur studeert nog op het VMBO en hij moet dit jaar zijn examens gaan afronden.

Daarom koos het Van de Lagemaat Racing er voor om voorafgaande aan de eerste wedstrijd enkele korte trainingsdagen op diverse circuits in Spanje te bezoeken.

Dat het weer in Spanje niet echt wilde mee werken was een kleine domper voor het team. Wind en regen zorgde er voor dat er minder kilometers kon worden gereden dan vooraf was gehoopt.

Maar ook tijdens de eerste trainingen op het circuit van Albacete wilde het weer absoluut niet mee werken. Tijdens de eerste vrije training kwam de regen met bakken uit de hemel vallen. Maar vooral de lage temperaturen maakte het voor de rijders allerminst aangenaam.

“Dat was voor mij echt een enorm groot nadeel. De KTM is voor mij nog een vrij nieuwe motorfiets die je goed leren rijden. Maar je ziet dat iedereen heit moeite mee heeft. Langzaam ging het steeds beter en begon ik ook meer vertrouwen in de motorfiets te krijgen. Helaas kreeg ik ook te maken met de nodige technische problemen. Mijn monteurs hebben zeker niet stil gezeten en hebben menig uurtje door moeten werken om alles in orde te krijgen”.

GP teams
De animo van de rijders om te mogen deelnemen aan het WK Junior Moto3 is dit seizoen bijzonder groot. Meer dan 50 coureur hadden zich ingeschreven voor de training waarvan de snelste 40 door gingen naar de wedstrijd voor zondag.

Door het grote aantal coureurs werd er in twee groepen getraind. Ryan van de Lagemaat en Loran Faber, de coureur van het Dutch Racing Team, werden ingedeeld in groep A. In deze groep 25 coureurs, waarvan de snelste 20 kwalificeerden voor de race op zondag. Met de vele Grand Prix teams die met een junior team jonge rijders begeleiden een enorme zware opgave.

Ryan van de Lagemaat wist wat hij moest doen tijdens de kwalificatietraining van 40 minuten. Met zijn negentiende plaats wist hij zich te kwalificeren voor de race en dat was voor het Van de Lagemaat Racing al een overwinning. “De omstandigheden waren best wel listig. Harde wind en regen maakte het rijden er zeker niet gemakkelijker op. Ik was dik tevreden met mijn gereden tijden. Het verschil met de pole-postion bedroeg slechts 2.5 seconden. Dat lijkt misschien heel veel maar de onderlinge verschillen zijn echt minimaal. Daarnaast wilde ik zeker niet vallen. De race rijden en ervaring opdoen”

Gelukkig was het weer op de wedstrijddag geheel anders. Mooie strakke lucht en een aangename temperatuur. Tijdens de warming up training liet de KTM coureur zien dat hij wel degelijk mee kan draaien. Met zijn 25e tijd was het team enigszins verbaasd over hoe gemakkelijk het ging.

Zenuwen
Waren het zijn zenuwen of een moment niet echt scherp zijn. Maar de start verliep alleszins niet goed voor Van de Lagemaat. Doordat hij de KTM te hoog in de toeren liet draaien en de koppeling iets te laat losliet verloor hij meteen kostbaren plaatsen. Vanaf de 39e plaats moet de KTM coureur aan een inhaalrace beginnen. Naarmate de wedstrijd vorderde rijdt hij naar een groep rijders die strijden om de 25e plaats. In zijn gedrevenheid om aan de kop van het groepje te komen komt hij ten val. Van de Lagemaat komt aan de binnenzijde van de curb stones waardoor hij de grip van de KTM verliest en crasht. Zijn persoonlijke coach, oud GP coureur Henk van de Lagemaat die naast de baan de verrichtingen van zijn pupil zag het allemaal gebeuren. Na de crash bracht hij zijn jonge neef met de terug naar de pit.

“Ik kwam hier voor ervaring op te doen en te kijken hoe ik ten opzichte van de andere rijders er voor sta. Daarom mag ik tevreden zijn over het eindresultaat. Ondanks mijn schuiver wist ik goed met de middenmoot mee te komen. Daar ging ik voor en dat is mij gelukt”.