Sublieme seizoensafsluiting voor Niek van den Broek

49
niek-van-den-broek
Niek van den Broek | foto© Tiny Kolsters

Van 28 t/m 30 september was de Hockenheimring gastheer voor het laatste IDM weekend van het 2018 seizoen. De Nederlandse Yamaha R3 Cup rijders traden wederom aan in de IDM SS300 klasse en ook voor hen waren dit de laatste twee wedstrijden van het seizoen. Met een vierde en een eerste plaats bij de vaste Yamaha R3 Cup rijders werd het een fantastische afsluiting van het seizoen.

Alvorens af te reizen naar Duitsland moest er door rijder en team nog wat schade gerepareerd (laten) worden aan zowel motor als pak zodat alles er op de Hockenheimring weer keurig netjes bijstond. Uiteraard een woord van dank daarvoor aan het team maar ook aan Damen Leathers voor de snelle service.

Na een voorspoedige reis kon er donderdagavond worden opgebouwd en waren zowel coureur als team klaar voor het weekend. Een jaar eerder reed Niek op dit circuit zijn eerste races op de Yamaha R3 en stond toen als gastrijder direct op het podium na een derde plaats in de tweede race.

Enkele weken geleden had Niek in Assen al laten zien dat hij qua snelheid mee kon komen met de toppers in de R3 Cup en dat wilde hij uiteraard op de Hockenheimring bevestigen. Vol vertrouwen werd op vrijdagochtend begonnen aan de vrije trainingen waarin Niek zich direct van voren liet zien.

Onder aanzienlijk koudere omstandigheden werd op zaterdagochtend de eerste kwalificatietraining verreden. Hierin bleek het lastig om het gripniveau goed in te kunnen schatten waardoor Niek bleef steken op een twaalfde plaats overall en een zesde plaats in de Yamaha R3 Cup klasse. In de tweede kwalificatietraining ging er een behoorlijke hap van de tijd af maar qua posities werd overall een plaatsje ingeleverd. Het slim zoeken naar het juiste sleepje voor die ene hele snelle ronde is een leerpuntje voor volgend seizoen. Het racetempo was echter heel goed zodat er met vertrouwen uitgekeken werd naar de beide races.

“In de tweede kwalificatie verbeterde nagenoeg iedereen zich. Ik probeerde in het begin om alleen een snelle tijd te zetten maar de wind stond op het snelle stuk achterin pal tegen waardoor dat niet lukte. Ik ging op zoek naar een sleepje maar dat lukte onvoldoende. Dat kan beter en is een leerpuntje voor volgend seizoen. Ik moest nu vanaf de 13e plaats vertrekken en dan kun je in gedrang komen waardoor je de aansluiting met de toppers kunt verliezen terwijl je wel de snelheid hebt om er makkelijk bij te kunnen blijven. In Assen lukte het om alsnog de aansluiting te vinden maar normaal gesproken kun je dat vergeten,” aldus Niek.

Dat scenario zagen we ook gebeuren in de eerste race op de zaterdagmiddag. Niek had op zich een goede start maar werd in het pak van rijders wat opgehouden. De top drie van de Yamaha R3 Cup maakte zich direct los van een groepje daarachter met daarin Niek. Eenmaal vooraan dat groepje gingen de rondetijden van Niek omlaag naar hetzelfde tempo dat de top drie reed maar het gaatje van enkele seconden kon niet meer worden gedicht. Niek reed de race verder gedegen uit, kwam als achtste overall over de meet en dat betekende een vierde plaats in de Yamaha R3 Cup klasse.

“Een goede race maar niet top. Het duurde net te lang voor ik op die achtste plaats zat. Het lijntje naar voren was toen al gebroken en dan is het eigenlijk onmogelijk om nog aan te sluiten. In Assen lukte dat omdat ik toen kon samenwerken met een snelle Duitse rijder. Hier moest ik het alleen doen en lukte het dus niet. Ik heb de race verder in een goed tempo uitgereden en ben tevreden met deze vierde plaats. Ik weet echter dat ik beter kan en hopelijk kan ik in de tweede race wel aanpikken,” analyseerde Niek na afloop.

Op zondagochtend werd eerst nog een warm-up training afgewerkt en daarin liet Niek met een vierde plaats overall en snelste Yamaha R3 Cup rijder wederom zien dat het met de snelheid van motor en rijder wel goed zat.

Dat bleek vervolgens eens te meer in de tweede race. Niek vertrok als een speer en sloot inderdaad direct aan achter de drie snelste Yamaha R3 Cup rijders. In de tweede ronde werd Finn de Bruin voorbij gestoken en een ronde later was Kevin Mijwaart het haasje. Met rondetijden tot een seconde sneller dan zaterdag werd de jacht geopend op Joep Overbeeke. Tot op de meet volgde een prachtig gevecht tussen de twee waarin Niek meermaals het tempo aangaf. Niek ging ook als leider de laatste ronde in maar daarin toonde Overbeeke, die begin dit seizoen nog in het WK SS300 actief was, zich net iets slimmer/sneller zodat Niek als tweede Yamaha R3 rijder over de streep kwam. Het duo finishte op de zesde en zevende plaats in de race op slechts 7 seconden van de IDM SS300 racewinnaar. Aangezien Overbeeke als gastrijder meereed gingen wel de volle 25 punten in deze laatste race van het seizoen mee naar Middelbeers. Een geweldig resultaat om het seizoen mee af te sluiten en een prachtige beloning voor rijder en team voor het harde werken van het afgelopen seizoen.

“Yes, wat is dit een lekkere afsluiting van het seizoen. We hebben tot aan de zomer behoorlijk wat problemen gehad om de motor goed aan het lopen te krijgen. Pas halverwege het seizoen hadden we de goede elektronica en kwam de motor langzaam maar zeker op het niveau van de concurrentie. Het podium in Assen voelde al goed maar dit is pas echt een boost voor ons allemaal. Er is niets mooiers dan het seizoen afsluiten met de volle 25 punten. Ik heb een heerlijk gevecht gehad met Overbeeke en hij heeft me fair verslagen. Ik heb nog nooit met zoveel vertrouwen een race gereden en er is dit seizoen geen volledige race geweest waarin we met onze standaard R3’s zo dicht bij de veel sterkere en snellere IDM SS300 machines zijn gefinisht. Dit smaakt naar meer.

Nu even nagenieten van dit resultaat en dan we weer keihard aan de slag voor volgend seizoen. Ik zit in de gelukkige omstandigheid dat ik een prima team en fijne trouwe sponsoren heb zodat we ons in de winter goed kunnen voorbereiden op volgend seizoen. Ik wil nogmaals iedereen die ons afgelopen jaar, op welke manier dan ook, ondersteund heeft ontzettend bedanken. Volgend seizoen gaan we samen voor de titel.”

 

Handige links IDM finale Hockenheim:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag