Suzuka 8H: Zware crash Gino Rea overschaduwt zaterdag trainingen

12504
gino-rea
Gino Rea | foto© Honda Racing

De tweede en afsluitende vrije training van de Suzuka 8 Hours is zaterdagochtend overschaduwd door een zware crash van Gino Rea. De 32-jarige Brit heeft bij de crash ernstige verwondingen (o.a. hoofdletsel) op en wordt momenteel in een nabijgelegen ziekenhuis geopereerd.

Zaterdag stonden in Suzuka een tweede en afsluitende vrije training en de Top Tien Trial op het programma. In de vrije training ging het echter helemaal mis toen Gino Rea (FCC TSR Honda France) zwaar ten val kwam en vervolgens na de crash roerloos op de baan bleef liggen. Medische assistentie was vervolgens meteen ter plaatse om Rea te behandelen. Na de Honda coureur op de plaats van het ongeval was gestabiliseerd werd hij met o.a. zwaar hoofdletsel per traumahelikopter overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis.

Volgens ooggetuigen weigerden de remmen van Rea’s Honda CBR1000RR-R dienst, iets dat mogelijk tot het ongeval geleid. Tevens wisten dezelfde ooggetuigen te melden dat Rea’s helm volledig was vernield. De Japanse politie is inmiddels een onderzoek gestart naar de oorzaak van deze zware crash.

Het ongeval gebeurde in dezelfde bocht op het Suzuka circuit waar Daijiro Kato in 2003 tijdens de MotoGP race zwaar ten val kwam en enkele dagen later overleed aan de gevolgen van deze crash.

Operatie
De laatste berichten uit Japan zijn dat Gino Rea op dit moment geopereerd wordt. Hoe ernstig de verwondingen zijn en of Rea in levensgevaar is dat is niet duidelijk, dat het ernstig is moge echter duidelijk zijn. Zodra we meer nieuws ontvangen uit Japan zullen we dat uiteraard z.s.m. middels een update publiceren.

Top Tien Trial
Omdat de weersvoorspelling regen waren werd deze sessie, waar duizenden fans naar uitkeken, vervangen door een 40 minuten durende kwalificatiesessie voor de top 10 teams.

Onderstaande de uitslag (top vijf) en startopstelling:

  1. Team HRC (Nagashima, T. Takahashi, Lecuona), Honda, 2’04.934
  2. Kawasaki Racing Team Suzuka 8H (Haslam, Lowes, J. Rea), Kawasaki, 2’05.149.
  3. YART – Yamaha Official Team EWC (Hanika, Fritz, Canepa), Yamaha, 2’05.769.
  4. FCC TSR Honda Frankrijk (Hook, Di Meglio), Honda, 2’06.204.
  5. SDG Honda Racing (Nagoe, Enokido, Uramoto), Honda, 2’06.409.

 Handige links Coca-Cola Suzuka 8 Hours 2022:

Tijdschema en volledige uitslagen 
Live Timing
Waar te volgen op TVRacesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter