Uitslag Update: Suzuki Endurance Racing Team wint 2019 editie Bol d’Or

401
sert
Suzuki Endurance Racing Team wint 2019 editie Bol d'Or | foto© Suzuki Racing

De overwinning in de 83e Bol d’Or ging zondagmiddag naar het Franse Suzuki Endurance Racing Team. Het team kwam een kleine zes uur voor het einde, wat gelukkig, aan de leiding na een crash van het leidende FCC TSR Honda France team. Een olielek zorgde voor die crash en dat olielek kostte ook het YART Yamaha team en de regerend wereldkampioenen SRC Kawasaki de kop.

De genoemde crash werd al eerder door ons gemeld. (lees ook: Wojcik Racing leidt voor SERT en BMW) Het Wojcik Team nam na die crash de leiding over maar kon dat niet houden tegen de ervaren SERT rijders. Het Franse team nam uiteindelijk een ronde voorsprong en reed de race gedegen naar huis. De tweede plaats ging verrassend naar het Poolse Wojcik Racing Team waarin vooral de Brit Gino Rea veel indruk wist te maken vooral onder de moeilijke omstandigheden bij de starts zaterdagmiddag en zondagochtend. 

De strijd om de derde plaats was ook bijzonder spannend want het ERC BMW team wist het officiële BMW fabrieksteam, onder leiding van Werner Daemen, te verslaan in de strijd om het podium. De Belgische teammanager kan niettemin terugkijken op een uitstekend debuut. Achter het Omega Maco Racing Team werd het VRD IGOL PIERRET EXPERIENCES Team met Ricardo Brink in de gelederen keurig zesde in deze uitputtingsslag.

 

Nigel Walraven kende met het Bolliger Kawasaki team een moeizame race. Met name in de zaterdagmiddaguren ging het mis voor het team omdat Sebatien Suchet zonder benzine kwam te staan waardoor het team de (on)nodige tijd verloor. Er volgde een inhaalrace die het team nog terug bracht tot de 16e plaats overall en de elfde plaats in de EWC klasse. In diezelfde EWC klasse werd het Belgische Mototech EWC Team 12e door als 17e overall over de meet te komen. Het Hertrampf Ducati VR4 Panigale team met Bobby Bos in de gelederen moest helaas met nog zes uur te gaan de handdoek werpen. Bos maakte tijdens zijn stints echter een zeer sterke indruk.

De overige Nederlandse en Belgische deelnemers kwamen uit in de Superstock klasse waarin het MotoAin Yamaha Team met een zevende plaats overall wist te zegevieren. Het BMRT 3D MAXXESS NEVERS Kawasaki  team pakte met een 10e plaats overall de tweede positie gevolgd door het Motor Events Suzuki team dat als 13e overall over de meet wist te komen.

Direct daarachter volgden het Wojcik Racing Superstock team en het GERT56 BMW Superstock team die als vierde en vijfde in de Superstock klasse over de meet wisten te komen. Van met name het GERT56 BMW team met Pepijn Bijsterbosch in de gelederen werd eigenlijk wat meer verwacht. Alle drie de rijders waren in de regen van zaterdagavond en de natte baan op zondagochtend misschien wat te voorzichtig want met name net na de safetycar procedures werd te veel tijd verloren om serieus mee te kunnen doen om het podium. Het team heeft dat zeker in zich kijkend naar de resultaten van bijvoorbeeld afgelopen jaar.

De volgende Nederlander in de uitslag was Wayne Tessels. De SWPN IDM 600 rijder had het samen met teamgenoot Guillaume Antiga zwaar want de derde rijder van het team voelde zich niet comfortabel op de natte baan zodat Tessels en Antiga zowat de hele race voor hun rekening hebben genomen. Het team kende bij de herstart op zondagochtend ook nog wat verlichtingsproblemen waardoor nog extra tijd verloren ging. Het RAC41 Honda team finishte de race als 22e overall en als 9e in de Superstockklasse.

Jolanda van Westrenen werd tijdens de openingsfase van de race op zaterdag gespaard. De snelle Gelderse kwam zaterdagmiddag niet in actie omdat de race werd stilgelegd alvorens zij op de motor moest stappen. Dat werd op zondag echter aardig gecompenseerd doordat Jolanda zowel vanaf de start op zondagochtend als tegen de finish op zondagmiddag een dubbele stint mocht rijden. Mede dankzij haar tempo klom het Girls Racing Team op naar de 29e plaats overall en de 14e plaats in de Superstock klasse.

Uitslag update:

Enkele uren na afloop van deze 83e Bol d’Or ontving de redactie een herziene officiële uitslag. De nummer drie uit de uitslag, het Team ERC Endurance dat met rijder Mathieu Gines als derde over de eindstreep was gekomen, werd na afloop gediskwalificeerd. De reden was gelegen in een overtreding van het reglement voor wat betreft de tankinhoud.

Dit betekent dat het debuut van het BMW MOTORRAD WORLD ENDURANCE TEAM van teammanager Werner Daemen nog indrukwekkender wordt dan het met de oorspronkelijke vierde plaats al was. Het team met rijders Ilya Mikhalchik, Julian Puffe en Kenny Foray schoof door deze diskwalificatie namelijk op naar de derde en laatste podiumpositie overall en in de EWC categorie.

Handige links 2019 editie Bol d’Or:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV 
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App