Karl Muggeridge (Winston Ten Kate Honda) wist zich te verzekeren van een plaats op de tweede startrij nadat hij de achtste tijd noteerde in de ‘natte’ Superpole op Silverstone. James Toseland (Winston Ten Kate Honda) vocht in zijn 12 toebedeelde ronden tegen een gebrek aan grip aan de achterkant en eindigde als veertiende waarmee hij vanaf de vierde rij mag starten voor de twee Superbike races op zondag.

Met een droge vrijdag en een doornatte zaterdag telden de Superpole kwalificatietijden meteen vanaf de eerste dag en de langzaam opdrogende baan was lastig voor alle betrokkenen. Toseland had weer eens de nodige pech want hij was vijfde in de reguliere kwalificatietraining (waar Muggeridge achtste was) en had gehoopt om zijn tijd wat te verbeteren om onder het toeziend oog van de aanwezige fans in zijn thuisland vanaf de eerste rij te kunnen starten. De Lokale wildcard Tommy Hill pakte zijn eerste Superpole overwinning en klassementsleider Troy Bayliss was tweede.

Ronald Ten Kate – Team Manager

“Na gisteren een goede start van het weekend te hebben gemaakt hadden we echt op meer gehoopt dan dit resultaat. De natte Superpole bracht ons niet wat we verwacht hadden. Karl is op de tweede rij en dat is nog oké maar de 14e positie voor James is geen goed uitgangspunt voor de start van zijn races. Het lijkt er op dat de races morgen onder droge omstandigheden gereden gaan worden en ik hop dat we ook een droge warm-up zullen hebben zodat we onze afstelling kunnen bevestigen. Het zullen vast lastige races worden voor James zeker voor waar hij vandaan moet komen. We weten dat hij een snelle racer is en aan motivatie zal het hem niet ontbreken, zeker niet bij zijn thuisrace.”

James Toseland – Winston Ten Kate Honda
(14e positie – 1’41.004)

“Dat was een erg moeilijke dag, zeker na de eerste dag toen alles er nog goed uit zag. Ik was vol vertrouwen en de tijden waren niet slecht. Maar ik kan niet geloven hoe het vandaag gelopen is. De voorkant van de motor was oké maar zodra ik het gas open was het erg lastig om de achterkant van de machine onder controle te houden. Ik wachtte tot de laatste paar minuten in de hoop dat de baanomstandigheden wat beter waren dan in het begin maar het was zelfs erger. De meeste ander coureurs konden hun tijden ook niet meer verbeteren. Morgen zouden de omstandigheden beter moeten zijn en ik weet zeker dat de tijd van gisteren hebben aangetoond dat als ik in de eerste paar ronden agressief ga rijden dat ik dan weer in de kopgroep kan komen.”


Karl Muggeridge – Winston Ten Kate Honda
(8e positie – 1’40.023)

“Op de natte baan moesten we werken aan een hogere snelheid bij het uitkomen van de bochten. De motor spinde alle kanten op en dat ook vrij vroeg in de bochten. De voorkant werkte goed, we konden de bocht in, remmen en sturen maar als je te vroeg gas gaf dan ging de achterkant alle kanten op. Dat was, wat zullen we zeggen, een paar keer interessant . Op een droge baan denk ik dat alles het goed zou moeten doen. We hebben gisteren wat dingen aan het frame afgesteld en dat was goed, het gaat dus steeds wat beter.”

Superpole Resultaten:

1. Hill 1'38.001
2. Bayliss 1'38.254
3. Walker 1'38.256
4. Haga 1'38.546
5. Fabrizio 1'38.899
8. Muggeridge 1'40.023
14. Toseland 1'41.004