De thuiswedstrijd op de prachtige Varsselring bracht in de eerste ONK wedstrijd van het seizoen in de Supersport zowaar het eerste podium voor Henk van de Lagemaat. Ook Mile Pajic en Sam van Rens deden het prima. Arno Visscher kende helaas een pechweekend.

Net als in de rest van Nederland was het vrijdag en zaterdag heel erg nat. Hoe goed je een evenement ook organiseert tegen deze hoeveelheden water is niet veel toe doen. In de Supersport verraste Sam met een fraaie zesde start-positie. Mile en Henk stonden vlak bij elkaar op respectievelijk de twaalfde en elfde positie. Arno had in de eerste tijdtraining problemen met de benzinetoevoer en kon geen tijd zetten. In de tweede tijdtraining zorgde een onschuldige valpartij ervoor dat er ook niet veel rondjes gemaakt konden worden. Arno vertrok zondag van de vijftiende startpositie.

De Supersport was op zondag eerst aan de beurt. En dat leek een regelrecht drama te worden voor het gifgroene team. Na 1 ronde lagen zowel Sam als Mile op de grond na onschuldige valpartijen waaraan ze overigens zelf weinig konden doen. Henk beleefde na een goede start een hachelijk moment toe hij door een collega bij ruim 200 km het natte gras in werd geduwd. Routine en rust hield hem gelukkig overeind maar het kostte vele plaatsen. De rode vlag die kort daarna werd gezwaaid kwam als geroepen. In de korte pauze bleek dat zowel de motor van Sam als Mile weinig schade hadden opgelopen (sterke dingen die Kawa's) en ze stonden gewoon weer aan de start. Henk had een wereldstart en lag direct op plaats 6. Maar ook Sam en Mile waren goed weg op de zevende en achtste positie. Henk verovert al snel de vijfde plaats door op pure snelheid Jarno van der Marel te passeren. Sam komt op zijn Superstock motor maar iets te kort op snelheid en moet de top-6 laten gaan. Hij verdedigt als een leeuw zijn plek op de man die er links en rechts voorbij wil maar geen gaatje kan vinden. En laat die man nu net Mile zijn maar die speelt 2 ronden later 30 jaar routine uit en hij is er voorbij. Vooraan valt Swen Ahnendorp met pech uit en Henk is volop in de slag om de derde en vierde positie met Rik Lenters. Vlak voor het einde slaat hij toe bij het aanremmen van de eerste bocht na start/finish. Mile rijdt eenzaam op een fraaie zesde plaats en Sam mist helaas een bocht en gaat rechtdoor bij de chicane. Uiteindelijk wint Arie Vos de race voor Joan Veijer. Henk finisht voor het eerst in de Supersport op het podium, Mile wordt zesde en Sam negende. Maar helaas voor Sam krijgt hij, ondanks dat hij er geen voordeel van had, 20 seconden tijdstraf voor het missen van de chicane. En dus wordt het uiteindelijk een twaalfde positie.

Voor Arno is de Dutch Superbike voorbij voordat hij goed en wel is begonnen. Door problemen met de tweede versnelling en een lekkende achterschokbreker kan hij niet anders dan de pits opzoeken.

Na afloop is het gezellig druk in de hospitality van het team die aan de thuisrace een extra tintje heeft gegeven. Een mooie gelegenheid om de meningen en gevoelens te peilen.

Arno Visscher is begrijpelijk kort en bondig. ‘Ik heb in de eerste 3 wedstrijden net zoveel pech gehad als ik normaal in één seizoen heb. Maar het is niet anders in Eemshaven ga ik er weer vol tegenaan.'

Sam staat met een bloedende onderlip na te zweten van een sterke race. ‘Het ging gewoon goed maar het was wel lastig voor me omdat ik nog nooit op dit circuit had gereden. Gisteren waren de trainingen op een natte baan en vandaag was het droog. Jammer dat ik de chicane miste maar ik kon me weer voorbij knokken. Lekker gereden, ik ben klaar voor Eemshaven waar ik komende vrijdag weer een wedstrijd heb.'

Mile was tevreden met de zesde plaats maar hij had het idee dat er meer in zat. ‘Ik had een goede start maar kon Sam maar niet voorbij komen. En toen dat na 2 ronden lukte waren ze voor me net te ver weg. Maar die zesde plaats is gewoon goed'.

Henk stond met stralende ogen na te genieten. ‘De start was goed en waar ik vorig jaar wel naast mijn concurrenten kon komen, kan ik er nu langs. In het eerste deel had ik wel een listig moment toen ik naast de baan op het natte gras kwam. Ik kijk nu al uit naar volgend weekend want dan kan ik de snelheid van de ZX-6RR waarschijnlijk nog meer uitspelen'.

Zoals al aangegeven zijn er komende week races op het circuit van Eemshaven. Op vrijdag bijt Sam de spits af bij de Superstock. Ronald ter Braake, afgelopen weekend niet in actie, zal er tijdens die race overigens niet bij zijn. Hij komt op het circuit van Silverstone uit in de EK-Superstock en maakt gebruik van het schrapresultaat. Op zondag komen zowel de Supersport als Superbike in actie.