De eerste Vacansoleil ONK wedstrijd van Peter Schalken op de Varsselring in het Gelderse Hengelo heeft niet gebracht waarop vooraf was gehoopt… Sterker nog, de rijder van Team Smits Verhuur moest na een zware val per ambulance afgevoerd worden. Maar gelukkig valt de fysieke schade erg mee en uiteindelijk kwam Peter met wat lichte hoofdpijn en de schrik vrij… Hij zal dus komend weekend gewoon weer aan de start staan in de Eemshaven.

Nat begin

Het weer zal zeker niet mee in het afgelopen weekend. Al bij aankomst in Hengelo was het rennerskwartier erg nat en modderig, de organisatie stelt alles in het werk de zaken goed te regelen maar onder deze omstandigheden een rennerskwartier in goede conditie houden is een onmogelijke opgave. Toch bleef de trouwe ploeg van Peter Schalken er de moed in houden en ondanks alles was de stemming in het Smits Verhuur onderkomen prima.

Al in de vrije training op zaterdagmorgen regende het behoorlijk dus de bandenkeuze was simpel. Schalken kon van meet af aan zijn draai goed vinden en had een goed gevoel voor de kwalificatie trainingen. Toen de eerste kwalificatietraining begon regende het maar het gevoel dat alles klopte was al snel aanwezig en Peter vond daardoor al spoedig het juiste ritme met de perfect geprepareerde Honda. Na het natte begin stopte het na korte tijd met regenen en er ontstond zowaar een droog spoor waarvan iedereen op het einde van de sessie kon profiteren. Schalken perste er een snelle laatste ronde uit en die bracht hem naar de virtuele zevende plaats op de grid, er was immers nóg een training te gaan.

Maar tijdens de tweede kwalificatietraining in de late namiddag regende het pijpenstelen en niemand was in staat zijn tijd te verbeteren. Schalken reed ook in de natte training een verdienstelijk tempo en was de achtste snelste man op de baan. De eerder gezette tijd was echter maatgevend en Schalken mocht vanaf de centrale plaats op de derde rij vertrekken.

Dramatisch korte race

Tot ieders verrassing werd het voor de start van de wedstrijden op zondag droog en hierdoor kwam op het laatste moment toch nog veel publiek opdraven voor deze populaire jaarlijkse wedstrijd. Peter Schalken was best wel zenuwachtig, zo'n goede startplaats op de grid had hij in de Supersport nog niet gehad. Maar hij wist heel professioneel zijn zenuwen goed in bedwang te houden en voor vele duizenden toeschouwers had de 23-jarige jongeling uit Dussen een perfecte start. Achter de rug van snelstarter Rik Lenters, Arie Vos, Marco Opheij, Joan Veijer, Jarno van der Marel en Swen Ahnendorp kwam hij goed van zijn plaats en wist in de eerste ronde zelfs nog een plaats winst te boeken. Hierdoor schoof hij door naar de vijfde positie en was de laatste rijder die nog de volledige aansluiting had bij de kopgroep.

Helaas ging het bij de tweede doorkomst in de Veldermansbocht, de eerste haakse bocht na de snelle combinatie na de start, faliekant mis. De gedreven Honda rijder zette er iets te fanatiek het gas op bij het uitkomen van die bocht en een zware klapper was het gevolg. De motor bleef op de baan liggen en Peter daar rechts naast. De concurrentie kwam onwetend vol gas aanstormen en de ongedeerde pechvolle rijder werd door een collega geraakt aan zijn helm.

De snel gearriveerde medische dienst en ambulance ondernamen snel actie terwijl als gevolg van dit incident direct de rode vlag werd uitgestoken. Peter werd uit voorzorg gestabiliseerd en op een brancard gelegd maar was op dat moment al direct weer bij zijn positieven. De dienstdoende arts besloot terecht Peter nader te onderzoeken maar daarbij bleek alles gelukkig mee te vallen.


"Toen ik na mijn val op de grond liggend achterom keek of ik van de baan kon komen werd ik door een collega geraakt en op dat moment ging het licht uit,"
herinnert Schalken zich.

"Toen ik bij mijn positieven kwam was de ambulance al onderweg naar mij en de dienstdoende arts vreesde mogelijk nek of rugletsel en besloot geen enkele risico te nemen. Bij de medische post werd geconstateerd dat dit niet het geval was en behalve de nodige pijn was alles in orde. Ik ben blij er zo goed afgekomen te zijn en heb er misschien door nog te koude banden iets te vroeg het gas opgezet te hebben. Ik ben belust op revanche en zal in het komende weekeinde in Eemshaven zeker weer mijn beste beentje voor te zetten,"
besluit Peter Schalken optimistisch.

Tot slot wil Peter de medische dienst en iedereen danken die zo snel en kordaat hebben opgetreden in Hengelo!

De later volledig nieuw gereden wedstrijd over 10 ronden werd overigens gewonnen door Arie Vos die Joan Veijer, Henk van de Lagemaat, Rik Lenters en Vesa Kallio achter zich liet.