Thom Molenaar nieuwe leider Yamaha R3 Cup

318
thom-molenaar
Thom Molenaar - Assen | foto© Mariska Grob

Thom Molenaar behaalde tijdens de Yamaha R3 Cup races in Assen op zondag 8 september een overwinning en een tweede plaats. Daarmee is hij de nieuwe leider in de tussenstand en met nog twee wedstrijden te gaan een stapje dichterbij de kampioenstitel.

De R3 Cup wedstrijd werd als onderdeel van het IDM Supersport 300 kampioenschap op het TT circuit van Assen verreden en begon op vrijdag met een tweetal vrije trainingen. In de middag werd vervolgens de eerste kwalificatie verreden op een baan die na een korte regenbui maar net was opgedroogd. Door de kou en harde wind waren er veel valpartijen en Molenaar had met zijn team besloten de sessie rustig op te bouwen. Dat resulteerde in een snelste tijd die in de laatste ronde werd neergezet. Met 1.56.4 was Molenaar een tiende van een seconde sneller dan tweede man Niek van den Broek. Op zaterdagmiddag volgde de tweede kwalificatie waarin Molenaar direct goed in zijn ritme kwam en met een geweldige 1.55.4 een tijd neerzette waarmee hij niet alleen zijn PR aanscherpte maar waarbij ook niemand in de buurt zou komen.

Op zondag werden na een warm-up in de ochtend beide races in de middag verreden. Bij de eerste race was Molenaar direct goed weg en kon hij de aansluiting vinden bij een groepje IDM-coureurs die net iets sneller op de rechte stukken waren. Daardoor kon hij rondetijden op de klokken zetten die zijn scherpe kwalificatietijd evenaarden en iedere ronde een kleine seconde uitlopen op zijn achtervolgers. Met een kleine elf seconden op tweede man Sven Doornenbal kwam Molenaar uiteindelijk als winnaar over de finish.

In de tweede race lukte het niet om direct na de start met de snellere IDM coureurs weg te lopen en een gaatje te slaan. Van den Broek kwam in de eerste ronde al langszij en zou de hele race met Molenaar het gevecht om de overwinning aangaan. Molenaar zat bij het ingaan van de laatste ronde op kop maar in de laatste bochtensessie werd vanwege een valpartij de gele vlag gezwaaid, waarbij er niet mag worden ingehaald. Omdat Molenaar op dat moment op een IDM-rijder voor hem inliep moest hij van het gas. Van den Broek reed juist weer naar Molenaar toe en kon zich daardoor optimaal positioneren voor de laatste GT-bocht, waarbij de gele vlagsituatie was opgeheven. Hij kwam dankzij een goede laatste bocht met een hogere snelheid het rechte stuk naar de finish op en trok de winst naar zich toe.

Thom Molenaar. ‘De tweede race lukte het weliswaar net niet om de overwinning op te eisen maar ik heb tijdens de tweede kwalificatie wel mijn PR aangescherpt en ik kon in de eerste race tijden rijden die daar dicht bij in de buurt kwamen. Ook heb ik mijn achterstand in het kampioenschap op Sasha de Vits om weten te zetten in een voorsprong.’

De volgende race is wederom op Assen tijdens de British Superbikes races op 21 en 22 september.