Tom Lüthi wint Moto2 race Japanse Grand Prix

83
Tom Lüthi
Tom Lüthi | foto© Garage Plus Interwetten

#JapaneseGP – Tom Lüthi is zondag in Motegi winnaar geworden van de Moto2 race van de Motul Grand Prix of Japan. De Zwitser kwam na drieëntwintig ronden als winnaar over de finish voor Johann Zarco en Franco Morbidelli.

Voor de start was het natuurlijk de grote vraag of Alex Rins na zijn crash eerder dit weekend en zijn teleurstellende eenentwintigste trainingstijd in staat zou zijn om de schade in het kampioenschap beperkt te houden en zijn kansen op wereldtitel in stand kon houden. Lang hoefden we niet op het antwoord te wachten want al in de eerste bocht was de race over voor de Spanjaard. De Paginas Amarillas HP 40 kon zijn race weliswaar op grote achterstand en met een zwaar beschadigde Moto2 machine vervolgen, de zo gewilde WK punten en een klassering bij de eerste vijftien waren echter wel zo goed als verkeken.

Terwijl Tom Lüthi het snelst weg was en de leiding nam voor Franco Morbidelli en Takaaki Nakagami kreeg kampioenschapsleider Johann Zarco een aantal bochten later het tweede presentje nadat ook zijn tweede belager in de strijd voor de titel Sam Lowes in de fout ging en zijn wedstrijd al na een paar bochten vroegtijdig zag eindigen.

Vooraan het veld wisten Lüthi en Morbidelli meteen een gaatje te slaan op de rest van het veld terwijl Nakagami, Zarco en Axel Pons op enige afstand van het tweetal de derde, vierde en vijfde plaats innamen.

In de vierde ronde ging ook Jonas Folger in de fout, de Duitser werd na Rins en Lowes de derde frontrunner die ten val kwam en een goed resultaat op zijn buik kon schrijven.

Ook voor Alex Marquez was de race over na zeven ronden, de Estrella Galicia 0,0 MarcVDS coureur kwam in de zevende ronde ten val nadat hij de controle over de voorkant verloor.

In de tiende ronde was het nog steeds Lüthi aan de leiding op ruim een seconde gevolgd door Morbidelli en de snel naderbij komende Nakagami en Zarco.

Nadat Danny Kent even daarvoor zijn Leopard Racing machine in de pits had geparkeerd vanwege een technisch probleem was Lorenzo Baldassarri de volgende die in de fout ging en zijn race in de elfde ronde vroegtijdig zag eindigen in het gravel, iets dat een ronde later ook Axel Pons in precies dezelfde bocht overkwam.

Vooraan het veld wist Lüthi ronde na ronde iets verder weg te rijden bij de drie achtervolgers totdat Zarco het gevaar zag, ten koste van Morbidelli en Nakagami naar de tweede plaats kwam en de achtervolging inzette.

Wat Zarco ook probeerde, Lüthi gaf geen krimp ondanks dat de Fransman in de voorlaatste ronde zelfs nog zijn snelste ronde op de klok wist te zetten was het Lüthi die na drieëntwintig ronden als winnaar werd afgevlagd. Zarco werd tweede en behaalde daarmee twintig heel belangrijke punten op jacht naar zijn tweede opeenvolgende Moto2 wereldtitel.

De strijd voor de laatste podiumplaats werd in de laatste ronde beslist na een meer dan spannend duel tussen Morbidelli en Nakagami. De Japanner deed er alles aan om tijdens zijn thuis Grand Prix op het podium te finishen, had de derde plaats in de laatste ronde zelfs een paar keer in handen maar Morbidelli wist steeds weer terug te slaan en uiteindelijk deze strijd in zijn voordeel te beslissen.

Morbidelli werd dus derde voor Nakagami terwijl Sandro Cortese op enige afstand vijfde werd voor Simone Corsi, Mattia Pasini, Julian Simon en Marcel Schrötter.

De Belg Xavier Simeon kende ook een uitstekende race, de QMMF Racing Team coureur kwam als tiende over de finish.

Tussenstand kampioenschap
Na zijn tweede plaats heeft Zarco zijn leidende positie uit weten te breiden. De Fransman heeft met nog drie wedstrijden te gaan 222 punten achter zijn naam staan terwijl Rins op 201 punten bleef steken en zijn achterstand op zag lopen tot 21 punten. Lüthi steeg door zijn winst naar de derde plaats, de Zwitser heeft 179 punten achter zijn naam staan waarmee hij in theorie ook nog kans heeft op de titel. Lowes staat vierde met 162 terwijl Morbidelli met 157 punten de vijfde plaats inneemt.