Motoren zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Motorrijden kan een prijzige hobby worden. Gelukkig is het niet nodig om een spiksplinternieuwe motor te kopen, maar kun je ook kiezen voor een occasion. Wanneer je een tweedehands motor wilt kopen zijn er wel een aantal zaken om op te letten.

Betrouwbare verkoper
Een racemotor is waarschijnlijk niet van een oud betrouwbaar vrouwtje geweest. Het is daarom doorgaans het veiligst om je tweedehands motor bij een erkende motorzaak te kopen. Heb je er eentje op het oog van een particulier? Dan kun je van tevoren checken of de gegevens van de verkoper hetzelfde zijn als op de papieren. Check direct de onderhoudshistorie van de motor en onthoud: lijkt de deal te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Staat van de motor
Bij aanschaf van een nieuwe motor kun je ervan uitgaan dat deze in goede staat is. Een tweedehands motor moet je echter altijd goed controleren op schade, roestvorming of overige mankementen. Werken de remmen nog goed? En in welke staat zijn de banden? Zitten alle onderdelen nog op de motor? Vraag hierbij ook altijd aan de eigenaar of de motor wel eens flinke schade heeft opgelopen en hoe het zit met het onderhoud aan de motor. Zeker als je hier niets over hebt kunnen vinden, is dit een aandachtspuntje. Een goede eigenaar heeft waarschijnlijk de onderhoudshistorie voor je bij de hand.

Proefrit maken
Try before you buy! Voordat je een motor koopt wil je uiteraard weten hoe deze rijdt. Maak een proefrit en check daarbij of het motorblok koud aanvoelt bij het starten. Dit is de enige manier om betrouwbaar te testen of de motor goed start. Tijdens het rijden ben je alert op rare geluiden of opvallende trekjes. Test de remmen, lichten en alle knopjes om er zeker van te zijn dat de motor naar behoren werkt. Ten slotte is het ook niet onbelangrijk hoe jij je op de motor voelt. Past het model goed bij je of is deze toch een tikje te zwaar of juist te licht? En hoe gedraagt deze zich in de bochten en op de snelweg? Een motor moet goed passen bij jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl.

Verzekeren van de motor
Je mag niet de weg op met een auto zonder een verzekering voor de auto, hetzelfde geldt voor de motor. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor jouw motor. Heb je een (zo goed als) nieuwe motor gekocht? Dan is het doorgaans slim om een allriskverzekering af te sluiten. Heb je nooit eerder motor gereden? Dan heb je ook andere spullen nodig, zoals een motorpak en een motorhelm. Wil je inspiratie opdoen? Dit zijn de 30 populairste motoren die zijn uitgekomen in 2018, waarvan enkele momenteel tweedehands te koop zijn.
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App