Tweedehands motor kopen: hier moet je op letten

620
motoren

Motoren zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Motorrijden kan een prijzige hobby worden. Gelukkig is het niet nodig om een spiksplinternieuwe motor te kopen, maar kun je ook kiezen voor een occasion. Wanneer je een tweedehands motor wilt kopen zijn er wel een aantal zaken om op te letten.

Betrouwbare verkoper
Een racemotor is waarschijnlijk niet van een oud betrouwbaar vrouwtje geweest. Het is daarom doorgaans het veiligst om je tweedehands motor bij een erkende motorzaak te kopen. Heb je er eentje op het oog van een particulier? Dan kun je van tevoren checken of de gegevens van de verkoper hetzelfde zijn als op de papieren. Check direct de onderhoudshistorie van de motor en onthoud: lijkt de deal te mooi om waar te zijn? Dan is dat vaak ook zo.

Staat van de motor
Bij aanschaf van een nieuwe motor kun je ervan uitgaan dat deze in goede staat is. Een tweedehands motor moet je echter altijd goed controleren op schade, roestvorming of overige mankementen. Werken de remmen nog goed? En in welke staat zijn de banden? Zitten alle onderdelen nog op de motor? Vraag hierbij ook altijd aan de eigenaar of de motor wel eens flinke schade heeft opgelopen en hoe het zit met het onderhoud aan de motor. Zeker als je hier niets over hebt kunnen vinden, is dit een aandachtspuntje. Een goede eigenaar heeft waarschijnlijk de onderhoudshistorie voor je bij de hand.

Proefrit maken
Try before you buy! Voordat je een motor koopt wil je uiteraard weten hoe deze rijdt. Maak een proefrit en check daarbij of het motorblok koud aanvoelt bij het starten. Dit is de enige manier om betrouwbaar te testen of de motor goed start. Tijdens het rijden ben je alert op rare geluiden of opvallende trekjes. Test de remmen, lichten en alle knopjes om er zeker van te zijn dat de motor naar behoren werkt. Ten slotte is het ook niet onbelangrijk hoe jij je op de motor voelt. Past het model goed bij je of is deze toch een tikje te zwaar of juist te licht? En hoe gedraagt deze zich in de bochten en op de snelweg? Een motor moet goed passen bij jouw persoonlijke voorkeuren en rijstijl.

Verzekeren van de motor
Je mag niet de weg op met een auto zonder een verzekering voor de auto, hetzelfde geldt voor de motor. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor jouw motor. Heb je een (zo goed als) nieuwe motor gekocht? Dan is het doorgaans slim om een allriskverzekering af te sluiten. Heb je nooit eerder motor gereden? Dan heb je ook andere spullen nodig, zoals een motorpak en een motorhelm. Wil je inspiratie opdoen? Dit zijn de 30 populairste motoren die zijn uitgekomen in 2018, waarvan enkele momenteel tweedehands te koop zijn.Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App