Valentino Rossi krijgt wildcard toegewezen voor Dutch TT in Assen

35565
valentino-rossi
Valentino Rossi | foto© Yamaha Racing

Valentino Rossi gaat een sensationele terugkeer in de MotoGP maken. De negenvoudig wereldkampioen komt eenmalig terug in de koningsklasse als wildcard bij het Yamaha fabrieksteam om zijn ereburgerschap van de stad Assen te vieren.

De geruchten gingen op vrijdag in de Argentijnse MotoGP paddock al rond en inmiddels is de officiële aankondiging slechts nog een kwestie van tijd: Valentino Rossi gaat een eenmalige comeback maken in de MotoGP klasse. Tijdens de Dutch TT zal hij naast Fabio Quartararo en Franco Morbidelli als derde coureur van het Monster Energy Yamaha MotoGP team fungeren. De inmiddels 44-jarige Italiaan is sinds vorig jaar actief in het GT World Challenge kampioenschap met het Belgische WRT team. Sinds dit jaar is hij zelfs officieel fabriekscoureur bij BMW.

Rossi werd in 2021 uitgeroepen tot ereburger van de stad Assen, maar vanwege de toen nog geldende coronaregels is dat heuglijke feit nooit echt gevierd. Het TT Circuit Assen heeft samen met de provincie Drenthe eerst Yamaha benaderd omdat een wildcard voor de Japanse fabrikant ook goed uit zou kunnen pakken. Er rijden dit seizoen slechts twee Yamaha’s in de MotoGP klasse dus is een wildcard optreden de enige manier om meer YZR-M1 machines aan de start te krijgen. Daarnaast is het een publiek geheim dat de Yamaha achterstand heeft opgelopen ten opzichte van de Ducati en de Aprilia, iets waar met name Fabio Quartararo zich vaak over uitspreekt.

valentino-rossi
Valentino Rossi (l) en burgemeester Marc Out (r) | foto© Marco Loman

Het management van Yamaha Motor Racing heeft dit voorstel van het TT Circuit Assen en de provincie Drenthe overgenomen en contact gezocht met Rossi. De Italiaan behaalde vier wereldtitels voor de Japanse fabrikant en maar liefst 55 MotoGP overwinningen waardoor hij nog altijd met diep respect behandeld wordt.

Rossi accepteerde het voorstel en zal dus nog één keer in actie komen op het TT Circuit Assen in de MotoGP klasse. Vanwege de regels die in 2021 nog geldig waren, en het feit dat Rossi destijds ten val kwam in de race, was hij ook van mening dat er niet op een goede manier afscheid is genomen van het Nederlandse publiek.

De 92e Motul Dutch TT wordt verreden in het weekend van 23 t/m 25 juni.