Voor Valentino Rossi is de MotoGP race van de Motul Grand Prix uitgelopen op een grote teleurstelling. De negenvoudig wereldkampioen kwam vanaf de tiende plaats op de grid in de race geen moment in het spel voor om uiteindelijk vier ronden voor het einde van de race op de elfde plaats rijdend ten val te komen. Rossi sprak na afloop van de Japanse race zelfs van een fiasco.

De verwachtingen voorafgaand aan de Japanse Grand Prix waren bij Valentino Rossi hooggespannen. Zo liet de Italiaan al voordat er nog een meter gereden werd weten dat hij iets nieuws, iets compleet anders ging proberen om het tij te kunnen keren. Vrijdagochtend in Motegi werd meteen duidelijk wat de negenvoudig wereldkampioen bedoelde met zijn uitspraken, de nieuwe sinds Brno beschikbare (2020) en door hem als enige Yamaha coureur gebruikte onderdelen – waaronder een ander uitlaatsysteem en de carbon swingarm – werden gedemonteerd en de ‘oude’ delen gemonteerd.

Het leek vrijdag meteen haar vruchten af te werken toen Rossi na afloop van de eerste dag en eerste twee vrije trainingen terug te vinden was als vijfde op de gezamenlijke tijdlijst. Dat deze positie op de tijdlijst goed van pas kwam voor de tweede dag bleek zaterdagochtend toen de vooraf verwachte regen zorgde voor een natte baan en moeilijke omstandigheden tijdens de derde en vierde vrije trainingen en kwalificatie. Met deze vijfde plaats was plaatsing voor Q2 namelijk al een feit. In deze kwalificatie, op een zo goed al droge baan, liet Rossi de tiende rondetijd noteren wat betekende een start vanaf de vierde startrij tijdens de zondag te verrijden race.

Een pittige opgave dus voor de 40-jarige Italiaan die zijn drie merkgenoten vanaf respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats voor hem aan de race zag beginnen.

Toen de lichten zondagmiddag om 15:00 uur lokale tijd op groen gingen zagen we een goede start van Rossi. Helaas werd dit goede begin van de race al snel weer tenietgedaan en verloor de Yamaha coureur in de eerste paar bochten maar liefst vier plaatsen. Vanaf de veertiende plaats bij de eerste doorkomst stond Rossi dus eigenlijk al voor nagenoeg onmogelijke opgave, en dat nadat de race nog maar goed en wel was begonnen.

Na achtereenvolgens de broers Espargaró en Mika Kallio gepasseerd te zijn reed Rossi vervolgens lange tijd op de elfde plaats rond. Niet de plaats waar de negenvoudig wereldkampioen voorafgaand aan dit weekend zijn zinnen had gezet. Toen het vervolgens vier ronden voor het einde van de race ook nog eens misging in de eerste bocht na start en finish en Rossi zijn race vroegtijdig in het gravel zag eindigen waren de druiven helemaal zuur.

Na afloop van de race tijdens de media debrief was de teleurstelling dan ook duidelijk af te lezen op het gezicht van de Italiaan.

Valentino Rossi: “Ik begon goed aan de race, maar verloor vervolgens meteen al veel terrein na de eerste bocht, daarna was het een fiasco. Mijn snelheid was niet goed genoeg om de achterstand snel in te halen. Ik heb een paar rijders in kunnen halen, maar het was simpelweg niet genoeg. Toen ik vervolgens achter Petrucci kwam te rijden ontstond er even een mooi duel, we haalden elkaar een paar keer in, maakten beiden een aantal keren de nodige fouten. Als ik zo snel terugkijk naar de race dan had ik hier denk ik rond de posities waar Rins en Crutchlow rondreden mee kunnen doen. Maar dat gebeurde niet, mede omdat ik van te ver moest komen en het in de kwalificatie heb laten liggen. Mijn snelheid was zeker niet slecht vandaag, maar weet je wat het tegenwoordig is….tegenwoordig zijn in het begin van de race alle coureurs bijna even snel. Daarnaast is start van nagenoeg iedereen, mede dankzij de tegenwoordig beschikbare en gebruikte elektronische hulpmiddelen, heel goed. In het verleden wist ik me vaak nog wel op één van de eerste drie startrijen te kwalificeren. Als ik hier twee plaatsen verder naar voren zou hebben gestaan op de grid dan was het misschien een heel ander verhaal geweest, vanaf de tiende plaats te moeten starten hier maakte het er voor mij makkelijker op vandaag. We zitten in een hele moeilijke fase, dat is vervelend en extra pijnlijk omdat we nu in de meest intensieve fase van het seizoen zitten met drie overzeese back to back races Nu gaan we naar Phillip Island, een circuit waar veel coureurs heel graag rijden.”

Het is de derde opeenvolgende keer dat Rossi in drie opeenvolgende Grand Prix weekenden buiten de top zes is geëindigd, iets dat hem sinds het seizoen 2012, toen hij in dienst was van Ducati, niet meer overkomen. Daarnaast is het vandaag voor de vierde keer dit seizoen dat Rossi zijn race vroegtijdig ziet eindigen.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App