Veijer behaalt tweede Grand Prix overwinning in Jerez in zenuwslopende Moto3 race

5347
Collin Veijer winnaar in Jerez! | © Randy van Maasdijk

Collin Veijer heeft zondagochtend de Moto3 race op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto gewonnen. Na een crash van David Alonso in de openingsronde reed de Nederlander de rest van de race aan de leiding en wist hij na een bloedstollende slotfase zijn tweede Grand Prix overwinning te behalen voor David Muñoz en Ivan Ortolá. 

Evenement: Gran Premio Estrella Galicia 0,0 de España
Circuit: Circuito de Jerez – Ángel Nieto
Categorie: Moto3
Tijd: 11:00 – 11:35 uur
Sessie: Race – 19 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 16°CZondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor de negentien ronden lange Moto3 race. Zoals we op zaterdag al zagen waren er ook nu nog een aantal natte plekken op het Spaanse circuit in onder andere bocht 8 (Curva Jorge Martinez Aspar) en bocht 13 (Curva Jorge Lorenzo). Vlak voor de race werd er geprobeerd om deze weg te krijgen maar doordat het water vanuit de grond omhoog kwam lukte dit niet helemaal.

Bijna alle coureurs kozen voor de hardere SC2 voor- en achterbanden, enkele uitzonderingen waren Ryusei Yamanaka (SC1 voor- en achter) en Leopard Racing coureurs Ángel Piqueras en Adrián Fernández die ze zachtere SC1 achterbanden lieten monteren.

Het was David Muñoz die het beste wegkwam en als leider de eerste bocht inging voor polesitter David Alonso en zijn teamgenoot Joel Esteban. Ryusei Yamanaka schoof op naar de vierde positie voor Joel Kelso en een minder goed gestarte Collin Veijer. De Nederlander rekende echter al gauw af met de Australiër en Esteban waardoor hij alweer opschoof naar de vierde positie. Ook Alonso liet er geen gras over groeien en nam al gauw de leiding over van Muñoz waarna hij meteen probeerde weg te rijden nadat hij tijdens de trainingen en kwalificaties veruit de snelste was.

Het zou de race van Alonso om te verliezen worden en dat is precies wat de Colombiaan zou doen. Bij het ingaan van bocht 13 verloor hij de voorkant van zijn CFMoto en schoof hij onderuit. Hij kon zijn weg nog wel vervolgen maar een kans op de overwinning was hiermee verkeken.

Muñoz werd hiermee de nieuwe leider van de wedstrijd maar dat zou niet lang duren. In de zeer snelle bocht 11 (Curva Álex Crivillé) zette Veijer zijn machine er aan de binnenkant naast en nam hij de leiding over. Ivan Ortolá zou ook voorbijgaan aan Muñoz en naar de tweede plaats opschuiven met verder Yamanaka, Esteban en Kelso in de kopgroep van zes coureurs.

Muñoz greep al gauw de tweede plaats weer terug van Ortolá en deed zijn best om aan het achterwiel van Veijer te blijven. Deze kopgroep van zes coureurs had al meer dan twee seconden marge op de groep daarachter, ook Kelso leek moeite te hebben met het zeer hoge tempo.

Halverwege de race was het nog steeds Veijer aan de leiding voor Muñoz, Ortolá en Yamanaka in de kopgroep, Esteban en Kelso moesten definitief afhaken.

Richting de slotfase van de race nam de spanning toe en nog altijd dicteerde Veijer het tempo. Muñoz zat er vlak achter en ook Ortolá kon blijven volgen terwijl Yamanaka af moest haken.

Het kwam aan op de laatste ronde die Veijer als leider inging voor Muñoz met Ortolá die al ruim een halve seconde moest toegeven op de twee coureurs voor zich. Veijer deed er alles aan om zijn positie te verdedigen terwijl Muñoz de druk er hoog op hield en op zoek was naar een plek om zijn machine ernaast te zetten.

Zo ver kwam het niet want Veijer bleef foutloos en reed een fenomenale laatste sector waardoor Muñoz geen kans kreeg. De Nederlander sprintte naar de finish en kwam als winnaar over de streep waarmee hij zijn tweede Grand Prix overwinning behaalde. Muñoz kwam heel dichtbij maar moest 0,045 seconde toegeven op de Nederlander, daarachter maakte Ivan Ortolá het podium compleet.

Joel Esteban kwam in de laatste bocht van de laatste ronde nog ten val waardoor het een teleurstellende dag werd voor het CFMoto Gaviota Aspar Team.

Uitslag:

 1. COLLIN VEIJER – HUSQVARNA
 2. David Muñoz – KTM | +0,045
 3. Ivan Ortolá – KTM | +0,826
 4. Ryusei Yamanaka – KTM | +3,978
 5. Joel Kelso – KTM | +5,329

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap blijft Daniel Holgado de leider met 74 punten voor Alonso (68) en Veijer die nu met 46 punten is opgeklommen naar de derde plaats.

De volgende Grand Prix wordt in het weekend van 10 t/m 12 mei verreden op het Le Mans Bugatti Circuit in Frankrijk.zs-728x90Handige links Gran Premio Estrella Galicia 0,0 de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslagcollin-veijer • MotoGP podium
 • MotoGP podium
 • MotoGP podium
 • MotoGP podium
 • MotoGP podium
 • MotoGP podium