Voormalig motorcoureur Boet van Dulmen (73) overleden

17208
boet-van-dulmen
Boet van Dulmen (l) op 18 januari 2020 tijdens de onthulling van zijn eigen borstbeeld in Ammerzoden | foto© Ben Haarhuis

Boet van Dulmen is donderdagochtend 16 september om het leven gekomen bij een verkeersongeval in zijn woonplaats Ammerzoden. De bekende en legendarische motorcoureur is 73 jaar geworden.

De gezondheid liet Van Dulmen de laatste jaren een beetje in de steek, maar ondanks dit bleef hij positief in het leven staan en was hij elke zaterdag te vinden bij Vos Truck Parts om daar samen met zijn motorsport vrienden in de kantine honderd uit te praten over zijn geliefde sport, de wegracerij. Nadat hij enige tijd geleden zijn heup brak bij een fietsongeluk en sinds kort weer voor het eerst weer zijn dagelijkse ronden kon fietsen werd hem donderdagochtend 16 september rond de klok van 10:30 uur het tweede fietsongeluk in korte tijd fataal.

Boet van Dulmen zou volgens diverse getuigen zijn overgestoken op de kruising Onderwaard-Bernseweg in zijn woonplaats Ammerzoden. Daarbij is hij al fietsend geschept door een bestelwagen. De hulpdiensten hebben gepoogd Van Dulmen te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Boet van Dulmen
Antonius Pius Maria (Boet) van Dulmen (Ammerzoden, 19 april 1948 – 16 september 2021) was een Nederlands motorcoureur. Samen met Wil Hartog en Jack Middelburg vormde hij de Grote Drie, het trio dat in de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig grote successen behaalde in de koningsklasse, de 500cc.

De man uit Ammerzoden is gedoopt als ‘Antonius Pius Maria’ maar stond bij de fans bekend onder de koosnaam ‘Den Boet’. Hij komt aan die ongebruikelijke voornaam doordat zijn oudere broer hem als kind, kennelijk met een licht spraakgebrek, aan anderen voorstelde als ‘mijn boet’ (hij bedoelde: ‘mijn broer’). Bij collega-rijders stond Van Dulmen internationaal in hoog aanzien als coureur en testrijder. Zijn specialiteit was het rijden in de regen.

Als Nederlander is het Van Dulmen nooit gelukt competitief fabrieksmateriaal te krijgen. Desondanks haalde hij als ‘s werelds beste privérijder diverse successen, waaronder een Grand Prix-overwinning in Finland in 1979 en een tweede plaats tijdens de Dutch TT in 1981.

Ook op latere leeftijd wist Van Dulmen zich te handhaven in de wereldtop. Zo werd hij in 1985, op 37-jarige leeftijd, nog vierde tijdens de Dutch TT in Assen. Van Dulmen probeerde zijn ervaring over te brengen op jongere rijders, zoals Henk van de Mark en Rob Punt. Eind 1986 is hij gestopt om zich te richten op een transportbedrijf. Ruim een jaar geleden, op 18 januari 2020, is er in Ammerzoden een borstbeeld van Van Dulmen onthuld.Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter