Yamaha KicXstart R125 Cup: Van Steenbergen kampioen na zinderende finale

611
kay-van-steenbergen
Kay van Steenbergen (12) | foto© Mariska Grob

De spanning was te snijden bij de allesbeslissende finalewedstrijd van de Yamaha KicXstart R125 Cup in Assen. Na een samengestelde laatste race was het Kay van Steenbergen die met minimaal verschil op Kevin de Haan er met de kampioenstitel vandoor ging.

De Haan begon het seizoen sterk en liet op de TT Junior Track in Assen al vaker zien de sterkste te zijn. Van Steenbergen toonde zich heer en meester in de regen en groeide door het seizoen. De Haan had tijdens de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Staphorst de leiding in de tussenstand nog stevig in handen. Maar hij crashte in de tweede race en Van Steenbergen ging er met de winst vandoor. De Haan zag zijn voorsprong in het kampioenschap slinken tot 3 punten. In het laatste raceweekend in Assen zouden er 3 kwalificatietrainingen en 2 races worden verreden. Op zaterdag werden de eerste 2 kwalificaties op een droge baan verreden. Daarin zetten Van Steenbergen, De Haan en Luca de Vries de snelste tijden neer, binnen een tiende van een seconde van elkaar. Sem Bijman noteerde de vierde tijd en zou Alec Willemen en Rio Olofsen naast zich op de tweede startrij krijgen. Op de vroege zondagochtend was er nog een derde kwalificatietraining die op een half natte baan verreden werd. Thijs Westenbrink was daarin de snelste maar de tijden werden niet verbeterd.

Race 1
De Haan had de beste start maar het was De Vries die in de eerste ronde de leiding overnam. Van Steenbergen zette in de tweede ronde de aanval in bij De Haan en zou een paar ronden later ook De Vries verschalken. Het lukte Van Steenbergen een klein gaatje op zijn achtervolgers te slaan terwijl het De Haan pas in de eindfase lukte om voorbij De Vries te komen. De Haan zette daarna de snelste rondetijd op de klokken en het gat naar Van Steenbergen werd kleiner maar de race was te kort om nog echt een bedreiging te kunnen vormen. Na 13 ronden werd van Steenbergen als winnaar afgevlagd. De strijd om de derde plaats zou na een valpartij van De Vries gaan tussen Bijman en Willemen en in het voordeel van Bijman beslist worden. Een vijfde plaats was voor Tom van Beek voor Olofsen en Koen Ligtenberg.

Race 2
Van Steenbergen had zijn achterstand op De Haan om weten te zetten in een voorsprong van 2 punten. Dat zou betekenen dat degene die voor de ander zou finishen zichzelf kampioen zou mogen noemen. Maar de laatste en allesbeslissende race van het seizoen zou nog een onverwachtse wending nemen. Van Steenbergen was dit keer goed weg en nam de koppositie stevig in handen voor De Haan. Bijman volgde knap op de derde plaats voor De Vries. Na vijf ronden ging het mis voor Van Beek toen hij in de chicane voor start-finish ten val kwam en Olofsen hem daarbij niet meer kon ontwijken. De race werd daarop met een rode vlag stilgelegd. De concentratie van de coureurs werd op de proef gesteld bij de herstart. Het was De Haan die het beste weg was. Van Steenbergen en De Vries zaten aanvankelijk aan het achterwiel maar De Vries kon het hoge tempo van de kemphanen niet volgen. De laatste ronden zouden De Haan en Van Steenbergen de strijd om de titel samen uitvechten. De Haan hield niet alleen het tempo hoog maar hield ook op de weinige punten van het circuit waar ingehaald kon worden de deur uitstekend dicht. Dat deed hij tot in de laatste ronde en na een foutloze race kwam hij als eerste onder de zwart-wit geblokte vlag door, met Van Steenbergen op twee tienden van een seconde achter hem. Er was een moment van euforie bij De Haan maar kort daarna bleek dat na samenvoeging van beide wedstrijddelen zijn voorsprong op Van Steenbergen in de tweede race net niet groot genoeg was geweest. Met minder dan een tiende van een seconde verschil was het Van Steenbergen die tot kampioen van de Yamaha KicXstart R125 Cup werd uitgeroepen! De sportieve coureurs die in een prachtige strijd tot de laatste meter vochten voor wat ze waard waren toonden niet alleen op de baan veel respect voor elkaar maar ook ernaast en feliciteerden elkaar met hun klasseringen. In de tweede race werd De Vries uiteindelijk derde voor Bijman en Willemen.

In de daguitslag werd Van Steenbergen eerste voor De Haan en Bijman. Daardoor mocht Bijman niet alleen de derde prijs maar ook de beker voor snelste Rookie in ontvangst nemen en nam de leiding over in het Rookie-klassement.

kay-van-steenbergenNa het in ontvangst nemen van de bekers van de wedstrijd in Assen reikte Camiel van Berkesteijn namens de KNMV de kampioenschapsbekers uit. Kay van Steenbergen kreeg daarbij de grootste beker, de tweede plaats was voor Kevin de Haan en de derde plaats voor Luca de Vries. Kampioen in het Rookie-klassement is Sem Bijman voor Rio Olofsen en Alec Willemen.

Yamaha KicXstart R125 Cup 2020:

  1. Kay van Steenbergen
  2. Kevin de Haan
  3. Luca de Vries

Rookie klassement 2020:

  1. Sem Bijman
  2. Rio Olofsen
  3. Alec Willemen

Handige links NK Junior Moto Racing (6) Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.

Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App