Yamaha KicXstart R125 Cup: Van Steenbergen scoort belangrijke punten in Staphorst

320
yamaha
Start Yamaha KicXstart R125 Cup race Staphorst | foto© Mariska Grob

Bij de voorlaatste wedstrijd van de Yamaha KicXstart R125 Cup in Staphorst behaalde Kay van Steenbergen een belangrijke overwinning. Op circuit De Tippe liep leider in de tussenstand Kevin de Haan door een crash belangrijke punten voor het kampioenschap mis.

Door 3 van de 4 verreden wedstrijden te hebben gewonnen heeft De Haan de leiding in de tussenstand van het kampioenschap stevig in handen als de Yamaha KicXstart R125 Cup aan de voorlaatste wedstrijd van het seizoen in Staphorst begint. Van Steenbergen heeft 1 wedstrijd gewonnen en laten zien dat hij vooral in de regen sterk is. Voor de wedstrijd in Staphorst op het circuit dat zich op evenemententerrein De Tippe bevindt waren de weersomstandigheden goed en De Haan was erop gebrand zijn leidende positie te verstevigen. Dat liet hij direct in de kwalificaties zien door de snelste tijd te noteren. Luca de Vries was met slechts 0.03 seconden verschil tweede voor Van Steenbergen en Koen Ligtenberg. Grote verrassing was Tom van Beek, die een uitstekende vijfde tijd op de klokken wist te zetten. De tweede startrij werd gecompleteerd door Alec Willemen.

Race 1
Onder dreigende wolken maar op een droge baan ging de eerste wedstrijd van start. De Haan verzilverde zijn polepositie terwijl Van Steenbergen al snel de aanval op De Vries inzette. In de vierde ronde wist Van Steenbergen ook De Haan te verschalken en de leiding over te nemen maar het lukte hem niet om een gat te slaan. De Haan kon versnellen en nam niet veel later de leiding weer over. In de eindfase begon het licht te regenen maar de baan bood nog voldoende grip en met iets meer dan een seconde voorsprong kwam De Haan als winnaar over de finish voor Van Steenbergen en De Vries. Ligtenberg reed een eenzame race op de vierde plaats, maar moest in de eindfase nog even scherp blijven om de snel naderende Van Beek voor te blijven, die met een vijfde plaats zijn beste resultaat neerzette.

Race 2
De regen zette niet door en de tweede race werd onder zonnige omstandigheden verreden. Dit keer was het De Vries die de beste start had en de leiding in handen nam. Van Steenbergen en De Haan volgden terwijl op kleine afstand Van Beek de vierde plaats in handen had. Aan het einde van de tweede ronde ging het mis voor De Haan bij de laatste bocht voor start-finish. In de hairpin kwam hij ten val en voordat hij na een snelle check zijn weg weer kon vervolgen was het volledige veld al voorbij. Een aantal ronden later kwam ook kopman De Vries in de hairpin ten val. Van Steenbergen kreeg daardoor de leiding in handen en stond die niet meer af. Met maar liefst 10 seconden voorsprong werd hij na 11 ronden als winnaar afgevlagd. Van Beek zette zijn snelle progressie door en werd beloond met een fraaie tweede plaats, voor Ligtenberg en snelle Rookie Rio Olofsen. De Vries wist na nog een tweede keer onderuit te zijn geschoven toch nog de vijfde plaats op te eisen. Hij zette daarbij de snelste raceronde op de klokken. Een zesde plaats was er voor Willemen voor Sem Bijman en Rick Harthoorn terwijl De Haan zichzelf nog naar een negende positie wist terug te vechten.

Dagklassement
Van Beek mocht mee naar het podium voor een fraaie derde plaats. De Haan wist in totaal 32 punten te verzamelen en achter Van Steenbergen de tweede plaats in het dagklassement op te eisen. Winnaar Van Steenbergen behaalde 45 punten en daardoor is zijn achterstand in het kampioenschap op De Haan gereduceerd tot 3 punten. Het belooft dan ook een spannende ontknoping van het seizoen te worden bij de finaleraces in Assen!

Winnaar Kay van Steenbergen “In de eindfase van de eerste race maakte ik een foutje, ik wist dat er meer inzat maar in de tweede race vielen Kevin en Luca al snel weg en kon ik de race steady uitrijden. Uiteraard ben ik super tevreden over vandaag!”

Tom van Beek zette zijn beste resultaat neer en reed vooral een sterke tweede race. “Ik vind het een leuke baan om te rijden. Het is hard werken, met niet alleen lange rechte stukken maar ook hard remmen, veel sturen en veel schakelen. Dat bevalt me wel!”

Rookie Floris Schipper wende snel aan het voor hem nieuwe circuit. “Een heel andere baan maar ik was snel gewend en het begon al goed met een 14e trainingstijd. In de eerste race mede dankzij een paar uitvallers 13e geworden en in de tweede race heb ik dat op eigen kracht nog eens herhaald.”

Handige links NK Junior Moto Racing (4) Staphorst:

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.

Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar [email protected] kan ook.