Yamaha KicXstart R125 Cup: Winst voor Kay van Steenbergen in Veldhoven

413
Kay van Steenbergen - Veldhoven | foto© Mariska Grob - Motografie.nl

Op kartcircuit de Landsard in Veldhoven was voor Kay van Steenbergen zijn felbegeerde eerste zege in de Yamaha KicXstart R125 Cup een feit. Na een spannende strijd met klassementsleider Kevin de Haan kwam hij als winnaar uit de bus.

Tijdens de openingswedstrijd van het seizoen in Assen gaf De Haan zijn visitekaartje af. Op de TT Junior Track controleerde hij beide races en scoorde de volle 50 punten. Ook op de kartbaan van Veldhoven heeft De Haan in het verleden al laten zien snel te zijn en dus zou hij de te kloppen man zijn. Onder prima weerscondities en op het vernieuwde asfalt van de outdoor kartbaan zette hij in de kwalificaties de snelste tijd op de klokken met een rondetijd van 55.0 seconden. Concurrentie was er te verwachten van Sem Bijman, die met minder dan een tiende van een seconde verschil de tweede tijd noteerde en derde man Kay van Steenbergen. Koen Ligtenberg, eigenlijk eind vorig jaar gestopt maar kort voor het seizoen besloten nog een jaar eraan vast te plakken, deed goede zaken. De uit Gilze afkomstige coureur zette op zijn thuisbaan de vierde tijd op de klokken. Een vijfde tijd was er voor Luca de Vries, Julius Martakoesoemah was met een zesde startpositie de snelste Rookie.

Race 1
De Haan was bij de start het snelste weg. Van Steenbergen zat aan het achterwiel en wist in de tweede ronde de leidende positie over te nemen. Achter het leidende tweetal sloten Bijman, de Vries en Ligtenberg aan. Halverwege de race lukte het De Haan om de koppositie weer terug te veroveren en samen met Van Steenbergen sloeg hij een klein gaatje op de achtervolgers. In dat groepje dreigde De Vries de aansluiting te verliezen terwijl Ligtenberg juist wist te versnellen en met succes de aanval op Bijman in wist te zetten. Met nog maar een paar ronden te gaan werden er steeds meer coureurs op een ronde gezet en het inhalen daarvan zou cruciaal zijn voor het verloop van de wedstrijd. De Haan zette met nog 2 ronden te gaan de snelste rondetijd op de klokken maar kwam tijdens het lappen in aanraking met een coureur en schoof onderuit. In dezelfde bocht ging ook Bijman onderuit. Voor Van Steenbergen was de weg naar de overwinning vrij terwijl ook Ligtenberg onbedreigd naar de tweede plaats kon rijden. Een derde plaats was er voor De Vries. De strijd om de vierde plaats tussen Rookies Martakoesoemah en Alec Willemen was lange tijd spannend en werd beslist in het voordeel van Martakoesoemah. Rio Olofsen, die in Assen nog de snelste Rookie was, eindigde als zesde voor Rens Miedema en Lin Verhoeven.

Race 2
De tweede race zou wederom een strijd om de overwinning tussen De Haan en Van Steenbergen laten zien. Nadat De Haan opnieuw kopstart nam zette Van Steenbergen direct in de eerste ronde de aanval in. Het leek erop alsof de jonge coureur uit Lelystad de leiding niet meer uit handen zou geven maar in de laatste ronde was het wederom tijdens het lappen van een langzamere rijder dat de posities wisselden. Dit keer waren de rollen omgedraaid en profiteerde De Haan het meeste van de situatie. Nadat hij ook nog in de laatste ronde de snelste tijd van de race noteerde kwam hij als winnaar onder de zwart-wit geblokte vlag door met een kleine voorsprong op Van Steenbergen. De Vries leek op weg naar de laatste podiumplaats maar kwam ten val. Bijman schoof een plaatsje door maar het lukte hem niet de sterk opkomende Ligtenberg van zich af houden. Ligtenberg werd derde terwijl Bijman net naast het podium greep. De strijd om de vijfde plaats tussen Willemen, Martakoesoemah en Miedema bleef lange tijd spannend. Nadat Miedema een foutje maakte en onderuit ging was de weg naar de vijfde plaats vrij voor de sterk rijdende Martakoesoemah. Willemen werd knap zesde voor Olofsen. Ayesh Remmers won de strijd om de achtste plaats met Verhoeven en Tom van Beek.

In het dagklassement werd Van Steenbergen eerste voor Ligtenberg en De Haan. In de tussenstand van het kampioenschap gaat De Haan nog wel aan de leiding met 6 punten voorsprong op Van Steenbergen.
Martakoesoemah was in Veldhoven de snelste Rookie, Olofsen gaat aan de leiding in het Rookie-klassement.

yamaha-kicxstart
Yamaha KicXstart R125 Cup | foto© Mariska Grob – Motografie.nl

Kay van Steenbergen behaalde een verdiende eerste overwinning. ‘Ik was lekker bezig vandaag. Ik denk dat ik de eerste race ook kans op de overwinning had gehad als Kevin was blijven zitten, maar nu was het eigenlijk een cadeautje. Wel jammer dat ik de tweede race niet wist te winnen maar ik ben natuurlijk super blij met de dagzege!’

Koen Ligtenberg had een brede glimlach toen hij de beker in ontvangst nam. ‘Het ging vandaag misschien zelfs boven kunnen! Ik had na de vrije trainingen op vrijdag een goed gevoel maar nadat ik in de kwalificaties geen snelle tijd had weten te noteren een beetje de hoop op een goede klassering verloren. Maar na het prima resultaat in de eerste race heb ik de tweede race met het koppie gereden en dat was voldoende voor deze geweldige tweede plaats in het dagklassement!’

Kevin de Haan was teleurgesteld over de wedstrijd maar toch tevreden met zijn verrichtingen voor het kampioenschap. ‘Na het uitvallen in Race 1 moest het gebeuren in race 2. Ik wilde punten goedmaken en dat kon alleen door die race te winnen, dat is gelukt.’

 

Handige links NK Junior Moto Racing Berghem:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App

Handige link NK Junior Moto Racing, 18 juli 2020 Veldhoven:

Tijdschema en volledige uitslagen

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App