Yamaha R125 Cup: Van der Voort neemt leiding kampioenschap over in Emmen

264
start
Start Yamaha R125 Cup Emmen | foto© Yamaha R125 Cup

Door de dagoverwinning in Emmen op zijn naam te schrijven en een valpartij van Eddie de Boer heeft Melvin van der Voort de leidende positie in het kampioenschap overgenomen. Met nog maar 1 wedstrijd op de kalender is het dan ook spannender dan ooit in de GAMMA Yamaha R125 Cup!

De voorlaatste wedstrijddag van het seizoen vond plaats in Emmen op kartcircuit Pottendijk. De Boer kwam als leider in het kampioenschap naar Emmen maar zijn voorsprong op van der Voort was geslonken tot 8 punten. De vrije training werd op een half natte baan verreden maar tijdens de kwalificaties was het asfalt opgedroogd. Net zoals bij de voorgaande races waren het van der Voort en de Boer die als snelste rond gingen. Van der Voort was een fractie sneller en zou van pole positie mogen starten. Meer dan een halve seconde achter de Boer waren het de snelle Zuiderburen Levi Badie en Kjen Caenen die de derde en vierde startpositie opeisten voor Galip Satici en Sven Doornenbal. Derde man uit het kampioenschap Selwin Hamden kwam niet verder dan een zevende plaats. De coureurs kregen na de kwalificaties individuele begeleiding van rijderscoach Bob Withag, normaal gesproken werkzaam als begeleider van de Yamaha R3 Cup. Withag zal ook tijdens de laatste race in Berghem de coureurs van raad en daad voorzien.Race 1
In de eerste race was het van der Voort die net zoals bij de laatste races in Assen langzaam maar zeker wegliep bij zijn achtervolgers. Ook de Boer kon de aansluiting niet behouden en zag van der Voort er met de volle 25 punten vandoor gaan. De Boer reed onbedreigd naar de tweede plaats. Achter de Boer was er een fel gevecht gaande tussen Badie en Satici, die in het voordeel van Badie werd beslist. De vijfde plaats was voor Colin Broesder, die zich knap door de race heen naar voren wist te vechten. Zesde werd Hamden voor Kevin de Haan en Timo Wieme. Kjen Caenen en Lucas Arends zagen al vroeg in de wedstrijd een goede klassering aan hun neus voorbij gaan toen ze na een onverwachtse manoeuvre van een rijder voor hun onderuit schoven.

Race 2
De Boer was erop gebrand om orde op zaken te stellen en goed weg in race 2. De start van van der Voort was matig en het koste hem tijd om aansluiting bij de Boer te vinden. Op het moment dat hij de aansluiting vond ging het mis voor de Boer; hij verloor controle over de voorkant van zijn machine en schoof onderuit. Hij kon de Yamaha nog wel oppakken maar zou vanaf een vijftiende positie zijn wedstrijd moeten vervolgen. Meer dan een zevende plaats zat er uiteindelijk niet meer in voor de Boer maar daarmee wist hij nog wel de nodige punten in de wacht te slepen en daarmee de schade voor het kampioenschap te beperken. Van der Voort wist de race nipt voor Badie te winnen. Satici werd derde voor Hamden en Doornenbal.

In het dagklassement was van der Voort de grote winnaar en mocht zowel de beker voor de dagoverwinning als de beker voor de snelste rookie in ontvangst nemen. Tweede werd Badie en Satici completeerde het podium.

Van der Voort is de nieuwe leider in het kampioenschap.

‘Ja, ik heb veel aan de punten voor het kampioenschap gedacht, vooral in de tweede race. De motor voelde de hele dag al goed aan en ik mocht van pole positie aan de eerste race beginnen. Daarin werd ik op een gegeven moment best hard geraakt, waardoor ik mijn heup bezeerde. Toch kon ik uitlopen en de race winnen. Na een niet al te beste start van de tweede race vond ik toch vrij snel de aansluiting bij Eddie en kon ik met hem battelen om de overwinning. Toen zijn voorkant onder hem vandaan schoof heb ik eigenlijk alleen gedacht aan punten veilig stellen voor het kampioenschap maar ik wist toch de race te winnen. Ik ben blij om met een voorsprong van 13 punten naar Berghem te kunnen vertrekken.”

Ook Badie was dik tevreden.

‘Na de laatste races wat pech te hebben gehad zat nu eindelijk alles mee. Het circuit van Emmen ligt me ook wel, ik wist hier vorig jaar te winnen. Maar toen reden we met slecht weer op een natte baan en ik ben blij dat ik op een droge baan nu ook een podiumplek kan pakken.’

Koen Ligtenberg evenaarde met zijn achtste plaats in de tweede race zijn beste resultaat tot nu toe.

‘In de eerste race had ik al een goed tempo totdat ik 3 rondes voor het einde m’n voorkant kwijt raakte over een hobbel in een bocht. Jammer maar ik kon toch nog als dertiende finishen en een paar punten pakken. De tweede race was ik goed weg en kon ik de eerste ronden mee met het groepje voor me. Uiteindelijk moest ik ze laten gaan maar met de achtste plaats ben ik dik tevreden! Ik vond het een geslaagde dag.’

Rijderscoach Withag heeft een positieve indruk van de jonge coureurs.

‘Het is een leuke groep om mee te werken en op de baan zitten ze dicht bij elkaar, het is een compact veld. Het is leuk om de gelijkenissen tussen coureurs uit de R3 Cup zoals bijvoorbeeld oud-R125 kampioen Kevin Mijwaart en coureurs als van der Voort en de Boer te zien. Zowel qua rijden als qua aanpak; ze zijn allemaal even serieus en professioneel met hun sport bezig.’

Het zal dan ook van der Voort of de Boer worden die komend seizoen in de Yamaha R3 Cup mag gaan deelnemen, aangezien de kampioen van de GAMMA Yamaha R125 Cup een jaar lang een R3 daarvoor beschikbaar gesteld krijgt door Yamaha. Na de laatste wedstrijddag in Berghem op zaterdag 22 september zullen we weten wie de opvolger van de kampioen van 2016, Kevin Mijwaart en van 2017, Niek van den Broek is.

 

Handige links NK Junior Moto Racing Emmen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag