Dennis Koopman is zondag in Croix en Ternois de grote winnaar geworden tijdens het eerste Yamaha R3 Cup weekend van het seizoen. De coureur uit het Overijsselse Heino won beide wedstrijden op het in Noord-Frankrijk gelegen circuit. Joep Overbeeke finishte twee keer als tweede terwijl Toine Gierkink en Finn de Bruin beiden een keer als derde de eindstreep passeerden.

Voor de Nederlandse Yamaha R3 coureurs begon het seizoen afgelopen vrijdag in het Noorden van Frankrijk gelegen Croix en Ternois.

De eerste dag stond in het teken van een aantal vrije trainingen, trainingen die niet helemaal naar wens verliepen voor Carlijn Kronenberg en Thom Molenaar. Kronenberg kwam ten val waarbij ze op haar hoofd terecht kwam en een lichte hersenschudding opliep, Molenaar verremde zich aan het einde van de dag waarbij hij ook ten val kwam. In het medisch centrum bleek de coureur uit IJsselstein twee botjes in zijn voet gebroken te hebben. Beide coureurs moesten hierdoor afzien van verdere deelname aan het weekend.

Kwalificaties
De zaterdag stond voor de Yamaha R3 coureurs in het teken van de kwalificaties. Tijdens de eerste kwalificatie was het Djoy Blommers die het snelst was en met een snelste rondetijd van 1’00.171de voorlopige pole voor zich op wist te eisen voor Dennis Koopman, Noah Bronkhorst, Joep Overbeeke en Thijs Sup.

Tijdens de tweede kwalificatie waren het Overbeeke en Blommers die beiden een tijd op de klok wist te zetten onder de 1 minuut grens. Met een snelste ronde van 59.678 was Overbeeke het snelst voor Blommers, Bronkhorst, Koopmans en Sup.

De eerste pole van 2017 ging hierdoor naar Overbeeke voor Blommers en Bronkhorst.

Race 1
Zondagochtend even na 09.00 uur stond de eerste wedstrijd op het programma. Op een droog, zonnig maar nog wel enigszins fris circuit werd het een hectische start van het wedstrijdseizoen. De onervarenheid van een deel van het veld in combinatie met de nodige zenuwen zorgden al voor de start van de race voor de eerste valpartij van de als tweede gekwalificeerde Blommers.

Bij de start was het de vanaf de derde plaats op de grid gestarte Bronkhorst die de leiding nam gevolgd door Koopman. Na een paar ronden was het echter Koopman die het heft in handen nam en na elf ronden als winnaar de finish passeerde. De strijd voor de tweede plaats was een spannender aangelegenheid. Bronkhorst leek lange tijd de meeste aanspraak te maken op deze positie maar de minder gestarte Finn de Bruin kwam gedurende de race nog aan het achterwiel van de coureur uit Maasland. Helaas zorgde een aanvaring met De Bruin in de slotfase voor een vroegtijdig einde van de race. De tweede plaats werd hierdoor een prooi voor Overbeeke terwijl Toine Gierkink de laatste podiumplaats voor zich opeiste.

Ewald ‘t Hoen en Kevin Mijwaart eindigden in deze race als vierde en vijfde.

Race 2
Zonder de geblesseerde Bronkhorst, die bij zijn val in de eerste race een ribblessure opliep en van de artsen geen toestemming kreeg om van start te gaan, en een vanuit de pits startende Blommers begonnen veertien coureurs aan de tweede race van de dag.

Het was Sup die kopstart had en na de eerste ronde als leider doorkwam voor Koopman terwijl de vanaf de pole gestarte Overbeeke een hele slechte start kende en ver terugviel. Koopmans nam vervolgens net als in de eerste ronde opnieuw het heft in handen om vervolgens onbedreigd naar zijn tweede zege van de dag te rijden en zich daarmee zelf een fantastisch verjaardagscadeau te bezorgen.

De Bruin leek vervolgens op de tweede plaats af te steven maar in de laatste ronde was het de slecht gestarte Overbeeke die daar nog een stokje voor stak en langszij kwam bij De Bruin. Overbeeke werd op vijf seconden achter Koopman tweede terwijl De Bruin even later als derde de zwart/wit geblokte vlag passeerde.

Sup en ’t Hoen werden in deze race als vierde en vijfde afgevlagd terwijl Gierkink – in de eerste race derde – tijdens de wedstrijd op een zesde plaats rijdend ten val kwam.

Pechvogel van deze wedstrijddag werd Jaro Hoekstra. Moest de coureur in Assen tijdens de eerste race nog noodgedwongen vroegtijdig de pits opzoeken met een afgebroken schakelpedaal, tijdens de tweede race kreeg Hoekstra een opspattend steentje vol op zijn strottenhoofd met als gevolg een paar benauwde minuten, een pijnlijke hals en opnieuw een vroegtijdig einde van de wedstrijd.

Overige categorieën
Naast de Yamaha R3 Cup wedstrijden stonden er in Croix en Ternois ook races voor de BeNeCup Superbike, BeNeCup Supersport en NK Classics op het programma. De Nederlandse inbreng in deze klasses was echter minimaal.

In de BeNeCup Superbike klasse stonden Tim van Ooijen en Jochem van den Hoek aan de start. Van Ooijen won beide races met overmacht terwijl Van den Hoek alleen in de tweede race aan de finish kwam en een achtste plaats wist te scoren.

In de BeNeCup Supersport klasse ging de overwinning in de eerste race naar de Nederlander Joey den Besten. In de tweede race moest de Performance Racing Achterhoek coureur genoegen nemen met de tweede plaats achter de Belg Kenny Meersman.

Voor de Classic coureurs stonden er twee races op het programma meetellend voor het Nederlands kampioenschap. In beide races was het Jan Frank Bakker die het snelst was en de overwinning behaalde. In de eerste race mochten de Belg Alain Vandriessche en Marc Beltman als tweede en derde met Bakker mee naar het podium, na afloop van de tweede race waren de rollen omgedraaid en was het Beltman die tweede werd terwijl Vandriessche genoegen moest nemen met de derde plaats.

 

Volledige uitslagen Croix en Ternois:  uitslagen