Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup powered by KicXstart: Snelle gasten in Assen

1207
Yamaha-r3-assen
Start Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 Cup race Assen | foto© Mariska Grob

Een week nadat de MotoGP te gast was op het TT Circuit in Assen was het de beurt aan de coureurs van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup. Er werden races op nat en droog asfalt verreden waarbij in de R7 Cup de gastrijders onder aanvoering van Martin Eriksen de hoogste treden van het podium bezetten. In de R3 Cup zegevierde Kas Beekmans op het droge maar was het Tony Guererro die in de regen voor een verrassing zorgde door de overwinning op zijn naam te schrijven.

Vier rondes in vier verschillende landen: na Frankrijk, België en Duitsland  trokken de coureurs van de Yamaha bLU cRU R3 en R7 Cup powered by KicXstart naar Assen voor hun races op het TT circuit. Er waren een groot aantal deelnemers met in de R7 Cup een aantal snelle buitenlandse gastrijders: Martin Eriksen uit de Noorse R7 Cup, Duits regerend R3 Cup kampioen Cedric Holme Nielsen en de eveneens uit Duitsland afkomstige Michel-Caspar Wieth. In de R3 Cup waren er een groot aantal rijders uit de R125 Cup die alvast aan de zwaardere R3 konden proeven.

De kwalificatietrainingen werden verreden op vrijdag en zaterdagochtend. Voor zaterdag werd er regen voorspeld en het was dan ook zaak om op de droge vrijdag een goede tijd op de klokken te zetten. In de R7 Cup was Michel-Caspar Wieth de snelste voor Cedric Holme Nielsen en leider in de tussenstand Jaimy Deleersnyder, voor wie het circuit in Assen nieuw was.

In de R3 Cup was het Thije Ligtermoed die Mitja Borgelt te snel af was. De derde tijd werd genoteerd door Jayant Chote en daarachter was het gastrijder Indi Schunselaar die liet zien de R3 snel onder de knie te krijgen. Leider in de tussenstand Kas Beekmans was op vrijdag verhinderd en zou op basis van zijn kwalificatietijd in de regen zijn race achteraan het veld moeten starten.

Na de kwalificaties op vrijdag werd er een groepschallenge gehouden, waarbij de coureurs op Yamaha NEO’s scooters het in een slalom tegen elkaar opnamen. Het waren de jonge honden van de R3 Cup die daarin het behendigst waren.

Yamaha R3 Cup
Tony Guererro liet tijdens de natte kwalificatie al zien uitstekend met de baancondities om te kunnen gaan, en dat zou ook blijken in de eerste race die op zaterdagmiddag werd verreden. Vlak voor de start openden de hemelsluizen en de rijders maakten zich klaar voor een wet race. Guererro had de beste start maar Ligtermoed en Chote sloten aan en ook Beekmans vond direct de aansluiting. In de kopgroep van vier werd er geregeld van positie gewisseld tot Guererro met Beekmans in zijn achterwiel Chote en Ligtermoed af wist te schudden. Beekmans kwam nog wel aan de leiding maar het was Guererro die uiteindelijk knap de zege op zijn naam wist te schrijven. Chote werd derde voor Ligtermoed, die weliswaar als derde over de finish kwam maar een tijdstraf kreeg voor een jumpstart. Lars ter Veld leek de vijfde plaats op te eisen maar het was Indi Schunselaar die door de race heen steeds verder naar voren kwam en zijn voorwiel nog net voor die van Ter Veld over de finishlijn drukte. Een knappe prestatie van de jonge gastrijder.

Op zondag was het droog en stelde Kas Beekmans orde op zaken. Guererro en Ter Veld hadden een prima start, maar Beekmans nam al snel de leiding in handen. Ligtermoed en Chote sloten zich aan bij de kopgroep. Beekmans wist zich vervolgens  los te rijden en kreeg Ligtermoed met zich mee. Beekmans deed het kopwerk maar Ligtermoed zette in de laatste ronde nog een keer de aanval in. Beekmans wist die af te slaan en won de tweede race voor Ligtermoed. Om de derde plaats werd gestreden door een groep met Chote, Guererro, Schunselaar, Ter Veld en Tom Rolin, maar ook gastrijder Timo Aanraad wist zich knap bij het vijftal te voegen. Schunselaar kreeg steeds meer vertrouwen en reed zich los van de groep om met een royale voorsprong op zijn achtervolgers onder de zwart-wit geblokte vlag door te komen.  In de strijd om de vierde plaats ging het in de laatste ronde mis voor Guererro, die na een verkeerd ingeschatte inhaalactie van Chote ten val kwam. Daardoor werd Rolin vierde voor Ter Veld en Aanraad.

Indi Schunselaar: “Ik kon deze race op de R3 van Ronald Beitler rijden en die stond al direct goed afgesteld voor me. Vierde in m’n eerste kwalificatie, vijfde in de eerste race waarin ik voor het eerst met regenbanden op een nat TT circuit reed, en podium in de tweede race was natuurlijk helemaal geweldig! Dat smaakt naar meer en ik hoop dan ook volgend jaar mijn debuut in de R3 Cup te maken.”

Yamaha R7 Cup
Voor de start van de eerste race op zaterdag begon de baan langzaam op te drogen. Michel-Caspar Wieth en Sander van der Wal gokten op droogweerbanden, terwijl de rest van het veld voor regenbanden koos en Cedric Holme Nielsen niet van start zou gaan. Het was Martin Eriksen die het beste met de omstandigheden om wist te gaan: bij de start profiteerde hij van de grip van zijn regenrubber en sloeg direct een gat dat groot genoeg was om na negen ronden onbedreigd als winnaar over de finish te komen. Jaimy Deleersnyder reed in de beginfase nog tweede, maar zag Wieth na een voorzichtige start snel dichterbij komen. Wieth nam de tweede positie over en ook Ronald Beitler, die de kans kreeg zijn R3 te verruilen voor een R7, wist Deleersnyder te passeren. Beitler hield Wieth in het zicht maar kon geen aanval meer inzetten, waardoor hij uiteindelijk derde werd. Deleersnyder werd vierde voor Van der Wal.

In de tweede race had Wieth een goede start en in de beginfase de leiding in handen. Eriksen nam die al snel weer over en ook Cedric Holme Nielsen voegde zich bij de kopgroep. Het drietal voerde het tempo op maar het was Eriksen die de race controleerde en als winnaar over de streep kwam voor Wieth en Nielsen. Deleersnyder moest met zijn vierde plaats de drie gastrijders weliswaar voor zich dulden maar deed voor de kampioenschapspunten de beste zaken. Beitler werd vijfde voor Davy Kersten en Van der Wal. De strijd om de achtste plaats tussen Sem Ligtenberg en Corine Brandhorst bleef tot het laatst toe spannend en werd door Ligtenberg in het voordeel beslist. In het kampioenschap behoudt Brandhorst nog wel haar tweede plaats voor Ligtenberg.

Ronald Beitler: “Ik kon dit weekend mijn motor aan Indi verhuren en zelf deze R7 huren. Dit waren de allereerste meters voor mij op een Yamaha R7 en die gingen boven verwachting. De R7 bevalt goed en zit voor mij fijner, maar ik moest op het droge wel wennen aan de banden, want met de R3 rijden we met slicks en met de R7 niet. We hebben wel speciale regenbanden die me heel niet tegen vielen, en ik ben zelf altijd al goed geweest in het nat en een opdrogende baan. Maar die derde plaats was toch wel meer dan waar ik op had gehoopt!”

Handige links BeNeLux Trophy Assen 2023

Tijdschema en volledige uitslagenVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instragram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.