Afgelopen weekend vond het jaarlijkse Goodwood Festival of Speed plaats. Een prestigieus evenement met auto’s en motoren uit het verleden, het heden en de toekomst die het parcours afleggen voor een groot aantal fans. Ook was Yamaha aanwezig en vierde het merk het twintigjarig bestaan van hun Yamaha YZR-R1. Nederlander Michael van der Mark was er ook bij. 

De Yamaha Racing familie was in grote getalen naar het jaarlijkse Goodwood Festival of Speed gekomen om het verleden, het heden en de toekomst van Yamaha Motor Corporation te presenteren. Zoals ieder jaar vond het Goodwood Festival of Speed plaats op het land van de hertog van Richmond in het weekend van 12 t/m 15 juli.

Het evenement, waar ruim 100.000 mensen op af kwamen, was daarmee ook een ideale gelegenheid om het twintigjarig bestaan van de iconische Yamaha YZR-R1 te vieren. Het verleden was vertegenwoordigd door een originele R1 die in 1998 gepresenteerd werd. Eric de Seynes, President van Yamaha Motor Europe, reed deze machine in herkenbare rood-wit-zwart kleurstelling op de beroemde Goodwood heuvel voor een groot publiek op vrijdag.

Het heden werd vertegenwoordigd door de coureurs van het McAMS Yamaha British Superbike team, bestaande uit Josh Brookes en Tarran Mackenzie. Zij reden de huidige Yamaha YZR-R1 machines op de Goodwood heuvel waaronder ook de winnende WorldSBK machine van Michael van der Mark en een 2018 YZF-R1 in de kleuren van de machine van twintig jaar geleden. Ook bestuurden de twee British Superbike coureurs twee huidige Yamaha machines die legaal zijn voor de openbare weg waarbij Mackenzie een YZF-R1M de heuvel op reed en Brookes met de beruchte Yamaha Niken een rit maakte, de machine met twee voorwielen.

Op zaterdag en zondag waren het de huidige Yamaha coureurs in het WorldSBK kampioenschap, Alex Lowes en Michael van der Mark, die de taken op zich namen om meerdere Yamaha’s de Goodwood heuvel op te rijden. Naast de twee coureurs was ook Japanse Superbike legende Noriyuki Haga aanwezig. De inmiddels 43-jarige Haga reed een 1998 en 2018 R1 de heuvel op waarbij Van der Mark het 1.86 kilometer lange parcours aflegde op zijn eigen WorldSBK race winnende YZR-R1 waarna hij het nog eens deed op een straatlegale R1M.

Lowes maakte de meeste ritten op een 2018 YZF-R1 met de speciale kleurstelling waarmee Yamaha het twintigjarig bestaan van de R1 viert. Met deze livery zal het officiele Yamaha Factory Racing Team ook de prestigieuze Suzuka 8 Hour rijden. Ook wist de Brit uiteindelijk nog een keer de Goodwood heuvel op te gaan met de bijzondere Yamaha Niken.

Het waren niet alleen de menselijke Yamaha coureurs die aanwezig waren op het Goodwood Festival of Speed. Ook was de MOTOBOT aanwezig voor de Future Lab tentoonstelling, een robot ontwikkeld door Yamaha die een R1 kan besturen. Er was veel interesse in deze ‘coureur’ waarbij de fans onder de indruk waren van het gehele project.

Michael van der Mark: “Ik heb echt genoten van het Goodwood Festival of Speed. Het aantal motoren en auto’s van alle tijden in de geschiedenis en het heden dat de heuvel op ging was indrukwekkend, net als het aantal aanwezige fans die naast de baan stonden. Nog specialer was het vieren van het twintigjarig bestaan van de Yamaha YZF-R1 met Noriyuki die de machine uit 1998 bestuurde met Alex op de 2018 Suzuka machine en ik op onze WorldSBK racemotor waarmee we al drie wedstrijden hebben gewonnen dit jaar. Een heel mooi evenement en een weekend waar ik van genoten heb.” 


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl WebApp via: pwa.racesport.nl