Yamaha verlengt MotoGP contract met Dorna tot einde seizoen 2026

50
fabio-quartararo
Fabio Quartararo | foto© Yamaha Racing

Na KTM, Ducati en Honda zal ook Yamaha tot aan het einde van het seizoen 2026 als motorenfabrikant actief blijven in het MotoGP wereldkampioenschap. Dit nieuws werd maandagochtend 15 februari door Yamaha en Dorna bekend gemaakt tijdens de 2021 presentatie van het Monster Energy Yamaha MotoGP Team.

Yamaha Motor Co, Ltd. en Dorna hebben hun na dit seizoen aflopende contract met vijf jaar verlengd. Met deze verlening is ook de deelname van Yamaha als motormerk in de koningsklasse tot aan het einde van het seizoen 2026 verzekerd.

Het nieuws werd maandagochtend officieel bevestigd door Monster Energy Yamaha MotoGP Team Principal & Yamaha Motor Racing Managing Director Lin Jarvis tijdens de media debriefing na de Monster Energy Yamaha MotoGP Team presentatie eerder op de ochtend.

Yamaha begon haar World Grand Prix race activiteiten in 1961, waardoor dit seizoen de 60e verjaardag van de Japanse fabrikant is. Tijdens hun deelname in de MotoGP klasse heeft Yamaha in totaal 511 Grand Prix-overwinningen behaald, 38 wereldtitels (coureurs), 37 wereldtitels (constructeurs) en vijf triple wereldtitels.

Yamaha Motor Co, Ltd. en Yamaha Motor Racing Srl maakten maandagochtend van dit moment gebruik om gezamenlijk hun dank uit te spreken aan Dorna Sports S.L. CEO Carmelo Ezpeleta, evenals aan alle managementleden en medewerkers van Dorna MotoGP voor hun harde werk en niet aflatende motivatie die ertoe bijdragen dat MotoGP het summum van motorracen is geworden en nog steeds is.

Toyoshi Nishida, Yamaha Motor Co., Ltd.’s Executive Officer: “Eerst en vooral wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om mijn dank uit te spreken aan Carmelo Ezpeleta en Dorna, evenals aan al het Yamaha-personeel dat onze succesvolle run op het hoogste niveau van motorraces mogelijk heeft gemaakt.
Bij Yamaha zijn we erg trots op onze deelname binnen de Grand Prix racerij. We zijn allemaal erg blij dat we de contractverlenging voor nog eens vijf jaar kunnen bevestigen aan het begin van een belangrijk seizoen voor ons bedrijf. In 1961 begon Yamaha deel te nemen aan de Grand Prix-racerij. Zestig jaar later is de passie van Yamaha voor motorracen en de gretigheid om een uitdaging aan te gaan nog steeds onveranderd. De MotoGP maakt een groot deel uit van Yamaha’s DNA. De baanbrekende technologie van de koningsklasse zal zijn weg blijven vinden naar de Yamaha-straatmotoren, waardoor de motor- en motorsportfantasieën van de klanten op en naast het circuit tot leven komen en ze het gevoel van Kando* krijgen. Tegelijkertijd denk ik dat de komende vijf jaar van samenwerking met Dorna en de andere MotoGP-fabrikanten heel belangrijk zullen zijn voor de toekomst. We willen de opwinding van het MotoGP-racen behouden en het tegelijkertijd duurzamer en aantrekkelijker maken voor een breder publiek. We bedanken alle Yamaha-fans voor hun voortdurende steun en we kijken ernaar uit om hen in de toekomst nog meer spannende en dierbare herinneringen te bezorgen.”

Carmelo Ezpeleta, Dorna CEO: “Allereerst wil ik Nishida-san en alle leden van Yamaha bedanken voor de langdurige samenwerking gedurende al die jaren. Bij Dorna zijn we blij om deel uit te maken van het hoogtepunt van deze samenwerking door onze overeenkomst met Yamaha te verlengen. We staan te popelen om getuige te zijn van dit nieuwe hoofdstuk van de iconische Japanse fabrikant die haar 60e verjaardag in de racerij viert, een fabriek die altijd een grote betrokkenheid heeft getoond bij het MotoGP-wereldkampioenschap en wiens toekomst de komende jaren nog vele andere spannende uitdagingen zal kennen om samen aan te gaan.”

Yamaha is komend seizoen opnieuw met vier rijders vertegenwoordigd in de koningsklasse. Fabio Quartararo en Maverick Viñales zullen het Monster Energy Yamaha MotoGP Team vormen terwijl Franco Morbidelli en Valentino Rossi in 2021 in de kleuren van het Maleisische Petronas Yamaha SRT aan zullen treden.

*Kando is een Japans woord voor de gelijktijdige gevoelens van diepe voldoening en intense opwinding die we ervaren wanneer we iets van uitzonderlijke waarde tegenkomen.