Zijspanbakkenist Arjen Portijk beëindigd actieve race carrière

458
portijk
Arjen Portijk in actie als bakkenist tijdens de Gamma Racing Day | foto© Henk Teerink

Na veel wikken en wegen en met enorm veel pijn in zijn hart heeft Arjen Portijk besloten een punt achter zijn zijspan wegrace carrière te zetten.

In augustus tijdens de eerste kwalificatie van het Superbike IDM op het TT circuit Assen raakte de 41 jarige bakkenist uit Tuk gewond na een highsider bij het uitkomen van de Strubben. Met meerdere breuken in het hielbeen, een gebroken middenvoetsbeentje en een gecompliceerde bovenarm breuk waar operatief een plaat is vastgezet is het in de toekomst niet verantwoord om verder te racen. Het negatief advies van de behandelende chirurg  om verder te gaan met racen wordt dan ook met tegenzin opgevolgd.Arjen Portijk
In 2010 stapte Portijk als bakkenist in bij de Engelsman Phil Croft waar hij 2 jaar ONK en Superbike IDM races mee reed totdat in 2011 Portijk ernstig gewond raakte bij een zwaar race ongeluk op het Engelse circuit van Mallory Park. Na dit herstel stapte de bakkenist uit het Overijsselse Tuk toch weer in het zijspan om op het hoogste niveau mee te doen waarbij in het ONK diverse podiumplaatsen werden behaald maar ook stond hij aan de start bij diverse Grand-Prix races waaronder in 2013 de TT van Assen, Kroatië en de Gamma Racing Days.

portijk
Arjen Portijk | foto© Henk Teerink

De afgelopen twee jaar was Portijk de vaste bakkenist in het Duitse Taz Racing Team van Tassilo Gall dat ook sinds 2015 een permanent Superbike IDM team (Duits Kampioenschap) is. In dat eerste jaar behaalde het duo de prijs voor Rooky Team of the year in de Superbike IDM. Met de investering van een nieuw zijspan en betere motoren wisten beide motorsporters zich op te werken van top 10 uitslagen naar een team dat dit jaar al binnen de top vijf van het prestigieuze Duitse kampioenschap reed.

Door de grote betrokkenheid voor de sport en inzet wist menig coureur Portijk te vinden om te assisteren met testen of als invaller voor bij de races. Zo wist Portijk dit jaar nog 2 podiumplaatsen te behalen met de Sloveen Milan Spendal. Op het stratencircuit van Schleiz wisten ze een tweede plaats in de sprintrace en een eerste plaats in de Goldrace te behalen. 

Toekomst
Portijk gaat zich naast zijn eigen maatschappelijke carrière toeleggen op het begeleiden van zijn dochter die zeer verdienstelijk presteert in de motorcross en komend seizoen overstapt naar de 85cc. Dochter Bridget heeft ambities uitgesproken om door te groeien in de NK en uiteindelijk de WK motorcross voor dames. De KNMV heeft Portijk inmiddels ook benaderd om zich in te gaan zetten als landelijke DMX coördinator in de MX commissie.