Zware crashes kenmerken moeizaam weekend voor Honda in Portimão

3040
Pol Espargaró in de Repsol Honda pitbox | foto© HRC

Pol Espargaró, Alex Márquez en Takaaki Nakagami zijn dit weekend alle drie hard ten val gekomen op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal. Echter zijn de Honda coureurs niet de enigen met een flinke crash achter hun naam dit weekend.

Dit weekend wordt de derde Grand Prix van 2021 verreden op het Autódromo Internacional do Algarve in Portugal. Na twee race weekenden op het Losail International Circuit in Qatar keert de MotoGP paddock terug Europa om aan een lange reeks Europese wedstrijden te beginnen.

Voor Honda was er voorafgaand aan dit weekend in Portimão goed nieuws want achtvoudig wereldkampioen Marc Márquez keerde na afwezigheid van bijna negen maanden terug als MotoGP coureur binnen het Repsol Honda Team. Na zijn ernstige blessure en de drie daaropvolgende operaties stapte het goudhaantje van Honda voor het eerst sinds juli 2020 weer op de RC213V.

Op vrijdag verliep het dan ook boven verwachtingen en reed Márquez verdienstelijke rondetijden. Echter gaf de Spanjaard na afloop wel aan dat hij al behoorlijk wat spierpijn had en dat het sowieso een lastig weekend zou gaan worden.

Een lastig weekend werd het ook zeker voor Takaaki Nakagami. Op vrijdagmiddag kwam hij op een merkwaardige manier ten val en ook niet zonder gevolgen. Met nog redelijk koude banden blokkeerde de Japanner zijn voorwiel over de heuvel bij het ingaan van bocht 1. Hij werd vervolgens over zijn machine gesmeten en kwam hard op het asfalt terecht. Zijn sleutelbeen leek de grootste klap te hebben opgevangen en ondanks dat deze niet gebroken was zou deze hem ook op zaterdag flink hinderen.

Nakagami kwam op vrijdag niet meer in actie en liet in het Clinica Mobile de nodige pijnstilling inspuiten. Op zaterdagochtend had hij al binnen enkele minuten een aanvaring met Franco Morbidelli op het circuit en besloot later om niet meer in actie te komen in FP4 en de kwalificatie. Ook is het nog niet zeker of Nakagami zondagmiddag aan de start van de MotoGP race zal verdwijnen.

Op zaterdagochtend ging het ook mis met de teamgenoot van Nakagami. LCR Honda Castrol coureur Alex Márquez kwam aan het einde van FP3 met een gigantische high-sider ten val bij het uitkomen van bocht 2. Nota bene oudere broer Marc Márquez reed daar kort achter en zag zijn broertje hard op het asfalt smakken. Weer een zware valpartij voor een Honda coureur en de oudere Márquez gaf later aan dat het zien van deze crash hem ook nog wel even bezig had gehouden. Het is tot dusver sowieso een rampjaar voor LCR Honda, ook in Qatar crashten de twee coureurs zeer vaak en heeft Alex Márquez zelfs nog geen finishvlag gezien in 2021.

De gifbeker was nog niet leeg voor Honda want op zaterdagmiddag was Repsol Honda coureur Pol Espargaró de volgende die hard zou crashen. In FP4 ging het mis voor de Spanjaard in de laatste bocht voor start / finish. Degenen die het Portimão circuit kennen weten al dat de laatste bocht een zeer steile afdaling is en dat de snelheid in die lange doordraaier zeer hoog ligt. Espargaró verloor de achterkant van zijn RC213V en werd met een fikse high-sider in de lucht geworpen.

Het was een gigantische crash en de Spanjaard had hier later in Q1 zichtbaar last van. Uiteindelijk was Marc Márquez de enige Honda coureur die door kon naar Q2 en met een zesde plaats op de grid de beste Honda coureur werd. In zijn mediadebrief gaf de achtvoudig wereldkampioen aan dat het zondag een lastige race gaat worden en hij al weet dat het afzien wordt met zijn rechterarm. Geen goede vooruitzichten dus met een nog niet fitte Marc Márquez op P6 en de rest van de Honda coureurs buiten de top tien. Daarnaast is het dus ook nog niet zeker of alle Honda coureurs überhaupt aan de start verschijnen.

Wel moet gezegd worden dat de zware crashes niet alleen bestemd waren voor Honda coureurs. Ook Jorge Martin, Miguel Oliveira en Luca Marini maakten zeer flinke crashes mee op zaterdag.

De MotoGP coureurs komen zondagochtend eerst nog om 10:30 uur Nederlandse tijd in actie voor de twintig minuten durende warm-up op het Autódromo Internacional do Algarve. De race gaat 14:00 uur van start en is al de tweede race van de dag. De Moto2 race is pas na de MotoGP race vanwege een clash met de Formule 1 in Italië.

Handige links Grande Prémio 888 de Portugal:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter