Wie rijdt waar in 2017? De Moto3 carrousel draait op volle toeren

220
misano-moto3
Moto3 startveld Misano | foto© Racesport.nl - Nico Schneider

De rijders carrousel binnen de Moto3 klasse van het MotoGP wereldkampioenschap draait momenteel overuren; wie gaat waar naar toe, wie blijft er zijn huidige team trouw, wie stapt over naar de Moto2 klasse, voor wie is er nog wel plaats, voor wie is er komend seizoen geen plaats meer? Allemaal vragen waar de rijders, managers en Moto3 teambazen momenteel druk mee zijn.

Afgelopen weekend tijdens de Gran Premio TIM di San Marino e della Riviera di Rimini in Misano vielen er opnieuw een aantal puzzelstukjes in elkaar wat betreft de zitjes voor komend seizoen maar vooralsnog wordt er ook nog volop naar elkaar gekeken en is er nog veel onduidelijkheid.







Er bestaat bij een groot aantal teambazen, managers en rijders nog onduidelijkheid vanwege de steeds schimmiger worden machtspelletjes waarbij met name de (drie) motormerken een steeds grotere vinger in de pap lijken te krijgen. Zowel Honda als ook KTM zijn vanuit hun overeenkomst met Dorna & IRTA verplicht elk minimaal veertien Moto3 machines te leveren indien er vraag naar is. Mahindra (inclusief Peugeot) zijn vanwege deze afspraken verplicht minimaal zes machines te leveren, natuurlijk net als voor de overige merken indien er vraag naar is.

Het grootste probleem is echter dat de vraag naar Honda motoren op dit moment het grootst is en terwijl KTM en Mahindra aangegeven hebben dat, mocht er vraag naar zijn natuurlijk, men bereidt is om meer machines te willen leveren houdt Honda stug voet bij stuk; veertien machines en niet eentje meer.

Daarnaast heeft Honda ook nog eens een flink aantal extra noten op haar zang doordat men sowieso Hiroki Ono, Khairul Idham Pawi en Adam Norrodin in 2017 op één van hun motoren wil zien en dat men er momenteel alles aan doet om ook de huidige Red Bull MotoGP Rookies Cup coureurs Kaito Toba en Ayumu Sasaki voor komend seizoen op één van hun machines te laten debuteren in de lichtste klasse van het MotoGP wereldkampioenschap.

Met deze wetenschap en het feit dat Leopard Racing sinds kort ook nog eens zijn zinnen heeft gezet op een terugkeer van KTM naar Honda (een jaar geleden stapte het team over van Honda naar KTM) en er met steun van Dorna hard gewerkt wordt aan een nieuw Brits Moto3 team onder de vlag van de Britse zender BT Sports (een vergelijkbare constructie als het SKY Racing Team VR46) maakt het er allemaal niet makkelijker op voor een aantal Moto3 teambazen. 

Onderstaand een lijstje met de verschuivingen, inmiddels bevestigde namen voor het seizoen 2017 en de namen van coureurs die genoemd worden bij een aantal teams of al getekend hebben maar waar nog geen officiële bevestiging van is.

Gresini Racing Moto3 (Honda):
-Fabio Di Giannantonio
-Jorge Martin

Sky Racing Team VR46 (KTM):
-Nicolo Bulega
-Andrea Migno

Estrella Galicia 0,0 (Honda):
-Enea Bastianini
-Aron Canet

Honda Team Asia (Honda):
-Khairul Idham Pawi
-Hiroki Ono of Kaito Toba?

Drive M7 SIC Racing Team (Honda):
-Adam Norrodin
-Hiroki Ono, Ayumu Sasaki of Kaito Toba?

Schedl GP Racing (KTM):
-Philipp Oettl

Red Bull KTM Ajo (KTM):
-Niccolo Antonelli (nnb)
-Bo Bendsneyder (nnb)

Ongetta-Rivacold (Honda):
-Jules Danilo (nnb)
-Romano Fenati (nnb)

MH6 Team (KTM)
-Maria Herrera 

Leopard Racing (Honda?)
-Joan Mir (nnb)
-Fabio Quartararo of Livio Loi ?

Fabio Quartararo heeft nog een overeenkomst met Leopard Racing voor komend seizoen. Het jonge Franse talent doet er momenteel echter alles aan om onder zijn nog lopende contract uit te komen aangezien hij absoluut niet kan aarden binnen het team.

RBA Racing Team (KTM):
-Gabriel Rodrigo
-Juanfran Guevara ?

Aspar Team (Mahindra):
-Lorenzo Dalla Porta

CIP-Unicom Starker (Mahindra):

RW Racing GP (Honda?):
-Tatsuki Suzuki, Darryn Binder of Jakub Kornfeil?

Platinum Bay Real Estate (Mahindra):
-Darryn Binder (nnb)

Saxo Print Peugeot (Mahindra):
-John McPhee (nnb)
-Albert Arenas of Livio Loi?

Nieuw:
SIC 58 Squadra Corse (KTM?):
-Tony Arbolino 
-Mattia Casadei (nnb)

Nieuw:
BT Sports (Honda?)
-John McPhee?

Stopt:
3570 Team Italia

  • ? namen die genoemd worden of in gesprek zijn met betreffende team (s)
  • (n.n.b.) namen van coureurs die blijven, akkoord zijn maar waar nog geen officiële bevestiging van is
  • leeg: nog geen namen bekend

Bovengenoemde lijst is een momentopname van de op dit moment bij de redactie bekende namen en teams. De komende dagen, weken zullen er ongetwijfeld nog diverse wijzigingen plaatsvinden. 

 

Handige links Gran Premio TIM di San Marino e della Riviera di Rimini

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag