Fabio Quartararo heeft zondag in Motegi met zijn tweede plaats achter winnaar Marc Marquez de 2019 MotoGP Rookie of the Year titel voor zich opgeëist. Een fantastische beloning voor de jonge Fransman die dit seizoen vriend en vijand verraste tijdens zijn debuutseizoen in de koningsklasse.

Fabio Quartararo wist zondag in Motegi de MotoGP race van de Motul Grand Prix of Japan weliswaar niet te winnen. De jonge Fransman, die de afgelopen Grand Prix weekenden een paar keer dicht bij zijn eerste MotoGP zege was, moest op het Japanse circuit zijn meerdere erkennen in de wederom ongenaakbare Marc Marquez. De Petronas Yamaha SRT-coureur had tijdens deze wedstrijd echter ook een ander doel, namelijk het vroegtijdig veiligstellen van de 2019 MotoGP Rookie of the Year titel.

Na 24 ronden passeerde Quartararo als tweede de finish, een klassering waarmee hij niet alleen uitstekende zaken deed in de tussenstand van het kampioenschap – Quartararo steeg ten koste van Valentino Rossi van de zevende naar de zesde plaats – , het klassement van de beste Independent Team coureur – hij vergrootte hierin zijn voorsprong naar 38 punten op de op de tweede plaats staande Jack Miller – maar tevens met nog drie Grand Prix weekenden voor de boeg de 2019 Rookie of the Year titel veiligstelde.

Met in totaal 163 gescoorde punten, nog maximaal 75 punten te verdienen tijdens de dit seizoen nog drie te verrijden races en zijn voorsprong van maar liefst 97 punten op de in deze titelstrijd op de tweede plaats staande Joan Mir (66) kon er zondag na afloop een feestje gevierd worden binnen het door Wilco Zeelenberg gemanagede Maleisische MotoGP team.

Fabio Quartararo: “Ik ben blij met het weekend, want het doel dat we ons aan het begin van het seizoen stelden was om de beste nieuwkomer te worden en dat is vandaag al gelukt. We hebben 163 punten, wat een verbazingwekkende prestatie is. We zijn een grote verrassing voor iedereen geweest dit seizoen tot nu toe, en het is leuk om officieel te kunnen zeggen dat ik MotoGP Rookie of the Year ben. Als ik terugkijk op vorig jaar, toen ik streed voor de top 15 in de Moto2 klasse, denk ik er alleen maar aan hoeveel dank ik iedereen bij PETRONAS Yamaha SRT en Yamaha verschuldigd ben voor het vertrouwen dat ze in mij stellen. Ik heb mijn uiterste best gedaan, en samen hebben we geweldig werk geleverd. We vechten nog steeds voor een goede klassering in het kampioenschap, maar daar probeer ik niet te veel over na te denken, dus we nemen de nog resterende races zoals ze komen en kijken dan wel wat er gebeurt.”

Het duurt niet lang voordat de MotoGP coureurs weer in actie komen. Aanstaande vrijdag staan op het Phillip Island Grand Prix circuit in Australië namelijk al weer de eerste twee vrije trainingen op het programma van de Australische Grand Prix.

 

Handige links Motul Grand Prix of Japan:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App