61e MotoGP pole en favorietenrol voor Marc Marquez in Aragon

6
marc-marquez
Marc Marquez - Aragon | foto© Nico Schneider

Marc Marquez begint zondagmiddag op Motorland Aragon als de grote favoriet aan de MotoGP race van de Gran Premio Michelin de Aragon. De Repsol Honda Team coureur is zichzelf terdege bewust van deze favorietenrol, zo liet hij zaterdagmiddag na het behalen van zijn 61e MotoGP pole weten.

Dat Marc Marquez snel is dat weten zijn collega MotoGP coureurs inmiddels wel, maar de Repsol Honda Team coureur zorgde vrijdagochtend in Aragon wel voor een ware schok bij de overige coureurs uit de koningsklasse. Met verbazing en grote bewondering werd er gekeken naar de tijdlijst na afloop van de eerste vrije training waarin de Spanjaard maar liefst 1,6 seconde sneller was dan de rest van het veld.

Hoewel Marquez dit grote verschil in de resterende vrije trainingen niet helemaal vast wist te houden – mede ook omdat hij in tegenstelling tot zijn collega coureur alleen in FP1 maar gebruik maakte van een zachte band en zaterdagochtend geen tijd op de klok zette vanwege de wisselende omstandigheden – en ook het verschil in Q2 minder groot was behaalde hij zaterdag wel zijn 61e MotoGP pole uit zijn carrière en dat in zijn 122e start in de koningsklasse. (een indrukwekkende score van precies 50%).

Ondanks dat het verschil zaterdagmiddag tijdens de kwalificatie iets minder groot was blijft de regerend wereldkampioen de grote favoriet voor de zege in de wedstrijd, mede ook gezien zijn indrukwekkende lap by lap rondetijden gedurende FP4.

Tijdens de persconferentie zaterdagmiddag in Aragon kon Marquez zijn favorietenrol dan ook niet meer ontkennen, dit ondanks een crash tijdens de eerste dag en twee angstige momenten gedurende de tweede dag waarin hij een crash op het nippertje kon voorkomen.

Marc Marquez: “Natuurlijk staat er druk op mij. Het zou nieuws geweest zijn als ik hier vandaag de pole niet had weten te behalen, iedereen verwacht daarnaast dat ik morgen wel gewoon even de race win, alle andere uitslagen worden als teleurstellend gezien. Maar we moeten weten hoe we met deze druk om moeten gaan. We zijn allemaal mensen. Ik probeer me hier niet te verstoppen, ik wil daarnaast hier zelf ook heel graag winnen. Maar het is net zo belangrijk om niet te veel en onnodige risico’s te nemen. Mijn team heeft me dit ook meegegeven na afloop van de vierde vrije training. Het behalen van de pole is natuurlijk fantastisch maar een start vanaf de eerste rij was voorafgaand aan de kwalificatie het uitgangspunt. Met een nieuwe band is het relatief makkelijk om hier snel rond te gaan, maar zoals we hebben kunnen zien vandaag ligt een crash hier ook op de loer. Daarom ben ik ook zo blij met het tempo dat we in de vierde training wisten te rijden. Zondagochtend zullen we de juiste keus moeten maken met welke band we start gaan tijdens de race, dit zal voor een belangrijk deel afhangen van de temperatuur die we hier morgen zullen hebben.”

De MotoGP wedstrijd gaat zondagmiddag al om 13:00 uur van start, een uur eerder dan gebruikelijk tijdens de Europese Grand Prix weekenden.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App