Acosta behaalt dominante zege in Indonesië en zet grote stap richting Moto2 wereldtitel, Bendsneyder twaalfde

4066
Pedro Acosta - Pertamina Mandalika International Street Circuit | © Red Bull KTM Ajo

Pedro Acosta heeft zondag de Moto2 race op het Pertamina Mandalika International Street Circuit met overmacht gewonnen. De Spanjaard behaalde zijn zevende overwinning van het seizoen voor landgenoten Aron Canet en Fermín Aldeguer. Bo Bendsneyder werd twaalfde terwijl Fieten Olie Racing GP coureurs Zonta van den Goorbergh en Barry Baltus de finish niet haalden.

Evenement: Pertamina Grand Prix of Indonesia
Circuit: Pertamina Mandalika International Street Circuit
Categorie: Moto2
Tijd: 13:15 – 13:55 uur lokale tijd, 07:15 – 07:55 uur Nederlandse tijd
Sessie: Race – 22 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 32°C

Zondag om 13:15 uur lokale tijd, 07:15 uur Nederlandse tijd ging de 22 ronden lange Moto2 race van start op een zeer zonnig en zeer warm Pertamina Mandalika International Street Circuit in Indonesië.

Alle coureurs stonden op de hard-compound voorband en de meerderheid koos voor de soft-compound achterband. Uitzonderingen waren Manuel González en Filip Salac die de hardere achterband hadden laten monteren.

Het was WK leider Pedro Acosta die zeer goed startte en als leider de eerste bocht inging voor Aron Canet en Manuel González. Somkiat Chantra reed op de vierde plaats voor Fermín Aldeguer en Tony Arbolino, Zonta van den Goorbergh moest één positie prijsgeven en reed op P10 terwijl Bo Bendsneyder op de dertiende plaats reed.

Er was een crash in de eerste bocht waarbij Alonso López en Alberto Surra betrokken waren. López kon zijn weg vervolgen maar voor Surra betekende het einde race.

Canet wist dat hij Acosta niet kon laten gaan en zette zijn machine er meteen naast in bocht 2 waardoor hij de leiding overnam. Met González op de derde plaats leken deze drie Spanjaarden al gauw een klein gaatje te slaan richting Arbolino op de vierde plaats. Van den Goorbergh was aan het eind van de openingsronde alweer naar de negende positie opgeklommen. Barry Baltus had het moeilijk en reed op de 25e plaats.

In de tweede ronde viel Acosta aan maar enkele bochten later wist Canet te counteren.  Arbolino deed er alles aan om het tempo van de drie Spanjaarden te volgen terwijl ook Chantra en Aldeguer daar niet ver achter reden. Voor Filip Salac ging het mis in bocht 17 doordat hij geraakt werd door Ai Ogura, het zou einde race betekenen voor de Tsjech. De Japanner ontving hier later een Long Lap penalty voor.

In de derde ronde viel Acosta opnieuw aan en ditmaal wist hij meteen een gaatje te slaan naar Canet. Op dat moment ging ook Arbolino voorbij aan González voor de derde plaats. Bendsneyder was opgeklommen naar de twaalfde plaats met landgenoot Van den Goorbergh kort achter zich op P13.

Terwijl Acosta een marge van een halve seconde richting Canet controleerde maakte Aldeguer daarachter een opmars door met Arbolino en González af te rekenen en zodoende op te schuiven naar de derde positie. Bendsneyder en Van den Goorbergh reden op dit moment op P12 en P13 respectievelijk.

Aan het einde van de negende ronde ging het helaas mis voor Van den Goorbergh. De Nederlander kwam bij het uitkomen van bocht 16 met een flinke high-sider ten val waarbij hij zichzelf behoorlijk bezeerd had. Met behulp van de marshals werd hij ter controle naar het medical centre gebracht.

Halverwege de race had Acosta een voorsprong van meer dan een seconde richting Canet die op zijn beurt ruim twee seconden marge in handen had ten opzichte van Aldeguer. González reed een halve seconde daarachter op de vierde plaats maar had gekozen voor de harde achterband. Bendsneyder reed op dit moment op de elfde plaats.

Aan het einde van de dertiende ronde kwam er ook een einde aan de race van Barry Baltus waardoor beide Fieten Olie Racing GP coureurs niet zouden finishen.

In de zeventiende ronde zette Bendsneyder de aanval in op Joe Roberts voor de negende plaats maar de Amerikaan sloeg meteen terug. De Nederlander kwam hierdoor naast de baan terecht waardoor hij ook Sam Lowes, Dennis Foggia en Darryn Binder aan zich voorbij moest laten en terugviel naar de dertiende plaats.

Acosta reed een eenzame race maar gooide het vijf ronden voor het einde nog bijna weg. Gelukkig voor de Spanjaard kon hij blijven zitten maar achter hem werd Canet steeds meer onder druk gezet door Aldeguer maar de Speed Up coureur maakte een foutje waardoor hij weer veel tijd verloor op de Pons Wegow Los40 rijder.

Acosta reed uiteindelijk een foutloze race en kwam met een ruime voorsprong als winnaar over de race. Het was alweer zijn zevende overwinning van het seizoen waarmee hij wederom een grote stap zette richting de Moto2 wereldtitel. Canet werd opnieuw tweede waardoor die eerste Moto2 zege nog langer op zich zal moeten laten wachten: het is de dertiende keer dat Canet als tweede eindigt in een Moto2 race. Aldeguer maakte het podium compleet door als derde te finishen, Bo Bendsnedyer scoorde vier WK punten door als twaalfde over de finish te komen.