Het titanium plaatje in de geblesseerd rechter bovenarm van Marc Marquez is gebroken op het moment dat de Repsol Honda Team coureur thuis in Cervera een raam wilde openen. Dit nieuws heeft Honda baas Alberto Puig donderdag bekend gemaakt naar aanleiding van de afwezigheid van zijn pupil komend weekend in Brno vanwege zijn tweede operatie afgelopen maandag in Barcelona.

Het verhaal is zo onderhand wel bekend, Marc Marquez die komend weekend in Brno verstek moet laten gaan vanwege zijn rechter bovenarm blessure. Maar de reden van een tweede noodzakelijke operatie afgelopen maandag bleef tot op heden voor velen nog een grote vraag. Ja, natuurlijk was het bekend dat het tijdens de eerste operatie aangebrachte titanium plaats was gebroken. De reden van de breuk werd tot op heden echter angstvallig stilgehouden.

De verhalen waren de afgelopen dagen dan ook niet van de lucht, zo werd de breuk door velen natuurlijk in verband gebracht met de snelle terugkeer van de regerend MotoGP wereldkampioen op zijn Honda RC213V en het slechts enkele dagen na de eerste operatie weer mee willen doen aan de Gran Premio Red Bull de Andalucia. Ook de beelden die Marquez op social media plaatste van zijn trainingen thuis ter voorbereiding op de komend weekend te verrijden Grand Prix op het circuit van Brno zorgden voor voldoende speculaties.

Repsol Honda Teambaas Alberto Puig heeft donderdag tegenover de Spaanse media en motogp.com meer duidelijkheid gegeven over het voorval en de reden van de tweede noodzakelijke operatie van afgelopen maandag.

Alberto Puig: “Marc heeft maandag een tweede operatie ondergaan aan zijn bovenarm als gevolg van de crash in Jerez. Dit klopt, dat is ook geen geheim. De reden van deze tweede operatie kwam aan het licht toen Marc thuis een raam wilde openen en hij ineens heel veel pijn had. Niet veel later werd duidelijk dat het titanium plaatje in zijn bovenarm was gebroken. Dit was het resultaat van alle stress die de arm te verduren heeft gekregen, we gingen naar Jerez met de overtuiging dat hij het kon en het verantwoord was. De artsen hebben hem groen licht gegeven, maar we zijn als Honda niet geïnformeerd dat er een kans zou bestaan dat het plaatje zou kunnen breken. Als we dit vooraf hadden geweten dat hadden we hem als Honda zijnde natuurlijk geen toestemming gegeven om het in Jerez weer te proberen. Het positieve is wel dat het thuis is gebeurt en niet op motor in bv Brno of Oostenrijk. De gevolgen zouden gigantisch zijn geweest als hij hierdoor bijvoorbeeld nog een keer gecrasht zou zijn. We houden de ontwikkelingen rond de blessure nu nauwlettend in de gaten. De komende tijd zal er meer duidelijk worden over de duur van het herstel en wanneer Marc weer in staat zal zijn om te racen.”

Puig is het niet eens met de vele verhalen en aannames die er de ronde doen dat Marquez te veel risico zou hebben genomen door enkele dagen na de eerste operatie in Jerez weer op de motor te stappen. Nu dit verkeerd uitpakt lijken daarnaast de kansen op een eventuele negende wereldtitel ineens wel heel ver weg voor de Spanjaard

Alberto Puig: “Motorsport is een nu eenmaal een risicovolle sport, en hetgeen er nu is gebeurd is niet op het circuit gebeurt maar bij Marc thuis. Ik ben het dan ook niet eens met al die verhalen. Het klopt dat er na een operatie meer stress en druk op de breuk komt te staan als je iets doet. Marc is een sportman en een sportman wordt betaald om te presteren, en dat is precies hetgeen Marc wilde proberen. Ja, het klopt dat hij nu verder van huis is, maar nogmaals het gebeurde bij hem thuis en niet op het circuit. Het klopt ook dat zijn titelkansen nu nog een stuk kleiner zijn geworden nu hij er komend weekend niet bij zal zijn. In de sport kun je echter niets uitsluitend al is het nu weer een heel stuk moeilijker geworden. De andere coureurs hebben nu meer kans, ook jongens die normaalgesproken geen kans zouden hebben. Natuurlijk wordt het een lastig verhaal, dat zal ik en niemand binnen Honda ontkennen. Soms win je, soms verlies je. Normaal wint Marquez. Nu wordt het, zoals ik al eerder heb gezegd, een steeds lastiger verhaal.”

In de tussenstand van het kampioenschap gaat Fabio Quartararo na twee races aan de leiding met 50 gescoorde WK-punten voor Maverick Viñales met 40 gescoorde punten en Andrea Dovizioso met 26 punten. Na twee races heeft Marquez nog geen enkel punten weten te scoren, nu bekend is dat hij er komend weekend opnieuw niet bij zal zijn bestaat er een grote kans dat zijn achterstand van inmiddels 50 punten alleen maar zal oplopen.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky 2020:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u ons werk mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?
Word dan nu Racesport.nl supporter. Middels een vrijwillige bijdrage van minimaal € 15,00 mag u zich met recht een trouwe Racesport.nl supporter* noemen. Als Racesport.nl supporter ondersteunt u niet alleen het werk van de Racesport.nl redactie maar dingt u ook nog eens regelmatig mee naar fantastische prijzen. De acties hiervoor en uitslagen hiervan worden vanaf nu uitsluitend en exclusief middels een speciale Racesport.nl supporters nieuwsbrief gepubliceerd en bekend gemaakt.
Ook Racesport.nl supporter worden? Dat kan via de volgende betaallink:  ING – Betaalverzoek 

* Racesport.nl bezoekers betalen minimaal € 15,00 en zijn daarmee een seizoen lang als Racesport.nl supporter verbonden aan de site. In januari ontvangt u automatisch een e-mail met de vraag of u zich opnieuw voor een seizoen wilt aanmelden.
Bij betaling graag uw e-mailadres vermelden waarop u de nieuwsbrief wenst te ontvangen. Een e-mail sturen naar office@racesport.nl kan ook.

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App