Aleix Espargaró: ‘Ik kan me meten met de topcoureurs’

3445
aleix-espargaró
Aleix Espargaró - Qatar Test | foto© motogp.com

Aleix Espargaró kan terugkijken op twee geslaagde eerste MotoGP testdagen van 2021. De Aprilia Racing Team Gresini coureur noteerde zaterdag op het Losail International Circuit de snelste rondetijd van de dag en sloot zondag de tweede dag af met de derde rondetijd achter zijn naam. De Spanjaard was na afloop dan ook een tevreden man, zo tevreden dat hij zich liet ontvallen zich vanaf nu met de snelste mannen te kunnen meten.

Aleix Espargaró is ervan overtuigd dat de nieuwe Aprilia RS-GP hem dit seizoen in staat zal stellen om vooraan in het veld mee te doen en de strijd aan kan gaan met de andere fabriekscoureurs gedurende het 2021 MotoGP wereldkampioenschap seizoen.

De kopman binnen het Aprilia Racing Team Gresini deed deze uitspraak zondag na afloop van de tweede dag van de Official MotoGP Test op het Losail International Circuit in Qatar. De oudste van de twee broers Espargaró noteerde zondag een snelste ronde van 1’54.152, een tijd die goed was voor de derde plaats op de tijdlijst en slechts 0,212 seconde langzamer was dan de snelste man van de dag Fabio Quartararo. Wat Espargaró echter nog meer tot tevredenheid stemde was zijn racesimulatie van zondag, een lange run waarin hij uitermate tevreden was met de prestaties van zijn 2021 Aprilia RS-GP.

Aleix Espargaró: “Ik kan terugkijken op twee fantastische testdagen, zaterdag was al een hele goede dag maar tijdens de tweede dag wist ik me nog eens met meer dan een halve seconde te verbeteren. Ik ben dus heel erg blij. Moet er wel bijzeggen dat niet alleen mijn eigen rondetijden tijdens de tweede dag goed waren, de rest van het veld was ook snel, met name de top zes zat gewoon heel dichtbij elkaar.
We hebben zondag opnieuw een heleboel dingen geprobeerd en ik heb een long-run gedaan, een racesimulatie, om de motor beter te begrijpen. De motor is, eerlijk gezegd, met volle tank heel anders dan vorig seizoen, hij is superfysiek, en we moeten een iets andere balans vinden waardoor ik iets relaxter kan rijden door de extra downforce die we dit jaar hebben. We werken er nu aan om de stabiliteit te verbeteren en dat ziet er goed uit. We bewijzen nu dat we competitief kunnen zijn als het gaat over het rijden van één ronde maar ook over een langere afstand. We hebben nog drie dagen voor de boeg, maar over het algemeen zijn we tevreden over de eerste test.

De Spanjaard is zoals gezegd tevreden over de prestaties van de nieuwe motor, maar zegt dat er nog wel het nodige aan de balans moet gebeuren, want door de toegenomen downforce lijkt het een zwaardere machine om hard mee rond te gaan.

Aleix Espargaró: “De motor van dit jaar heeft veel meer downforce, dus de stabiliteit is duidelijk beter, ook de acceleratie is verbeterd omdat we minder wheelie hebben, dit is veel beter in termen van competitiviteit, maar ook om de motor in de bocht te zetten is veeleisender, moeilijker, dus ik worstel daarmee nog een beetje te veel. Ik moet de motor nog beter leren te begrijpen. Ik heb één racesimulatie kunnen doen, het was niet perfect maar ik denk dat we, afgezien van die ene snelle vliegende ronde, over een lange afstand de meest competitieve coureur van het veld waren, dus ik ben tevreden.
Ja, natuurlijk ben ik zelfverzekerd, maar dat ben ik altijd. Dus ja, na de eerste test is mijn zelfvertrouwen een beetje hoger dan ooit, omdat ik besef dat ik met de snelste coureur mee kan doen, maar het is slechts de eerste stap, dus alles stap voor stap. Ik ben onderdeel van een super goed en gemotiveerd team en ik ben ervan overtuigd dat we dit seizoen mooie dingen kunnen laten zien.”

De Official MotoGP Test in Qatar wordt woensdag 10 maart hervat waarna de coureurs ook op donderdag en vrijdag nog in actie komen alvorens in het weekend van 24 t/m 26 maart op hetzelfde circuit het 2021 MotoGP seizoen geopend zal worden.

Handige links Official MotoGP Test Qatar 2021:

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoverslag

Racesport.nl Supporter
Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter