Alex Márquez wist zaterdagmiddag op overtuigende wijze de Moto2 pole te behalen op het Automotodrom Brno voor Sam Lowes en Lorenzo Baldassarri. Ondanks wisselvallige omstandigheden was de Spanjaard uiteindelijk op slicks ruim twee seconden sneller dan de concurrentie. Nederlander Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als achtste ondanks een valpartij, NTS RW Racing GP teamgenoot Steven Odendaal kwam naar de 25e tijd.

De laatste kwalificatiesessie die zaterdagmiddag op het programma stond op het Automotodrom Brno was die voor de Moto2 klasse. Ondanks dat er nog steeds zeer donkere bewolking boven het Tsjechische circuit hing viel er regen regen meer, echter was de baan nog behoorlijk nat en gingen de coureurs met regenbanden onderweg.

Q1
De coureurs die na de drie verreden vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden kregen in Qualifying 1 een laatste kans om een plaats in Qualiying 2 te veroveren. Het was Remy Gardner die met een 2’13.565 de snelste rondetijd wist te rijden voor Nederlander Bo Bendsneyder, Jake Dixon en Marco Bezzecchi. Deze vier coureurs mochten verder naar Q2 om daar een poging te wagen voor pole position.

Jorge Martin kwam naar de vijfde tijd wat hem een negentiende startplaats op de grid oplevert. Achter de Spaanse Red Bull KTM Ajo coureur waren het Joe Roberts, Andrea Locatelli, Somkiat Chantra, Iker Lecuona en de terugkerende Mattia Pasini. NTS RW Racing GP coureur Steven Odendaal kwam naar de elfde tijd wat hem een 25e startplaats oplevert.

Een flinke crash was er nog voor Joe Roberts, de Amerikaan kwam door middel van een hevige high-sider ten val bij het uitkomen van bocht 13. Hijzelf bleef ongedeerd, wel was hij erg gefrustreerd door het missen van een plaats in Q2.


Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs gingen het vervolgens in de vijftien minuten durende tweede kwalificatiesessie uitvechten voor pole position. De coureurs die deel hadden genomen aan Q1, waaronder Bo Bendsneyder, waren in de beginfase van de sessie sterk onderweg en namen de posities bovenaan de tijdlijst in handen. Echter bleek de baan richting de eindfase genoeg opgedroogd te zijn zodat er met slicks kon worden gereden.

Op dit moment ging Bendsneyder de fout in bij het ingaan van bocht 1 waarbij hij met hoge snelheid door de grindbak ging. De NTS RW Racing GP coureur kon de machine niet overeind houden en kwam ten val. Even later kon hij de NTS wel weer oppakken en zijn weg vervolgen, echter reed de concurrentie op dit moment al op slicks en waren zij ook sneller.

Na zeer veel wisselingen bovenaan de tijdlijst was het uiteindelijk leider in het kampioenschap Alex Márquez die, net als zijn broer in de MotoGP klasse, op dominante wijze pole position wist te behalen. De Estrella Galícia 0,0 MarcVDS coureur was met een 2’06.787 ruim twee seconden sneller dan Sam Lowes en Lorenzo Baldassarri die zich respectievelijk als tweede en derde wisten te kwalificeren. De vierde tijd kwam op naam van Nicolo Bulega voor diens landgenoten Fabio di Giannantonio en Marco Bezzecchi. Marcel Schrötter kwalificeerde zich als zevende voor Bendsneyder die zich in de slotfase keurig terug wist te vechten naar de achtste tijd zonder binnen te komen na zijn valpartij. Jake Dixon en Augusto Fernández maakten de top tien compleet.

Na afloop spraken we kort met Bendsneyder en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister het verhaal via onderstaande audiolink:

 

De Moto2 race over 19 ronden gaat zondagmiddag in Brno om 12:20 uur van start.

 

Handige links Monster Energy Grand Prix České republiky:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App