Andrea Dovizioso schreef zondagavond in Qatar de eerste MotoGP race van 2018 op zijn naam. De Ducati coureur liep na afloop weten dat hij het aan zijn stand verplicht was om na drie tweede plaatsen op het Losail International Circuit dit keer de overwinning voor zich op te eisen om er vervolgens meteen een kanttekening bij te plaatsen.

Andrea Dovizioso werd gezien de resultaten tijdens de wintertesten voorafgaand aan de eerste MotoGP race getipt als belangrijkste kandidaat voor de overwinning. Tijdens de drie pré-season testen in Sepang, Buriram en op het Losail International Circuit was Dovizioso samen met Repsol Honda coureur Marc Marquez duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld gekeken naar de lap by lap rondetijden.

Ondanks dat Dovizioso zich zaterdag in Qatar slechts als vijfde wist te kwalificeren raakte hij niet in paniek wetende dat zijn rondentijden over een raceafstand goed waren en de Ducati in het verleden op het Losail International Circuit altijd goed gepresteerd heeft tijdens de openingswedstrijd van het seizoen.

Vanaf de vijfde plaats op de grid bouwde Dovizioso zondagavond zijn race rustig op in de wetenschap dat het laatste deel van de wedstrijd cruciaal zou gaan worden wat betreft de banden. De Italiaan had het bij het goede eind, wist in het tweede deel van de race de leiding over te nemen om in de laatste bocht een aanval van Marquez af te slaan en na drie tweede plaatsen dit keer wel als eerste de finish te passeren.

“Het voelde een beetje als een verplichting om dit jaar hier eindelijk een keer te gaan winnen,” begon Dovizioso zijn verhaal na afloop van de race. “De Ducati was tijdens de wedstrijd erg goed en dat maakte het iets makkelijker dan in de voorgaande jaren hier. De voorband werkte goed gedurende de gehele race, mijn rijstijl past goed bij de nieuwe Michelin banden. De nieuwe Michelin is erg zacht en daarom was het niet mogelijk om de gehele wedstrijd te pushen, zelfs zachter dan de zachtste compound van 2017. Dit is ook waarom er vol voor ging in het begin en niemand Johann Zarco direct al wilde passeren. Mijn opzet was om in de laatste ronden het verschil te maken, helaas lukte dat niet helemaal omdat ik niet meer voldoende grip had. Ondanks dat ik een rondetijd van laag in de 1’55 reed bleek dat nog niet genoeg om een gaatje te slaan en Marquez van me af te schudden. Dat was misschien wel het minder goede nieuws van deze wedstrijd, het geeft namelijk aan dat Honda op dit moment een betere motor heeft en dat Marc dit jaar nog weer sneller is.”

Ondanks zijn winst blijft Dovizioso voorzichtig als het gaat over de komende races en zijn kansen voor het kampioenschap.

“De komende races worden belangrijk, zo niet cruciaal. We zullen daar ook goed moeten presteren, maar dat zal zeker geen makkelijke opgave worden. We weten dat onze motor beter is vergeleken met vorig jaar, dat hebben we afgelopen winter en dit weekend hier laten zien. Maar alleen dit zal niet genoeg zijn, helemaal niet nu er zo veel sneller rijders zijn die kunnen winnen. Op elk circuit vooraan meedoen, dat zal dit jaar de sleutel tot succes zijn en we hebben kunnen zien dat Honda daar op dit moment het beste in geslaagd lijkt te zijn.”

 

Handige links Grand Prix of Qatar:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag