Woensdag voorafgaand aan de Michelin Australian Motorcycle Grand Prix was Andrea Dovizioso samen met o.a. Jack Miller in Melbourne aanwezig bij een tennisclinic van de Australische tennisheld Lleyton Hewitt. Racesport.nl verslaggever Russell Colvin was erbij en sprak na afloop uitgebreid met de Ducati MotoGP coureur.

Andrea Dovizioso bestempelde de Japanse Grand Prix van afgelopen weekend als echt goed voor zichzelf en zijn Ducati Team, ondanks het feit dat de 32-jarige coureur met nog een paar ronden te gaan in de race ten val kwam.

De 125cc wereldkampioen van 2004 was vandaag in Melbourne waar hij in de Rod Laver Arena, samen met thuisfavoriet Jack Miller een tennis clinic bijwoonde in het bijzijn en onder leiding van de Australische tennisheld Lleyton Hewitt en stercoach Francois Vogelsberger. Na afloop zat Racesport.nl verslaggever Russell Colvin samen met de Ducati Team coureur om hem enkele vragen te stellen over het seizoen tot nu toe, zijn verwachtingen voor komend weekend en komend seizoen.

Als eerste werd er nog even kort teruggeblikt op de Japanse Grand Prix, een weekend waar Dovizioso, die komend weekend zijn 193e MotoGP start hoopt te maken al 49 MotoGP-podiums op zijn naam heeft staan, een goed gevoel aan over heeft gehouden ondanks dat hij na afloop van de race met lege handen stond.

“De snelheid was er in Japan en we vochten met Marc [Márquez] tot het einde van de race. Helaas was Marc erg sterk en wilde hij het kampioenschap in Japan winnen. Hij deed alles op de juiste manier. Ik daarentegen maakte ik een kleine fout en crashte.”

Terwijl Dovizioso afgelopen zondag in de tiende bocht van de 4,8 km lange Twin Ring Motegi kennis maakte met het asfalt, gaf hij aan dat hij niet over de grens was gegaan, maar dat hij de bocht goed wilde voorbereiden om vervolgens te proberen Márquez zo snel als mogelijk in te halen. Maar, zoals ‘Dovi’ al eerder zei, die crash kostte hem de race-overwinning en het kampioenschap.

“De crash was slecht voor de punten en het resultaat, want Motegi was een goede baan voor het team en mezelf.”

Het was echter niet allemaal onheil en somberheid voor Dovizioso, want aan het einde van de race bevestigden hij en zijn team dat de snelheid er was en dat hij de strijd aan kon gaan met Márquez. Op papier is Dovizioso momenteel de enige coureur die in staat is om echt de strijd met de nu zevenvoudig wereldkampioen aan te gaan.

“Het is goed dat we met Marc in gevecht kunnen, maar het is nog steeds niet genoeg. Zowel Marc als de Repsol Honda zijn erg sterk. We moeten gewoon proberen nog een klein beetje meer te verbeteren voor 2019.”

Nu de titelstrijd in het 2018 World MotoGP Championship besloten en de titel buiten bereik is, wat is de motivatie voor Dovizioso tijdens de laatste drie rondes?  Volgens Dovizioso, heeft hij sinds een aantal ronden geleden al niet meer gedacht aan het kampioenschap. Zelfs toen het kampioenschap nog open en niet beslist was, heeft Dovizioso niet over de titel nagedacht, want de marge was in zijn ogen al een tijdje te groot.

“We reden op het circuit om de motor voor volgend jaar te ontwikkelen. Als het kampioenschap voorbij is, moet je nog steeds voor een goed resultaat gaan, maar probeer je daarnaast de motor te verbeteren om klaar te zijn voor het volgende seizoen. Dit is wat we hebben gedaan en zullen blijven doen tijdens de resterende drie raceweekenden. Nu het team en ik ons richten op de doorontwikkeling van de Ducati GP18, is dat de reden waarom we vanaf het midden van het seizoen ons veel verbeterd hebben. Dat zullen we blijven doen, want we willen de strijd voor de titel in 2019 opnieuw aangaan.”

Het is geen geheim dat het 4,445 km lange circuit aan Australische kust niet één van Dovizioso’s meest favoriete circuits op de kalender is, wat vorig jaar bewezen werd toen hij slechts als dertiende eindigde. Het circuit past gewoon niet bij zijn rijstijl en was gewoon geen goed circuit voor de GP17.

Hoe denkt Dovizioso dit weekend op Phillip Island de strijd met Márquez wel aan te kunnen gaan?

“Phillip Island is één van de slechtste circuits voor ons, dus het is goed om deze race nu te rijden. We zijn hier naartoe gekomen na een heel sterk Japans Grand Prix weekend, min de crash, waar we een goede snelheid hadden. Dit weekend wordt voor ons een hele goede test om te begrijpen hoeveel we verbeterd zijn ten opzichte van vorig jaar. Ik denk dat we dit jaar hier veel competitiever kunnen zijn.”

Op de vraag hoe zeker hij er van is dat hij komend seizoen het gat op Márquez kan dichten, gezien wat hij dit jaar heeft gedaan op het gebied van motorontwikkeling, was de Italiaan toch best nog wel een beetje terughoudend.

“Ik denk dat het moeilijk is en blijft om met Marc te vechten voor het kampioenschap, want naast zijn snelheid is hij echt goed in het managen van het kampioenschap. Zoals ik al zei, we hebben de snelheid, want sinds Brno hebben we met Marc gevochten. Gelukkig hebben we nu wel de snelheid, dit in tegenstelling tot het verleden. Het is echter nog steeds niet genoeg. We moeten ons blijven verbeteren, en daar werken we aan.”

Dovizioso begint komend weekend op Phillip Island als tweede in de tussenstand van het kampioenschap achter de reeds tot wereldkampioen gekroonde Marquez. De Ducati Team coureur heeft na zestien verreden wedstrijden echter nog slechts een buffer van negen punten ten opzichte van zijn Italiaanse collega Valentino Rossi.

 

Handige links Michelin Australian Motorcycle Grand Prix:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag


Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App