Tony Arbolino heeft zondagochtend de Moto3 race gewonnen op het TT Circuit Assen. Nadat de kopgroep in de beginfase van de wedstrijd uit zo’n 25 coureurs bestond wisten Tony Arbolino en Lorenzo Dalla Porta uiteindelijk weg te rijden waarbij Arbolino dankzij een heldhaftige inhaalactie in Ramshoek als winnaar over de streep kwam voor Dalla Porta en Kornfeil. Nederlandse wild-card Ryan van de Lagemaat werd 22e.

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit voor de Moto3 race op het TT Circuit Assen over 22 ronden. De zon stond zoals al het hele weekend het geval is fel aan de hemel en het was behoorlijk warm met een buitentemperatuur van zo’n 27°C en een asfalttemperatuur die al zo’n 40°C aantikte. Echter stond er wel een stevige zuidenwind en had dit zeker invloed op de kleine Moto3 machines. Kaito Toba, Ai Ogura en Celestino Vietti waren de enigen met een medium-compound achterband, de rest van het veld koos voor de soft-compound band.

Ronde 1
Polesitter Niccolò Antonelli startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor teamgenoot Tatsuki Suzuki en Tony Arbolino. Kaito Toba met zijn klassieke Honda-kleurstelling kon aansluiten met daarachter Jakub Kornfeil, Ai Ogura, Romano Fenati, Celestino Vietti, Ayumu Sasaki en Raúl Fernández in de top tien.

Ronde 2
Antonelli kon zijn koppositie vasthouden terwijl landgenoot Arbolino de tweede positie had overgenomen. De Japanners Suzuki, Toba en Ogura moesten enkele tienden toegeven maar deden er alles aan om de aansluiting te behouden.

Ronde 3
Door middel van een spectaculaire inhaalactie in Ramshoek nam Toba de leiding over van Antonelli. Ook Arbolino viel vervolgens aan en nam de tweede plaats over. Het was één grote kopgroep zoals dat in Assen vrijwel altijd het geval is met strijd in iedere bocht. De eerste 25 coureurs waren slechts drie seconden van elkaar verwijderd.

Ronde 5
Heel even leken de eerste zeven coureurs een klein gaatje te kunnen slaan, echter wist de achtervolging al gauw weer aan te sluiten doordat er zoveel inhaalacties werden uitgevoerd.

Ronde 6
Na een aantal ronden te hebben afgewacht nam Arbolino in de Ossebroeken voor het eerst de leiding in de wedstrijd over door middel van een agressieve inhaalactie. Ook wist Romano Fenati sinds lange tijd weer vooraan mee te doen en schaarde hij zich in de top drie achter Toba.

Fenati aarzelde niet lang en ter hoogte van Hoge Heide nam de Italiaan de koppositie over voor VNE Snipers teamgenoot Arbolino en Toba.

Ronde 7
Arbolino probeerde de leiding terug te pakken maar Fenati besloot dat hij degene was die aan kop zou moeten rijden. Het was een gigantische groep van zo’n twintig coureurs, slechts twee seconden van elkaar verwijderd en constant zoekend naar ruimte om in te halen.

Bij het uitkomen van de Geert Timmer chicane had Ayumu Sasaki op wonderbaarlijke wijze een crash weten te voorkomen. De Japanner maakte een flinke high-sider en werd over de voorkant van zijn Honda geworpen. Echter vond hij een manier om toch weer terecht te komen op het zitje en kon hij zijn weg vervolgen.

Ronde 9 
Einde race voor Tom Booth-amos. De Brit crashte in de Strubben maar bleef ongedeerd.

Ronde 10
Toba had de eerste plaats weer overgenomen voor VNE Snipers coureurs Arbolino en Fenati. Ook meldde Darryn Binder zich voorin de kopgroep en mengde hij zich in de strijd voor de winst. Antonelli voerde een Long Lap Penalty uit omdat hij de ronde daarvoor de GT afsneed. Hij had nog geen penalty van Race Direction gekregen maar de Italiaan nam het zekere voor het onzekere.

Ronde 12
Dalla Porta nam voor het eerst in de wedstrijd de leider over voor Arbolino en Binder. Bij het aanremmen voor de Geert Timmer chicane raakten een aantal coureurs elkaar maar het liep vooralsnog goed af.

Ronde 13
De kopgroep bestond nog steeds uit 25 coureurs (van de 30 in totaal) binnen drie seconden en vrijwel overal op het Drentse circuit werden inhaalacties uitgevoerd. Het was een klassieke Moto3 race waar de strijd tot aan de allerlaatste meters zou worden gevoerd.

Ronde 15
Ook einde race voor Jaume Masia. In de Ossebroeken kreeg de jonge Spanjaard te maken met een technisch probleem waardoor hij zijn race niet kon voortzetten. Later in de ronde crashte Albert Arenas bij het ingaan van Mandeveen en moest hij de strijd staken.

Ronde 16
Bij het ingaan van de Strubben ging het mis voor Kaito Toba, Raúl Fernández, Celestino Vietti en Tatsuki Suzuki. Toba reed aan de binnenkant en verloor de voorkant van zijn Honda waardoor hij Fernández, Vietti en Suzuki meenam in zijn val. Er werd geprobeerd om de kleine machines met hoge compressie te starten maar dit bleek tevergeefs.

Ronde 17
Dalla Porta reed nog steeds aan de leiding voor Kornfeil en Arbolino. Door de valpartij van de vier coureurs in de Strubben was de kopgroep verkleind naar vijftien coureurs.

Ronde 18
Darryn Binder was het volgende slachtoffer van de Strubben waarbij hij tijdens het aanremmen al de voorkant verloor en de grindbak in schoof. Kornfeil had de Geert Timmer chicane afgesneden waardoor hij een Long Lap Penalty kreeg van Race Direction.

Ronde 19
Kornfeil reed samen met Dalla Porta weg van de groep maar de Tsjech zou de penalty nog moeten uitvoeren. Een seconde daarachter reed Arbolino op de derde plaats met een seconde daarachter de grote strijdende groep. Andrea Migno crashte ook in de Strubben wat het einde van zijn race betekende.

Ronde 21
Kornfeil nam de penalty lane ter hoogte van Ossebroeken waardoor hij terugviel naar de derde positie. Dalla Porta nam de leiding over terwijl Arbolino zijn achterstand verkleinde en langzaam maar zeker naar zijn landgenoot toe wist te rijden. Ruim anderhalve seconde achter de twee Italianen voerde Kornfeil de grote groep aan die nu streed voor de laatste podiumplaats.

Ronde 22
Dalla Porta ging als leider de laatste ronde in maar Arbolino had daarvoor de snelste wedstrijdronde gereden. De VNE Snipers coureur deed er alles aan om aan te haken bij de Leopard Racing coureur en reed zichtbaar op de limiet. Door middel van een gewaagde inhaalactie bij het ingaan van Ramshoek ging Arbolino voorbij aan Dalla Porta en wist hij zijn lijn vervolgens te verdedigen bij het ingaan van de GT. Dalla Porta probeerde nog in de slipstream te duiken maar het was te laat waardoor Arbolino als winnaar over de streep kwam voor de tweede keer dit seizoen.

Dalla Porta kwam slechts 0,045 seconde tekort op de overwinning terwijl Kornfeil anderhalve seconde alsnog als derde over de finish kwam en daardoor mee mocht naar het podium. In de grote groep daarachter kwam Rodrigo als vierde over de streep voor McPhee, Ogura, Ramirez, Antonelli, Foggia en López in de top tien. De Nederlandse wild-card Ryan van de Lagemaat werd 22e.

Na deze spectaculaire race op het TT Circuit Assen blijft Canet leider in het kampioenschap met 107 punten voor Dalla Porta met 100 en Antonelli met 83. Arbolino stijgt met deze overwinning naar de vierde positie met 76 punten.

Luister hier naar de reactie van Ryan van de Lagemaat na zijn TT:

Handige links Motul TT Assen :

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
TT Festival Assen
Fotoverslag – donderdag
Fotoverslag – vrijdag
Fotoverslag – zaterdag
Fotoverslag – zondag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App