Bagnaia wint zeer spannende MotoGP race in Maleisië, Quartararó houdt titelrace open met P3

3308
Pecco Bagnaia en Enea Bastianini - Sepang International Circuit | © Dorna

Pecco Bagnaia heeft zondag de MotoGP race gewonnen op het Sepang International Circuit in Maleisië. De Italiaan heeft daarmee een grote stap gezet naar het kampioenschap maar deze zal pas in Valencia beslist worden. Enea Bastianini werd kort achter zijn landgenoot tweede, Fabio Quartararó reed een knappe race door derde te worden en behoudt daarmee een kleine kans op de wereldtitel in Valencia.

Zondag om 15:00 uur lokale tijd, 09:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor de start van de MotoGP race over twintig ronden op het Sepang International Circuit. Het was behoorlijk warm met een buitentemperatuur van zo’n 31°C en het asfalt was weer opgedroogd na flinke regenval gedurende de nacht en de ochtend. Wel hing er behoorlijk wat bewolking boven het Maleisische circuit en de voorspellingen gaven aan dat er regen kon vallen.

Pecco Bagnaia ging de race in met zijn eerste kans op het winnen van de 2022 MotoGP wereldtitel. De Italiaan had veertien punten voorsprong op regerend wereldkampioen Fabio Quartararó, 27 punten voorsprong op Aleix Espargaró en 42 punten marge op Enea Bastianini. Bganaia startte vanaf de negende plaats en stond daarmee voor Espargaró (P10) en Quartararó (P12) die met een breukje in zijn linker middelvinger reed.

Wat betreft de banden waren de coureurs en teams het eens, iedereen stond op de medium-compound voorband en soft-compound achterband.

Polesitter Jorge Martin startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor de zeer goed gestarte Pecco Bagnaia en Enea Bastianini. Marc Márquez viel terug naar de vierde plaats voor Franco Morbidelli en de eveneens goed gestarte Fabio Quartararó, daarachter waren het Joan Mir, Luca Marini, Brad Binder en de slecht gestarte Alex Rins in de top tien.

Aan het eind van de eerste ronde was het Martin aan de leiding met een halve seconde voorsprong op Bagnaia en Bastianini. Marc Márquez reed op de vierde plaats voor Quartararó en Mir, daarachter waren het Morbidelli, Rins, Binder en Bezzecchi in de top tien. Aan het eind van de eerste ronde stuurde Luca Marini zijn machine naar binnen omdat het startmechanisme aan de voorkant van zijn machine vastzat.

Martin reed een sterke openingsfase en wist zijn voorsprong uit te bouwen naar 0,9 seconde. Bagnaia wilde uiteraard geen grote risico’s nemen maar Bastianini en Marc Márquez reden kort achter zich. Quartararó leek moeite te hebben om verdere grote stappen naar voren te maken en reed op de vijfde plaats, wel zou hij hiermee het kampioenschap openhouden tot in Valencia. Aleix Espargaró reed geen goede openingsfase en was teruggevallen naar de veertiende plaats, de Spanjaard zag hiermee zijn kansen op de wereldtitel verdwijnen.

Zoals voorspeld kon Marc Márquez het tempo vooraan niet bijbenen en viel hij terug binnen bereik van Quartararó. Aan het eind van de vierde ronde ging de Repsol Honda coureur wijd in bocht 15 waardoor Quartararó de eerste kans had om hem te passeren. Op het rechte stuk wist de Spanjaard nog terug te slaan maar vervolgens ging hij weer wijd in bocht 1 waardoor de Monster Energy Yamaha coureur de vierde plaats over kon nemen. Franco Morbidelli nam op dat moment zijn eerste van twee Long Lap penalty’s en viel terug naar P10.

In de zevende ronde maakte Martin een grote fout door te crashen in bocht 5. De Spanjaard had een voorsprong van meer dan een seconde in handen maar hij gooide hiermee zijn eerste overwinning van het seizoen weg.

Dit betekende dat Bagnaia de nieuwe leider in de wedstrijd was voor Bastianini en Quartararó. Bastianini had duidelijk een beter tempo maar de Italiaan was zichtbaar aan het aarzelen of hij zijn landgenoot wel in kon halen en waar hij dat eventueel het beste kon doen.

Terwijl Bagnaia en Bastianini dichtbij elkaar bleven rijden, en zij een voorsprong van drie seconden in handen hadden op Quartararó, kwam Bezzecchi daarachter steeds dichterbij de Fransman. De Italiaan had het betere tempo en leek op weg om er een Ducati 1-2-3 van te maken. Mir was opgeschoven naar de vijfde plaats ten koste van Marc Márquez, daarachter reden Alex Rins, Brad Binder, Jack Miller en Miguel Oliveira in de top tien.

In de tiende ronde vond Bastianini dat hij lang genoeg achter Bagnaia had gereden en bij het ingaan van bocht 4 viel hij aan. De Gresini Racing coureur nam de leiding over en zou daarmee vijf kostbare punten van zijn toekomstig teamgenoot. Quartararó had zijn achterstand teruggebracht naar 2,5 seconden maar Bezzecchi was hem binnen een seconde genaderd.

In deze ronde kwam er ook een einde aan de races van Darryn Binder en Fabio di Giannantonio, de twee rookies waren gecrasht.

Bastianini leek toch het tempo niet te hebben om weg te rijden van Bagnaia en de WK leider bleef er zeer kort achter rijden. De vicewereldkampioen van 2021 was duidelijk op zoek om de koppositie weer terug te pakken en dat deed hij aan het eind van de veertiende ronde bij het ingaan van de laatste bocht. Bagnaia greep de leiding terug maar Bastianini bleef er kort achter rijden.

Het tempo van de twee Ducati coureurs zakte echter behoorlijk in en hierdoor wist Quartararó langzaam maar zeker dichterbij te komen. Bezzecchi kon het tempo van de Fransman niet bijbenen en viel meer dan een seconde terug.

In de achttiende ronde kwam er een einde aan de race van Joan Mir, de Team Suzuki Ecstar coureur was onderuitgegaan in bocht 1.

Het werd een uiterst spannende slotfase met Bagnaia aan de leiding met Bastianini kort achter hem en Quartararó daar niet ver achter op de derde plaats.

Bagnaia ging als leider de laatste ronde in maar Bastianini zat er zeer kort achter. De Italiaan leek in staat te zijn om een aanval in te zetten maar maar bleef achter zijn landgenoot zitten. Bij het ingaan van bocht 9 remde Bastianini heel laat en ging hij enigszins wijd, daarmee leek zijn kans op een overwinning verkeken.

Bagnaia bleef foutloos tot aan het einde en kwam als winnaar over de finish. Het was zijn zevende overwinning van het seizoen en hij vergrootte daarmee de voorsprong in het kampioenschap maar de wereldtitel was nog niet binnen. Bastianini reed een bekeken race en besloot geen grote risico’s te nemen om de race te kunnen winnen, de Italiaan behaalde zijn zesde podiumfinish van het seizoen.

Quartararó reed zijn beste race sinds de Grand Prix van Oostenrijk in augustus en passeerde de finishlijn als derde, ondanks zijn gebroken middelvinger. De Fransman zorgde ervoor dat de titelstrijd nog open blijft, ook al is het voordeel duidelijk aan de kant van Bagnaia.

Bezzecchi reed een keurige race en werd vierde voor Rins en Miller, daarachter eindigden Marc Márquez, Brad Binder, Zarco en Morbidelli in de top tien. Laatstgenoemde nam in de laatste ronde de tiende plaats op agressieve wijze over van Aleix Espargaró, de Italiaan zou later een penalty van drie seconden krijgen en daardoor teruggezet worden naar de elfde plaats ten gunste van de Aprilia coureur.

In het kampioenschap heeft Bagnaia nu 258 punten achter zijn naam staan en daarmee een voorsprong van 23 punten in handen op Quartararó. Bastianini is opgeklommen naar de derde plaats en staat op gelijke punten (211) met Aleix Espargaró, echter hebben zij geen kans meer op de wereldtitel. Dit betekent dat Quartararó de race in Valencia sowieso moet winnen en dat Bagnaia sowieso kampioen is als hij als veertiende over beter finisht.

De volgende en tevens laatste Grand Prix van 2022 vindt over twee weken plaats op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia in het weekend van 4 t/m 6 november.

• Safetycar
  • 1 minuut applaus
  • Pre-event

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen? Word dan nu Racesport.nl supporter.