Bautista bekroont perfect weekend in Australië met klinkende zege in Race 2

3926
Michael Rinaldi, Álvaro Bautista en Andrea Locatelli - Phillip Island Grand Prix Circuit | © Russell Colvin

Álvaro Bautista was zondag ook in Race 2 een maatje te groot voor de concurrentie. Hij won met overmacht op het Phillip Island Grand Prix Circuit voor teamgenoot Michael Ruben Rinaldi en Andrea Locatelli. Michael van der Mark werd twaalfde.

5. Philipp Oettl

Polesitter Álvaro Bautista maakte andermaal een uitstekende start en nam de leiding in handen voor teamgenoot Michael Rinaldi en Andrea Locatelli. Toprak Razgatlioglu reed op de vierde plaats achter zijn Pata Yamaha teamgenoot met daarachter de zeer goed gestarte Jonathan Rea op P5. Michael van der Mark maakte geen posities goed en reed op P12.

Bautista wist in de beginfase van de race meteen al een aantal tienden weg te rijden terwijl Rinaldi op zijn beurt langzaam maar zeker een gaatje sloeg naar landgenoot Locatelli. Axel Bassani was in de tweede ronde opgeklommen naar de vierde positie met wereldkampioenen Rea en Razgatlioglu op P5 en P6.

In de vijfde ronde vond Rea dat hij lang genoeg achter Bassani had gezeten en met een knappe manoeuvre in bocht 2 (Southern Loop) wist hij de Italiaan te passeren. Razgatlioglu zag dat gebeuren en wist ook meteen af te rekenen met de Motocorsa Ducati couruer in bocht 4 (Miller Corner).

In de achtste ronde kwam er een einde aan de race van Tom Sykes dankzij een crash, nadat hij al in de pits was geweest vanwege een technisch probleem. Het is een weekend om te vergeten voor de 2013 WorldSBK kampioen en het Puccetti Kawasaki team, in geen enkele race werd de finish gehaald.

Terwijl Bautista zijn voorsprong op Rinaldi langzaam uitbouwde naar zo’n anderhalve seconde, en Rinaldi op zijn beurt ruim twee seconden in handen had naar Locatelli, vond er ruim twee seconden achter de Italiaan een spectaculair gevecht plaats voor de vierde positie. Rea, Lowes, Razgatlioglu, Lecuona, Bassani en Oettl waren slechts enkele tienden van elkaar verwijderd en ze waren allemaal niet bereid om de ander ruimte te geven. Er werden veel agressieve inhaalacties uitgevoerd waardoor hun achterstand naar de top drie groeide en niemand zich los kon rijden van het groepje. Langzaam maar zeker wisten ook Danilo Petrucci, Dominique Aegerter en Michael van der Mark er naartoe te rijden.

De strijd werd in de daaropvolgende ronden onvervalst gevoerd maar in de zeventiende ronde vielen de eerste slachtoffers. Lowes zat aan de binnenkant van Razgatlioglu bij het ingaan van bocht 4 (Miller Corner) en remde zijn Kawasaki onderuit. Razgatlioglu kon geen kant op waardoor beide coureurs op de grond eindigden en ze geen punten zouden scoren.

Richting de slotfase van de race was het zichtbaar dat Rea en Lecuona het beste van hun banden hadden gebruikt en Ducati coureurs Bassani en Oettl het beter voor elkaar hadden. Zij schoven op naar P4 en P5 respectievelijk terwijl Rea en Lecuona nu streden voor P6.

Bautista bleef foutloos en kwam wederom als winnaar over de streep. Voor het eerst sinds Barcelona afgelopen seizoen won de Spanjaard alle drie races in één weekend, het is de vijfde keer in totaal dat hij dat voor elkaar heeft gekregen. Rinaldi maakte er net als in de Superpole Race een 1-2 van voor het Aruba.it Racing – Ducati team met een knappe derde plaats voor Andrea Locatelli. Axel Bassani en Philipp Oettl maakten er vier Ducati’s van in de top vijf, Jonathan Rea werd in de laatste ronde nog terugverwezen naar een teleurstellende achtste positie.

Michael van der Mark passeerde de finish als twaalfde.

In het kampioenschap heeft Bautista 100% gescoord met 62 punten. Locatelli staat tweede met 34 punten voor Rea en Rinaldi (beiden 31) terwijl Razgatlioglu zesde staat met slechts 23 punten.