Álvaro Bautista heeft zaterdag de eerste WorldSBK race op het Chang International Circuit in Thailand op overtuigende wijze gewonnen. De Spanjaard was in de beginfase verwikkeld in een stevig duel met Jonathan Rea maar wist de Kawasaki coureur uiteindelijk met een grote marge te verslaan. Alex Lowes werd derde, Nederlandse Pata Yamaha teamgenoot Michael van der Mark kwam als vierde over de finish.

Zaterdag om 16:00 uur lokale tijd, 10:00 uur Nederlandse tijd ging de eerste World Superbike race van het weekend van start op het Chang International Circuit in Thailand. Zoals al het hele weekend het geval is was het erg warm rond het Thaise circuit met een buitentemperatuur van zo’n 35°C en een asfalttemperatuur van ruim 50°C. Ook speelde de bijbehorende hoge luchtvochtigheid in het tropische Thaise klimaat een belangrijke rol. Gedurende het weekend zoeken de coureurs na een sessie meteen een ijsbad op en op de grid probeerde men koel te blijven door middel van het dragen van onder andere koelvesten en natte handdoeken.

Gedurende het weekend waren het vooral Álvaro Bautista op de Ducati Panigale V4 R en Jonathan Rea op de Kawasaki ZX-10RR die de dienst uit maakten waarbij de Spanjaard tot dusver de overhand had door in alle drie vrije trainingen de snelste rondetijd te rijden en ook in de Superpole sessie te domineren waardoor hij vanaf pole position mocht vertrekken. Nederlander Michael van der Mark kende op vrijdag een goede start van het weekend maar kon het tijdens de kwalificatie niet helemaal waarmaken waardoor hij vanaf de tiende positie moest starten.

Polesitter Álvaro Bautista kende een goede start en ging als leider de eerste bocht in maar de Spanjaard maakte een foutje en ging wijd waardoor Jonathan Rea, die ook goed van zijn plaats was gekomen, de leiding over kon nemen. Achter het tweetal waren het Alex Lowes, Tom Sykes en een goed gestarte Michael van der Mark in de top vijf.

Het was zichtbaar dat Rea er vanaf de start meteen vol voor ging en een gat probeerde te slaan, maar Bautista leek niet al te veel moeite te hebben om de viervoudig WorldSBK kampioen te volgen. Lowes verloor enkele tienden maar had de aansluiting nog terwijl Van der Mark veel moeite had om Sykes te passeren en daardoor nog vijfde lag.

In de eerste sector van de derde ronde maakte Bautista gebruik van het vermogen van zijn Ducati en ging met behulp van een slipstream voorbij aan Rea. Bij het aanremmen ging de Spanjaard echter in de fout en week van zijn lijn af waardoor de Kawasaki coureur kon counteren. Ternauwernood wist Bautista een crash te voorkomen maar hierdoor kon ook Lowes aan hem voorbij.

Aan het einde van de derde ronde wist Bautista de tweede plaats van Lowes weer over te nemen maar de voormalig MotoGP coureur keek tegen een achterstand van een seconde aan richting Rea. Van der Mark was inmiddels voorbijgegaan aan Sykes en probeerde het gat dicht te rijden richting teamgenoot Lowes.

Aan de race van Eugene Laverty was er vroegtijdig een einde gekomen, de Team Goeleven Ducati coureur crashte ter hoogte van bocht 12. Wel bleef hij ongedeerd.

Rea en Bautista waren duidelijk een maatje te groot voor de rest van het veld en sloegen een gat van enkele seconden. Na enkele ronden had de Spanjaard zijn achterstand richting de Noord-Ier dichtgereden en in de zevende van de twintig ronden zat Bautista volledig aan het achterwiel van zijn concurrent. Ruim vier seconden daarachter vond er een intens duel plaats om de laatste podiumpositie tussen Lowes, Van der Mark, Haslam en Melandri.

In de achtste ronde viel Bautista opnieuw aan en probeerde het op precies dezelfde wijze bij Rea zoals hij enkele ronden daarvoor deed. Dit keer was de inhaalactie geslaagd en probeerde hij meteen een marge op te bouwen. Rea deed er zichtbaar alles aan om aan het achterwiel van de Ducati te blijven maar met name op de rechte stukken liep de Italiaanse machine bloedsnel en wist daar telkens een behoorlijk aantal meters te winnen. Voor Bautista’s teamgenoot verliep de race volledig anders en kwam er na tien ronden al een einde aan een goede finish. Chaz Davies verloor de voorkant bij het ingaan van bocht 3 en crashte.

Bautista kon in de daaropvolgende ronden een marge opbouwen van een kleine seconde richting Rea. Even maakte de Spanjaard een foutje en verloor daarmee enkele tienden, echter was dit zo weer hersteld en had de Ducati coureur een veilige voorsprong. Inmiddels ruim tien seconden achter het tweetal werd er nog steeds een hevige strijd gevoerd om de derde en laatste podiumplaats. Lowes reed al de hele race op de derde plaats met teamgenoot Van der Mark kort achter zich terwijl Melandri en Haslam ook nog kans maakten. Echter reden de twee laatstgenoemden elkaar meerdere malen in de weg en werden er felle inhaalacties gemaakt, waardoor er tijd werd verloren en daardoor hun kansen op een podiumfinish als sneeuw voor de zon verdwenen.

In de slotfase wist Bautista het tempo nog eens te verhogen en binnen enkele ronden een gat van ruim vijf seconden te slaan. Wederom kwam de Spanjaard overtuigend als winnaar over de finish en behoudt hij zijn tot dusver ongeslagen status. Rea kwam zichtbaar teleurgesteld als tweede over de finish met ruim veertien seconden daarachter Lowes die derde werd en mee mocht naar het podium. Van der Mark kon in de slotfase niet aanvallen bij zijn teamgenoot en moest genoegen nemen met de vierde plaats, daarachter wist Haslam het duel met Melandri te winnen en als vijfde over de streep te komen. Cortese eindigde de race op de zevende plaats met Rinaldi, Sykes en Razgatlioglu in de top tien.

Naast Laverty was Althea Moriwaki Honda coureur Ryuchi Kiyonari de enige die niet aan de finish wist te komen.

De Superpole race op het Chang International Circuit in Thailand gaat zondag om 07:00 uur Nederlandse tijd van start met race 2 om 10:00 uur.

Handige links Pirelli Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App