Álvaro Bautista heeft zondagmiddag ook de tweede WorldSBK race op het TT Circuit Assen gewonnen waarmee hij nog steeds ongeslagen blijft. Na een aantal duels in de openingsfase bleek de Spanjaard opnieuw te sterk voor de rest van het veld. Michael van der Mark werd na een spectaculair gevecht tweede waarbij hij viervoudig wereldkampioen achter zich hield. 

Het is 13:15 uur. Egbert en Bennie Streuer rijden hun ereronden op het TT Circuit Assen. Over 45 minuten gaat race 2 voor de WorldSBK klasse van start. De buitentemperatuur is zo’n 8°C en het asfalt rond de 14°C dat met behulp van de zon steeds warmer wordt.

Een half uur totdat de race van start gaat en de tribunes worden weer voller. Over tien minuten zullen de coureurs pit lane verlaten om zich op te stellen op de grid.

Het is 13:40 uur en de World Superbike coureurs gaan de baan op. De zon is fel en de buitentemperatuur tikt voor het eerst dit weekend de 10°C. Ook de baantemperatuur stijgt naar zo’n 15°C. Michael van der Mark heeft aangegeven om deze race met de zachtere achterband van Pirelli te rijden aangezien de hardere compound in de eerste race hem niet goed beviel.

Het is druk op de grid en de spanning bouw zich op. Met twintigduizend mensen op de tribune gaan we over vijf minuten racen!

De coureurs beginnen aan hun warm-up lap, over een kleine twee minuten gaat de tweede WorldSBK race van start.

Ronde 1
Opnieuw maakte polesitter Álvaro Bautista een goede start en ging hij als leider de Haarbocht in. Michael van der Mark lag tweede, kort voor Jonathan Rea, maar de Kawasaki coureur wilde de nog ongeslagen Spanjaard beslist niet weg laten rijden. Al ter hoogte van Madijk ging Rea op agressieve wijze voorbij aan Van der Mark waarna hij in de Strubben de aanval inzette op Bautista.

Het was dus Rea aan de leiding voor Bautista en Van der Mark met kort daarachter Leon Haslam, Alex Lowes, Chaz Davies en Markus Reiterberger.

Ronde 2
Rea probeerde een gaatje te slaan maar Bautista bleef kort in zijn achterwiel hangen. Van der Mark maakte een foutje bij het uitkomen van de Strubben waardoor hij veel snelheid verloor en Haslam hem kon passeren. Bautista probeerde aan te vallen bij het ingaan van de Geert Timmer bocht maar Rea reed een verdedigende lijn.

Ronde 3
Van der Mark liet zich niet zomaar aan de kant zetten en bij het aanremmen voor de Haarbocht ging hij voorbij aan Haslam. De Nederlander had hiermee de derde positie weer overgenomen en reed heel dicht achter Bautista en Rea. De eerste zeven coureurs waren slechts één seconde van elkaar verwijderd.

Ronde 5
Davies mengde zich in de strijd en wist Van der Mark dankzij de hoge topsnelheid van zijn Ducati te passeren op de Strubben. Rea en Bautista wisten vooralsnog geen gat te slaan terwijl Van der Mark er alles aan deed om de derde plaats weer terug te pakken over de sectie van Mandeveen tot aan de GT.

Ronde 6
In één ronde tijd verloor Rea maar liefst drie plaatsen. Bij het ingaan van de Stekkenwal wist Bautista de Kawasaki coureur te passeren waarna teamgenoot Davies hetzelfde deed bij het insturen voor De Bult. Van der Mark zag dit gebeuren en wilde de twee Aruba.it Ducati coureurs zo gauw mogelijk achtervolgen en viel daardoor aan bij het ingaan van de Geert Timmer bocht.

Ronde 7
Rea wist echter direct weer te counteren en bij het ingaan van de Haarbocht werd Van der Mark gepasseerd door de viervoudig wereldkampioen. Dit gevecht zorgde ervoor dat Bautista een gat kon slaan.

Ronde 8
Bautista profiteerde optimaal en bouwde een voorsprong van een seconde op. Rea ging zo snel mogelijk voorbij aan Davies terwijl Van der Mark bezoek kreeg van teamgenoot Lowes. De Nederlander viel hierdoor terug naar de vijfde positie.

Ronde 9
De voorsprong van Bautista richting Rea werd niet groter maar ook niet kleiner waardoor er ongeveer een seconde tussen de twee coureurs zat. Lowes had Davies gepasseerd en dit voorbeeld probeerde Van der Mark ook te volgen. Echter had de Nederlander veel moeite om Davies achter zich te houden op de Veenslang waardoor de Ducati coureur hem voor kon blijven.

Ronde 10
Van der Mark had Davies opnieuw weten te passeren bij het ingaan van de GT maar wederom kon Davies direct counteren op het rechte stuk. Vervolgens ging de Nederlander wijd bij het aanremmen voor de Haarbocht waardoor ook Haslam hem kon passeren en hij terugviel naar de zesde positie. Dat de Nederlander beschikte over veel vechtlust bleek maar weer aangezien hij Haslam passeerde op de zuidlus en vervolgens ook voorbij ging aan Davies in de Geert Timmer bocht.

Ronde 11
Van der Mark liet het hier niet bij zitten en wist in één ronde de achterstand richting teamgenoot Lowes van 1,1 seconde terug te brengen naar 0,4 seconde. Bautista reed nog steeds aan de leiding terwijl Rea zijn achterstand van een seconde vooralsnog niet kleiner wist te maken.

Ronde 13
Nog altijd Bautista aan kop met een marge van 1,5 seconde richting Rea. Van der Mark reed dicht aan het achterwiel van Lowes en wist een krappere lijn te houden door de Ossebroeken waardoor hij zijn teamgenoot passeerde. De achterstand richting Rea bedroeg zo’n twee seconden waarna de Nederlander de snelste wedstrijdronde reed.

Ronde 15 
Bautista drukte zijn stempel op de wedstrijd en reed vervolgens op zijn beurt de snelste wedstrijdronde. Het gat richting Rea werd nu uitgebouwd naar drie seconden waardoor de Spanjaard zijn ongeslagen status leek te gaan behouden. Van der Mark was in deze ronde 0,7 seconde sneller dan Rea en verkleinde daarmee zijn achterstand op de tweede positie.

Ronde 17
Rea leek het beste van zijn banden eraf te hebben aangezien Van der Mark het gat wist te verkleinen naar 0,2 seconden. Teamgenoot Lowes was twee seconden teruggevallen met verder daarachter Davies, Haslam, Reiterberger, Sykes, Torres en Razgatlioglu in de top tien.

Ronde 19
Van der Mark zet een zeer spectaculaire inhaalactie in bij het uitkomen van Meeuwenmeer richting Hoge Heide. De Nederlander gaat op hoge snelheid buitenom bij de viervoudig wereldkampioen om daarmee de tweede positie over te nemen.

Ronde 21
Bautista blijft foutloos en wint de race op 4,7 seconden voorsprong. Van der Mark weet Rea in de laatste ronde ternauwernood voor te blijven en komt uiteindelijk als tweede over de streep. Het verschil was slechts 0,018 seconde maar genoeg voor de Nederlander om zijn beste finish van het seizoen te behalen en het publiek in Assen op de banken te krijgen. Voor Bautista was dit de elfde zege op rij en is hij nog steeds ongeslagen. Rea zag hier zijn reeks van tien tweede plaatsen op rij ten einde komen.

Lowes kwam ver daarachter als vierde over de streep voor Davies en Reiterberger. Verder eindigden Sykes, Haslam, Razgatlioglu en Torres in de top tien.

Na afloop spraken we met een blije Van der Mark. Beluister zijn verhaal over de race via onderstaande audiolink:

 

Handige links Motul Dutch Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag donderdag
Fotoverslag vrijdag
Fotoverslag zaterdag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App