Álvaro Bautista heeft zondagmiddag WorldSBK race 2 op Portimão gewonnen en daarmee zijn eerste zege sinds het raceweekend op Misano in juni behaald. De Spanjaard startte wederom slecht maar uiteindelijk wist hij Kawasaki coureurs Jonathan Rea en Toprak Razgatlioglu achter zich te houden. Nederlander Michael van der Mark werd zevende nadat hij zijn meerdere moest erkennen aan Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz na een intens duel.

Zondagmiddag om 14:00 uur lokale tijd, 15:00 uur Nederlandse tijd gingen de lichten uit voor World Superbike race 2 op het Autódromo Internacionale do Algarve in Portimão. Zoals al het hele weekend het geval is scheen er een felle zon boven het Portugese circuit en bedroeg de buitentemperatuur ruim 30°C waardoor de omstandigheden uitdagend en veeleisend waren voor de coureurs.

De vanaf pole vertrekkende Jonathan Rea kende wederom een perfecte start en ging als leider de eerste bocht in voor Toprak Razgatlioglu, teamgenoot Leon Haslam, Alex Lowes en een slecht gestarte Álvaro Bautista. Daarachter nam Nederlander Michael van der Mark de zesde positie in handen met verder Tom Sykes, Marco Melandri, Loris Baz en Jordi Torres in de top tien.

Aan het einde van de eerste ronde was het dus een Kawasaki top drie met Rea, Razgatlioglu en Haslam voor Pata Yamaha coureurs Lowes en Van der Mark. Bautista was in een fel duel verwikkeld met de Nederlander en kon vervolgens dankzij de hoge snelheid van zijn Ducati Panigale V4R voorbij gaan aan de Yamaha YZF-R1.

In tegenstelling tot race 1 en de Superpole race, waarbij Rea in de openingsronden meteen een flinke marge wist op te bouwen, had de Kawasaki coureur nu meer moeite met de concurrentie. Na vier ronden had de Noord-Ier de koppositie in handen maar Razgatlioglu, de naar de derde positie gestegen Bautista, Haslam , Lowes en Van der Mark reden er kort achter in een kopgroep van zes coureurs. Rea reed veel langzamere rondetijden dan tijdens race 1 en de Superpole race waardoor het erop leek dat hij problemen had met de Kawasaki.

Bij het ingaan van de zesde ronde maakte Bautista optimaal gebruik van de hoge topsnelheid van de Ducati en ging hij voorbij aan zowel Razgatlioglu als Rea. Echter had de Turkse coureur ook gebruik gemaakt van de slipstream achter Rea en remde hij Bautista er vervolgens op heldhaftige wijze uit. Razgatlioglu nam de leiding over voor Bautista en Rea terwijl Haslam, Lowes en Van der Mark op dat moment niet veel meer konden doen dan toekijken.

Een ronde later viel Bautista opnieuw aan op het rechte stuk en wist hij de koppositie nu vast te houden. In de ronde daarop wist de Spanjaard een marge van een halve seconde op te bouwen waardoor Rea niet aarzelde en voorbij ging aan merkgenoot Razgatliogu. De Noord-Ier wilde zijn Spaanse concurrent niet uit het oog verliezen waarna hij de achtervolging inzette.

Met negen ronden te gaan hield Bautista een voorsprong van een kleine seconde vast richting Rea met Razgatlioglu daar weer een ruime halve seconde achter. Lowes had bij het ingaan van bocht 1 Haslam gepasseerd terwijl Van der Mark langzaam maar zeker de aansluiting wist te vinden bij de Kawasaki coureur. Anderhalve seconde daarachter reed Ten Kate Racing Yamaha coureur Loris Baz op de zevende positie.

Langzaam maar zeker werd de voorsprong van Bautista groter dan een seconde en leek hij op weg naar zijn eerste zege sinds de Superpole race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. Rea leek genoegen te nemen met de tweede plaats met Razgatlioglu daar een seconde achter. Het duel voor de vierde positie was echter zeer spectaculair waarbij Lowes, Haslam en Van der Mark elkaar meerdere malen passeerden en ook Baz de aansluiting wist te vinden.

Met vijf ronden te gaan had Lowes de vierde positie in handen genomen terwijl Van der Mark nu afgerekend leek te hebben met Haslam na een paar zeer agressieve en gewaagde inhaalacties. Baz probeerde zich te mengen in de strijd en begon aan te kloppen bij Haslam.

De Kawasaki coureur gaf zichzelf niet zomaar gewonnen en sloeg terug. Hij wist vervolgens weg te rijden van zijn Yamaha concurrenten waarna Van der Mark en Baz onderling de strijd aan gingen in de slotfase van de race.

Bij het ingaan van de laatste ronde had Bautista de leiding in handen maar Rea kwam behoorlijk gauw dichterbij. Het was behoorlijk spannend tot aan de laatste meters maar de Spanjaard had genoeg marge om de Noord-Ier achter zich te houden en kwam daarmee als winnaar over de streep. Rea moest genoegen nemen met de tweede plaats maar heeft dit weekend wederom uitstekende zaken gedaan voor het kampioenschap. Razgatlioglu reed wederom een zeer sterke race en werd derde.

Lowes wist na een spectaculair in de laatste ronde Haslam achter zich te houden met een verschil van slechts 0,066 seconde terwijl daarachter Yamaha coureurs Baz en Van der Mark eveneens in een gevecht verwikkeld waren. De Ten Kate coureur trok aan het langste eind en kwam als zesde over de finish, slechts 0,030 seconde voor een gefrustreerde Van der Mark. Melandri, Sykes en Cortese maakten daarachter de top tien compleet.

Na afloop zochten we een teleurgestelde Van der Mark op en vroegen hem om een eerste reactie. Beluister zijn verhaal via onderstaande audiolink:

Met een totaalscore van 490 punten heeft Rea nu een marge van 91 punten richting Bautista die er 399 heeft gescoord en de Kawasaki coureur heeft de eerste mogelijkheid om het kampioenschap veilig te stellen in het volgende raceweekend op Magny-Cours in het weekend van 27, 28 en 29 september. Lowes neemt de derde plaats weer over met 249 punten, vlak voor teamgenoot Van der Mark met 244 punten.

 

Handige links Acerbis Portuguese Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App