Bautista wint Superpole Race op zonnig TT Circuit Assen, Van der Mark achtste

3287
Álvaro Bautista - TT Circuit Assen | © Jan Timmerman

Álvaro Bautista heeft zondagochtend de Superpole Race voor de World Superbike klasse gewonnen op het TT Circuit Assen. De Spanjaard ging zuinig om met zijn banden en dat betaalde zich in de slotfase uit. Teamgenoot Nicolò Bulega maakte er een 1-2 van voor Ducati met Alex Lowes daarachter op de derde plaats. Michael van der Mark reed een solide race en eindigde als achtste, dat zal ook zijn startplaats zijn voor Race 2.

Evenement: Pirelli Dutch Round
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: World Superbike
Tijd: 11:00 – 11:20
Sessie: Superpole Race – 10 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 7°C

Zondagochtend om 11:00 uur gingen de lichten uit op het TT Circuit Assen voor de tien ronden lange Superpole Race voor de World Superbike klasse. Na veel regenval gedurende het weekend was het zonnig en droog op het Drentse circuit waardoor de coureurs met slicks van start konden gaan. Alle coureurs stonden op de SC1 voorband en de SCQ (kwalificatieband) achterband.

Het was Nicolò Bulega die het beste wegkwam en als leider de Haarbocht inging voor Toprak Razgatlioglu en polesitter Jonathan Rea. Michael Ruben Rinaldi schoof op naar de vierde positie voor Álvaro Bautista en Remy Gardner terwijl Michael van der Mark meteen al een paar plaatsen goedmaakte en op P10 reed.

Bulega probeerde meteen te ontsnappen en doordat Rea de aanval inzette op Razgatlioglu leek hem dat te lukken. Bautista ging in de eerste ronde wijd bij het uitkomen van De Bult en viel daardoor terug naar P9.

Razgatlioglu zag dat Bulega een kleine voorsprong opbouwde en wilde de Italiaan niet laten ontsnappen. In de tweede ronde ging hij brutaal voorbij aan Rea bij het insturen voor de Ruskenhoek maar doordat hij later wijdging in Mandeveen verloor hij meteen weer de tweede plaats aan Rea en ook de derde plaats aan Alex Lowes. Van der Mark was op dit moment opgeschoven naar de negende positie.

Dit was koren op de molen van Bulega want die bouwde een voorsprong op van anderhalve seconde richting Rea. Bij het ingaan van de vierde ronde viel Van der Mark aan in de Haarbocht en nam hij de achtste plaats over van Andrea Locatelli. Razgatlioglu had het moeilijk in deze fase van de race want hij werd bij het ingaan van de Geert Timmer chicane voorbijgestoken door Alex Lowes en niet veel later ook door Remy Gardner waardoor hij terugviel naar P5.

Bulega bouwde zijn voorsprong uit en was op weg naar zijn tweede overwinning van eht seizoen. Daarachter hield Rea de tweede plaats vast maar achter hem voerden Alex Lowes en Bautista de druk op. Van der Mark reed op de achtste plaats maar leek de aansluiting met de coureurs voor hem te verliezen.

In de zevende ronde viel Alex Lowes aan bij voormalig teamgenoot Rea in de Haarbocht maar hij ging wijd. Bautista profiteerde en ging voorbij aan de Kawasaki coureur waarna hij in de Ossebroeken ook Rea wist te passeren en zo opschoof naar de tweede plaats achter Aruba.it Racing – Ducati teamgenoot Bulega.

Razgatlioglu en Van der Mark leken het beste van hun banden gebruikt te hebben want beide coureurs konden geen korte lijn houden in de Ossebroeken waardoor ze naar de respectievelijk zevende en negende plaats werden verwezen door respectievelijk Sam Lowes en Locatelli.

Het venijn zat in de staart want ook Bulega leek het beste van zijn banden te hebben gebruikt. Teamgenoot Bautista kwam met grote stappen dichterbij en ging er al gauw zonder moeite voorbij. De kleine Spanjaard had duidelijk meer grip en reed ook meteen weg van Bulega. Op dit moment was ook Van der Mark voorbijgegaan aan teamgenoot Razgatlioglu.

Bautista kwam uiteindelijk met een marge van 2,6 seconden als winnaar over de streep voor teamgenoot Bulega. Daarachter werd in de GT nog een spannende strijd gevoerd voor de derde plaats die gewonnen werd door Alex Lowes. Gardner werd net als in Race 1 vierde, dit tot grote frustratie van de Australiër die hierdoor opnieuw het podium misliep. Jonathan Rea behaalde zijn beste resultaat van het seizoen met de vijfde plaats, Michael van der Mark eindigde als achtste voor teamgenoot Razgatlioglu.

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: