Álvaro Bautista heeft zondag zijn ongeslagen status behouden en ook de Superpole race op het Thaise Chang International Circuit gewonnen. De coureur was op weg naar wederom een dominante overwinning maar de race kwam vroegtijdig ten einde door een rode vlag als gevolg van een incident waarbij Leon Camier en Thitipong Warokorn betrokken waren. Jonathan Rea werd tweede voor Alex Lowes, Nederlander Michael van der Mark finishte als vierde.

Zondag om 13:00 uur lokale tijd, 07:00 uur Nederlandse tijd ging de Superpole race van start op het Chang International Circuit in Thailand. De nieuw ingevoerde sprint-race zou over tien ronden gaan op het Thaise circuit waarbij de winnaar 12 punten mag bijschrijven aan zijn totaal; een volledige race levert 25 punten op. De omstandigheden waren net als het hele weekend weer tropisch warm met een buitentemperatuur van rond de 35°C.

Eugene Laverty kon deze race niet van start gaan aangezien zijn Ducati Panigale V4 R nog niet herbouwd was. De Ierse coureur moest zaterdagmiddag tijdens race 1 met een snelheid van zo’n 200 km/h van zijn machine springen aangezien de remmen het hadden begeven. Laverty zelf bleef ongedeerd maar zijn Ducati vloog de hekken in en was volledig afgeschreven.

Jonathan Rea kwam het beste van zijn tweede startplaats en ging als leider de eerste bocht in. Álvaro Bautista maakte echter op het daaropvolgende lange rechte stuk meteen gebruik van het sterke punt van zijn Ducati Panigale V4 R en nam de koppositie weer over. Achter het tweetal reden podiumfinishers Alex Lowes, Marco Melandri, Leon Haslam en Nederlander Michael van der Mark in een top zes die meteen in de eerste ronde al een gat leek te kunnen slaan.

Het begon er al gauw op te lijken dat Bautista opnieuw niet te verslaan was aangezien de Spanjaard na drie ronden een marge van een seconde had opgebouwd. Rea was wel zichtbaar aan het pushen om de aansluiting te houden maar dit leek onbegonnen werk. Lowes had opnieuw de derde plaats achter de viervoudig wereldkampioen ingenomen terwijl daarachter gestreden werd om de vierde plaats tussen Van der Mark, Haslam, Cortese en Melandri.

Het leek erop dat Lowes zijn achterstand richting Rea aan het verkleinen was maar op dat moment werd de rode vlag gezwaaid door een incident ter hoogte van bocht 3 waarbij Leon Camier en wild-card Thitipong Warokorn betrokken waren.

Camier werd overgebracht naar het medical centre waar bekend werd dat de Honda coureur een verwondingen aan zijn rechterknie en rug had overgehouden aan de crash (In eerste instantie werd er ook gesproken over een gebroken pols, in een latere medical update werd dit echter niet meer genoemnd). De verwondingen van Warokorn waren echter nog ernstiger. De wildcard coureur werd na een eerste medical check op het circuit met borst en hoofdletsel overgebracht naar een in Buriram gelegen ziekenhuis.

Voor de race betekende dit dat het resultaat bleef staan en Álvaro Bautista opnieuw wint en zijn ongeslagen status nog steeds behoudt. Rea werd wederom tweede en Lowes pakte zijn tweede podiumfinish van het jaar op de derde plaats. Van der Mark stond als vierde geklasseerd wat hem nu een aanzienlijk betere startplaats oplevert voor race 2 ten opzichte van zijn tiende plaats in de kwalificatie. Haslam werd vijfde met daarachter Melandri, Cortese, Davies en Razgatlioglu in de top 9 die daarmee allemaal punten scoren voor het kampioenschap.

Race 2 op het Chang International Circuit in Thailand voor de WorldSBK klasse gaat om 10:00 uur Nederlandse tijd van start.

Handige links Pirelli Thai Round:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App