De familie van de maandag 22 mei overleden Nicky Hayden heeft zaterdag een ‘necrologie’ gepubliceerd. In de door de familie geschreven levensgebeurtenis heeft men tevens informatie gedeeld over de begrafenis, een begrafenis die maandag weliswaar in besloten kring plaats zal vinden maar wel live te volgen zal zijn via Nicky’s Facebook-pagina.

 

Onderstaand het gehele overlijdensbericht van de familie Hayden.

 

Nicholas Patrick Hayden Juli 30, 1981 – Mei 22, 2017

Nicholas “Nicky” Hayden is maandag 22 mei 2017 op 35-jarige leeftijd overleden als gevolg van een verkeersongeval in Italië.

Nicky is geboren in een grote katholieke familie in Owensboro, Kentucky. Hij was het middelste kind van Earl en Rose Hayden, met twee broers en twee zussen. De hele familie had een grote liefde voor motoren, en kort nadat Nicky kon lopen vertelde hij dat het zijn droom was om wereldkampioen te worden. De familie leefde op een boerderij, en ook al waren dieren zoals paarden, varkens en zelfs lama’s de orde van de dag, waren deze voor Nicky niet boeiend en was hij meer geïnteresseerd in verschillende sporten. De meest belangrijke sport, voor zowel Nicky als de gehele familie, was motorracen. Behalve het jaarlijkse uitje naar Panama City in Florida in de voorjaarsvakantie, waren alle trips naar racebanen. Dit begon in de ‘midwest’ omgeving maar breidde al gauw uit naar het hele oostelijke gedeelte van de Verenigde Staten en later zelfs het hele land.

Ondanks dat de familie hierdoor veel van huis was, was er voor Nicky geen twijfel waar ‘thuis’ was. Zelfs toen Nicky over de hele wereld reisde kwam hij altijd weer terug naar zijn geliefde OWB (Owensboro). Zijn opleiding behaalde Nicky op de lokale katholieke scholen: Precious Blood Elementary School, Owensboro Catholic Middle School en Owensboro Catholic High School. De eerste baantjes bestonden uit het helpen op de boerderij van zijn oom. Hier ontwikkelde Nicky zijn bedrijvigheid en werkijver waar hij tijdens zijn gehele racecarrière om bekend stond. Hij bleef nauw betrokken bij zijn jeugdvrienden en hielp veel lokale jonge coureurs met het begin van hun carrière.

Beginnend als amateur dirt-tracker en wegracecoureur wist Nicky zichzelf te ontwikkelen als AMA Supersport en Superbike kampioen, waar hij in 1999 en 2002 de titels behaalde met Honda America. Hierdoor verdiende hij een plaats bij het Repsol Honda team in de MotoGP en maakte zijn ultieme droom waar in 2006 toen hij wereldkampioen werd. Nicky heeft naast Honda ook voor Ducati en het Aspar team gereden, waarna hij in 2016 de overstap maakte naar het World Superbike met het Ten Kate team. Zijn charisma zorgde ervoor dat hij wereldwijd veel fans had terwijl zijn toewijding en professionalisme veel respect ontving van teamgenoten, teams en collega-coureurs.

Voor degenen die Nicky het beste kenden was hij geliefd door zijn aardige karakter, gulheid en gevoel voor humor. Zijn beroemde glimlach was altijd aanwezig en hij maakte altijd tijd om een praatje te maken, zelfs met vreemden. Tijdens feestjes was Nicky een gangmaker en hield van dansen, gekke kostuums aantrekken en grappen uithalen; vaak met een microfoon in zijn hand.

Ondanks dit alles, was het Nicky’s familie die zijn rots in de branding was. Veel Amerikanen die races op internationaal niveau kiezen ervoor om te verhuizen maar Nicky koos er altijd voor om tussen races terug te keren naar huis. Voor lange tijd woonde hij in een appartement boven de garage van zijn ouders, en zelfs toen hij een eigen huis had gekocht kwam hij altijd om 18:00 bij zijn ouders thuis voor het avondeten.

Enkele jaren geleden kocht en renoveerde Nicky een pand naast een meer in Owensboro. Hij benoemde dit huis tot ‘Victory Lane Lodge’ en werd de locatie bij uitstek voor allerlei familie-activiteiten, van simpele bijeenkomsten op de zondagmiddag tot bruiloften. Hij was dol op kinderen en was een voorbeeld-oom. Zijn vrienden en familie zeggen dat Nicky gelukkiger dan ooit was toen hij zijn vriendin Jackie ontmoette en vorig jaar zelfs verloofde.

Nicky is ten ruste gelegd door zijn ouders Earl en Rose, zijn broers Tommy en Roger, zijn zussen Jennifer en Kathleen, zijn verloofde Jackie Marin, zijn nichtjes Olivia, Klaudia, Kyla Jo en Kate, zijn neefje Colt en verdere ooms, tantes en familieleden.

Bezoek is zondag mogelijk van 14:00 tot 20:00 uur (plaatselijke tijd) bij het Haley-McGinnis Funeral Home in Owensboro. De uitvaart is maandagmiddag om 12:00 uur (19:00 uur NL tijd) in de St. Stephen Cathedral Church en zal live gestreamd worden op Nicky’s Facebook-pagina. Donaties kunnen worden gedaan via het Nicky Hayden Memorial Fund, die jonge kinderen helpt in de omgeving waar Nicky zoveel van hield. ( link volgt zodra beschikbaar)

Facebook pagina Nicky Hayden: Nicky Hayden – The Kentucky Kid