Birchall broers winnen Sidecar TT Race 1 met overmacht en schrijven geschiedenis met eerste 120 mph ronde

3401
Ben Birchall en Tom Birchall in actie tijdens de eerste zijspanrace | © Isle of Man TT Races

Ben Birchall en Tom Birchall hebben zaterdagmiddag de eerste zijspanrace van de 2023 Isle of Man TT gewonnen voor Peter Founds / Jevan Walmsley en John Holden / Maxime Vasseur. De Birchall broers schreven daarnaast geschiedenis door als eerste een ronde van meer dan 120 mph gemiddeld te rijden. 

Na een mooie eerste Supersport TT race op zaterdagmiddag was het daarna tijd voor de eerste Sidecar TT race van deze Isle of Man TT. Om 17:00 uur lokale tijd, 18:00 uur Nederlandse tijd begon de race en gingen Ben en Tom Birchall met het startnummer 1 als eerste weg om de ruim zestig kilometer lange Mountain Course te trotseren.

Bij het eerste meetpunt in Glen Helen hadden de Birchall broers al een kleine vier seconden voorsprong op Peter Founds en Jevan Walmsley, de broers Ryan Crowe en Callum Crowe hadden op dit moment al zeven seconden achterstand op de Birchalls. Op maandag in de eerste kwalificatie van deze Isle of Man TT was er nog een incident voor de Crowe broers waarbij bakkenist Callum Crowe een blessure opliep aan zijn been. Toch kon hij twee dagen later weer instappen en nu dus ook deelnemen aan de eerste zijspanrace.

In Ballaugh was de voorsprong van de Birchalls gegroeid naar vijf seconden maar in Ramsey hadden Peter Founds en Jevan Walmsley deze weer teruggebracht naar 3,5 seconden. Het laatstgenoemde duo deed er alles aan om het vuur aan de schenen te leggen van de gebroeders Birchall die sinds 2016 ongeslagen zijn.

Aan het einde van de openingsronde hadden Ben en Tom Birchall slechts 3,3 seconden voorsprong richting Founds – Walmsley met de gebroeders Crowe daar ruim 23 seconden achter.

Dit was het moment voor de Birchalls om de gashendel echt open te trekken en ze begonnen aan een heel speciale ronde die voor altijd de geschiedenisboeken in zal gaan. Met een gemiddelde snelheid van 120,357 mph (18’48.541) werden zij het eerste zijspanduo dat de grens van 120 mph heeft doorbroken. Onder luid gejuich van de vele duizenden toeschouwers op het Isle of Man passeerden de Birchalls start / finish om aan de derde en laatste ronde te beginnen, dankzij deze sensationele ronde hadden zij nu zestien seconden voorsprong richting Founds / Walmsley. Met deze ronde hadden de Birchalls hun eigen ronderecord van 2018 met maar liefst tien seconden verbeterd.

In de tweede ronde kregen Ryan Crowe en Callum Crowe te maken met technische problemen, ter hoogte van Keppel Gate moesten zij hun machine aan de kant zetten terwijl ze de derde plaats in handen hadden.

In de laatste ronde lieten de Birchalls het tempo enigszins zakken en kwamen ze uiteindelijk met een marge van 24 seconden als winnaar over de race. Het is de dertiende TT-overwinning voor het duo en hiermee behouden ze hun ongeslagen status sinds Race 2 in 2016. Sinds Race 2 in 2013 hebben de Birchalls alle races gewonnen die ze hebben uitgereden: er waren twee uitvalbeurten in Race 1 in 2014 en Race 1 in 2016.

Peter Founds en Jevan Walmsley werden tweede in deze race nadat ze in de openingsfase alles hadden gegeven om het de Birchalls moeilijk te maken. Vanwege de uitvalbeurt van de gebroeders Crowe schoven John Holden en Maxime Vasseur op naar de derde plaats en mochten zijn mee naar het podium. Na een teleurstellende TT in 2022 voor de 64-jarige Holden, waarin hij niet aan de start verscheen vanwege een bakkenist die de handdoek in de ring had gegooid, behaalde hij nu zijn 21e TT-podium.

Uitslag Sidecar TT Race 1:

  1. Ben Birchall / Tom Birchall – Honda LCR
  2. Peter Founds / Jevan Walmsley – Honda LCR
  3. John Holden / Maxime Vasseur – Yamaha LCR
  4. Steve Ramsden / Matthew Ramsden – Honda LCR
  5. Gary Bryan / Phillip Hyde – Honda Baker

Klik hier voor de volledige uitslag

Zondag om 15:40 uur lokale tijd, 16:40 uur Nederlandse tijd wordt de zes ronden lange Superbike race verreden op de Mountain Course. De tweede zijspanrace staat woensdagmiddag om 15:15 uur lokale tijd, 16:15 uur Nederlandse tijd op het programma.

Racesport.nl partners 2023 editie Isle of Man TT Races:
BMW Motorrad | Van den Brink Koeltechniek | Halvarssons

Handige links Isle of Man TT Races 2023

Tijdschema en volledige uitslagen
Fotoalbum
Live video
Live timing
Live radio

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.