De Britse Grand Prix op Silverstone en Australische Grand Prix op Phillip Island zijn gecanceld. Dit nieuws heeft de MotoGP organisatie vrijdag 29 mei 2020 naar buiten gebracht. Dit betekent dat er voor het eerst in 70 jaar geen kampioenschapsrace wordt verreden op één van de Britse eilanden.

Dorna werkt achter de schermen erg hard om een MotoGP seizoen 2020 mogelijk te maken. Er komen steeds meer geluiden dat er in juli gestart zou kunnen worden in Jerez, natuurlijk onder compleet andere omstandigheden dan we in de afgelopen jaren gewend waren. Maar daarnaast worden er ook steeds meer Grand Prix evenementen officieel gecanceld vanwege het coronavirus in combinatie met de voortdurende kalenderwijzigingen. Zo werd onlangs al bekend dat de TT Assen, Duitse GP en Finse GP in 2020 niet verreden gaan worden. Vrijdag 29 mei voegden de Dorna, FIM en IRTA daar de Britse en Australische GP aan toe.

De Britse Grand Prix stond van 28 t/m 30 augustus gepland op Silverstone. In 1977 was Silverstone de gastheer van de eerste Grand Prix op het Britse vaste land. Tien jaar geleden keerde de MotoGP terug naar Silverstone, nadat er vele jaren op Donington Park werd gereden. Voor 1977 werden er ook jaar gereden op het Isle Man. 2020 gaat de boeken in dat er voor eerst in de 70-jarige geschiedenis geen kampioenschapsrace wordt georganiseerd op één van de Britse eilanden.

De Australische Grand Prix op Phillip Island stond gepland van 23 t/m 25 oktober. In 1989 werd de allereerste Australische georganiseerd op Phillip Island met lokale held Wayne Gardner als winnaar. Sinds 1997 organiseert Phillip Island onafgebroken de GP van Australië. De layout van de baan zorgde, zeker de laatste jaren, voor fantastische gevechten in de MotoGP-wedstrijd.

Carmelo Ezpeleta, CEO van Dorna Sports: “We zijn bedroefd dat we deze historische evenementen moeten annuleren, nadat we geen manier konden vinden door de logistieke en operationele problemen als gevolg van de pandemie en de veranderende kalender. Silverstone en Phillip Island zijn altijd twee van de spannendste raceweekends van het seizoen. Namens Dorna wil ik de fans nogmaals bedanken voor hun begrip en geduld, terwijl we wachten tot de situatie verbetert. We kijken ernaar uit om volgend jaar terug te keren naar Silverstone en Phillip Island voor meer ongelofelijke gevechten.”